Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü organizasyonunda Merdivenli, Yaraş ve Doğanköy’de bulunan üreticilerden Koza Birlik tarafından yaş koza alımı yapıldı.
Kilosu 23 TL’den alınan yaş kozalar peşin fiyata alındı. Yaş Koza alımı için üreticilerin ayağına gidilirken, Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Songül Topal, Şube Müdürü Gökhan Karaca, Yerkesik Belediye Başkanı Yusuf Demirci, Yerkesik S.S. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı H. İbrahim Çamlıbel, Kozabirlik yetkilileri katıldı.
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Songül Topal, ipeğin 4 bin yılı aşkın bir süreden beri insanların ekonomik hayatında önemli bir rol oynadığını söyledi.
Topal, “İpek, ne yazık ki, suni ipek dokumalara karşı rekabet edeme ancak son yıllarda Bakanlığımız, Koza Birliğinin destekleri ve İl Müdürlüğümüzün çalışmaları ve çiftçilerimizin gayreti ile 4000 yıllık geleneğin yok edilmesinin önüne geçilecektir. Muğla Tarım İl Müdürlüğümüzce “Tütüne Alternatif Üretim Çalışmaları” ve ürün çeşitliliğinin arttırılması, teşvik edilmesi ve üretiminin artırılmasını sağlamak amacıyla Merkez ilçeye bağlı Muğla Merkez, Salihpaşalar, Algı, Yenice, Doğanköy, Yaraş, Gazeller, Çamoluk köyleri ile Yeşilyurt ve Bayır beldelerinde 24 üretici ile 50 kutuluk ipekböcekçiliği çalışmaları başlatıldı. İpekböceği yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve üretiminin artırılmasını sağlamak amacıyla Merkez ilçeye bağlı Belde ve köylerde vatandaşlara ücretsiz ipekböceği tohumu dağıtıldı.
Yaş koza üretiminin ''hayvancılık destekleri'' kapsamında yer alması, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenmesi, Kozabirlik tarafından çiftçilerimize inficar etmiş ipekböceği ve teknik danışmanlık desteğinin verilmesi ayrıca ürün bedellerinin peşin olarak ödenmesi ve bunun yanında çiftçinin ayağından ürünü alması İipekböcekçiliği’ni teşvik etmiştir. Bununla beraber İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce de üreticilere ücretsiz olarak alt temizlik tülü, kireç, elek, altlık kağıt gibi malzemelerin verilmesi neticesinde ipekböceği ile uğraşan ve geçimini bu yoldan kazanan çiftçi sayısının her geçen yıl katlanarak arttırması sağlanmıştır. Bu desteklerle; İpekböcekçiliği, dar gelirli insanlarımız için ilave bir gelir kaynağı olmasının yanında, gerek köyden kente göç olgusunun önlenmesi gerekse doğal üretimin yaygınlaştırılmasının sağlanması için önemli bir alternatif ürün olma yolunda hızla gelişiyor. Üretim bölgelerimizde 2011 yılı verilerine göre Türkiye ortalamasının üzerinde üretimle yaklaşık kutu başı 42,5 kg üretimle 40-45 günde çiftçilerimize gelir sağlayan önemli tarımsal faaliyet kolu olarak üretimde yerini almıştır” dedi .
Yaş Koza Alımları Başladı
Muğla’da İpekböcekçiliği projesi uygulamasında başarılı çalışmalar devam ediyor.