Birlesmis Milletler’in (BM) 2021’i Uluslararasi Meyve ve Sebze Yili ilan ettigini, bu temanin dünya sebze üretiminde 4’üncü, meyve üretiminde 5’inci konumda olan Türkiye’nin ihracatta pazar çesitliligini artirmasi için önemli firsatlar sundugunu kaydeden Baskan Nejdat Sin, alternatif pazarlara ulasma hedefine yönelik somut verilerin mayis ayi ihracat performansina yansimasindan büyük memnuniyet duyduklarini vurguladi.
Türk yas meyve sebze sektörünün ihracat pazarinin yüzde 65’inin 5 ülkede kümelendigini, ortaya çikan tabloda pazar çesitliliginin sinirli kalmasinin ithalat kisitlamalari ve jeopolitik riskler basta olmak üzere çesitli sorunlari da beraberinde getirdigini dile getiren Baskan Sin, sunlari söyledi:
“Ihracatta pazar çesitliligini artirmaya odaklanan sektörümüz alternatif pazarlara ulasma hedefinde önemli ilerlemeler kat etmeye basladi.
Mayis ayinda ana pazarlarimiz yine Rusya, Romanya, Irak, Almanya ve Ukrayna olurken, Güney Asya, Avrupa ve Orta Dogu’da önemli ihracat artisi sagladigimiz ülkeler oldu. En çarpici rakamlara Hindistan pazarinda ulastik. Bu ülkeye geçen yil mayis ayinda sadece 38 bin 192 dolar ihracat yapan sektörümüz, 2021 mayis ayinda 4 milyon 679 bin dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Geçen yilin ayni dönemine kiyasla Hindistan’a yönelik ihracatimizda yüzde 12 bin 153 oraninda artis sagladik.”
Alternatif pazarlara ulasma hedefinde mayis ayinda ihracat artislarina imza attiklari diger ülkeleri ele alan Baskan Sin, “Ihracat hacminde yükselis yakaladigimiz ülkelerde Hindistan’in ardindan yüzde 341 artis ve 11,5 milyon dolar deger ile Suriye ikinci, yüzde 167 artis ve 1,4 milyon dolar deger ile Beyaz Rusya üçüncü sirada yer aldi. Belçika, Sirbistan, Avusturya, Bulgaristan ve Bosna Hersek pazarlarinda önemli artislar elde ettik“ diye konustu.
"En çok seftali-nektarin, domates ve biber ihraç ettik"
Mayis ayi sektör ihracatini ürün gruplarina göre degerlendiren Baskan Sin, söyle konustu: “329 bin 597 ton ürünü yurt disinda degerlendirdigimiz mayis ayinda en çok ihraç ettigimiz ürünlerin basinda seftali-nektarin, domates ve biber yer aldi. Yüzde 35 artis ve 33 milyon dolar deger ile seftali-nektarin birinci, yüzde 34 artis ve 31 milyon dolar deger ile domates ikinci, yüzde 13 artis ve 16,5 milyon dolar deger ile biber üçüncü oldu. Bu ayda ihracat hacminde en yüksek artislari patates, limon, çilek, elma, çay, kabak satisinda elde ettik.”
Baskan Sin, mayis ayinda AKIB olarak sektör ihracatina yüzde 36 oraninda destek verdiklerini, bu ayda bölge ihracatinin yüzde 19 artisla 73,3 milyon dolar olarak gerçeklestigini sözlerine ekledi.
Yas Meyve Sebze Ihracatinda Hindistan Rekoru
Akdeniz Ihracatçi Birlikleri (AKIB) Koordinatör Baskani ve Akdeniz Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Nejdat Sin, mayis ayinda Türkiye’nin yas meyve ve sebze ihracatinin geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 27 artisla 201,2 milyon dolara ulastigini, bu dönemde Hindistan pazarinda 120 kat artis yakalayarak rekor kirdiklarini açikladi. Baskan Nejdat Sin, “Pazar çesitliligini artirmaya yönelik çalismalarimizin olumlu yansimalari mayis ayi ihracat raporlarimiza yansidi. Hindistan basta olmak üzere Suriye, Beyaz Rusya, Belçika ve Sirbistan pazarlarinda dikkat çekici artislara imza attik” dedi.