İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklarla avukatları katıldı.
Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme başkanı Hacı İbrahim Gözükara, bir önceki celse sanık avukatlarının yaptığı reddi hakim taleplerinin reddedildiğini açıkladı.
Duruşmada iddianamenin okunacağını açıklayan mahkeme başkanına sanık avukatları itiraz ederek taleplerin alınmasına geçilmesini istedi. Mahkeme 548 sayfadan oluşan iddianamenin okunmasına geçti.
Duruşmada daha sonra iddianameden okunmasına ara verilerek tahliye talepleri alındı. Tahliyesini talep eden, emniyet müdürü Mahir Çakallı soruşturmaların içeriği konusunda bilgi sahibi olmadığını belirterek, “Adli imza yetkim yok. Suçlamaya konu işler adli iş ve işlemler benim görev kapsamında değil, ben idari görevliydim. Hiçbir adli yetkim, sorumluluğum yoktur, hiçbir adli belgede de imzam yok. İddianamede benimle ilgili olarak şikayetçi olan kimse de yok. Dosyada aleyhimde hiçbir delil de yok. Tahliyemi istiyorum” ifadelerini kullandı.
“TÜM ARKADAŞLARIMLA TAHLİYE EDİLECEKSEM TAHLİYE İSTİYORUM”
Eski organize şube müdürü Nazmi Ardıç ise, baktıkları 4 adli soruşturma nedeniyle suçlandıklarını ancak bu dosyalarda savcı talimatı ve hakim kararı olmadan tek bir işlem bile yapmadıklarını açıkladı.
Ardıç, darbe ve casusluk yakıştırmasının akıl dışı olduğunu belirterek, "Suçlamaların hiçbirisi hükümet ile ilgili değil. Darbe suçlaması ancak hükümete karşı olabilir. Burada bir tek arkadaşımız dahi tutuklu kalacaksa ben tahliye talep etmiyorum. Eğer tüm arkadaşlarımla beraber tahliye edileceksem tahliyemi talep ediyorum” dedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu 9 emniyet mensubunun tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yasadışı dinleme iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Fethullah Gülen ve 44 polis hakkında iddianame hazırlanmıştı.
Aralarında İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in de bulunduğu 13 kişinin müşteki, 2 kişinin ise mağdur olarak yer aldığı iddianamede, Fethullah Gülen, İstanbul eski Organize Şube Müdürü Nazmi Ardıç ve İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ile dönemin İstanbul Organize Şube müdür yardımcısı Ahmet Kalender’in de aralarında bulunduğu 45 şüphelinin, “Darbeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış¸ müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.
İddianamede, hakkında yakalama emri çıkarılan bir numaralı firari şüpheli Fethullah Gülen’in ayrıca, “devletin güvenliği veya iç veya dıs¸ siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Gülen’in diğer suçlardan 57 yıl 3 aydan 104 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Yasa Dışı Dinleme Davasında Tahliye Talepleri Reddedildi
Paralel yapıya yönelik aralarında Fethullah Gülen ile İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube eski müdürü Nazmi Ardıç’ın da bulunduğu 9’u tutuklu 45 sanıklı davada tahliye talepleri reddedildi.