İnternet sansürüne karşı hareketler hızlandı. İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD), Netdaş Hareketi, Sansüresansür, Korsan Partisi Oluşumu, Alternatif Bilişim, Sansüre Karşı Ekşi Sözlük Zirvesi, Sansüre Yeter! Kampanyası, Meşgul Sinyali ve Yeşiller Kadir Has Üniversitesi’nde önceki gün ‘İnternet Sansürüne Karşı Ortak Platform Toplantısı’ düzenledi. Radikal gazetesinden Neslihan Tanış'ın haberine göre İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Yaman Akdeniz toplantıda internet sansürlemelerinin gidişatı üzerine bir konuşma yaptı.
Akdeniz, Türk hukunda ‘Youtube’a girmek suçtur’ şeklinde bir suçun olmadığını, asıl suçluları cezalandırmak yerine suçsuz olan kullanıcıların cezalandırıldığını vurguladı: “Erişime engelleme kararları hep oluyordu. 2007’den önce bunlar azdı. 2007’den sonra ise durum değişti. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) erişime engellenen sitelerin istatistiklerini gizliyor.
Biz 5 bine yakın sitenin erişime engellendiğini düşünüyoruz. Korkumuz durumun bundan daha da kötü olacağı. Mesala İngiltere ve Fransa’da ‘Şu siteye üç kere girdiniz’ diye eve gelip internetinizi kesmeye yönelik yaptırımlar planlanıyor. Ama bu uygulanmaya başlanmadı. Çünkü nasıl uygulayacaklarını bilmiyorlar. Benim endişem, Türkiye’de de bu şekilde bir erişimi engelleme yaptırımların olacağı...” Sansürün Türkiye’de çok boyutlu bir noktaya doğru gittiğini vurgulayan Bthaber Dergisi Köşe Yazarı Özgür Uçkan ise “Hangi siteler filtreleniyor bilmiyoruz. Özellikle filtreleme işini çok yapıyor. Örneğin biz Erzurum’da bir okuldayken Bianet’e, Radikal Gazetesi’ne bile giremedik” diye konuştu.
Posta
Yasaklı siteye giren internete giremeyecek
Girmesi yasaklanan sitelere girenlerin interneti kesilebilir mi?