'Yasam Merkezleri' Köylerin Kalbi Oluyor

Kullanilmayan köy okulu binalari, ’köy yasam merkezleri’ projesiyle ihtiyaçlar dogrultusunda anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane; matematik, doga, bilim, ve tasarim gibi farkli alanda hizmet veren atölyelerle gençlik kamplari gibi egitsel ve sosyal etkinliklerin yapilacagi alanlara dönüstürülüyor.

Tarim ve Orman Bakanligi is birligi ile gerçeklestirilen proje vesilesiyle ulasilabilir yasam alanlari olusturulacak. Proje çerçevesinde ilk uygulama Samsun’da yapildi. “Alanli Recep Asal Matematik ve Tabiat Okulu” adiyla yeniden egitim ögretime kazandirilan köy yasam merkezi ile sürecin basladigini belirten Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Türkiye’nin dört bir yaninda köylerin kalbi olacak yasam merkezleri insa edildigini duyurdu.

“Buradaki amacimiz köylerimizde kullanilmayan okullari bir sekilde egitim kurumu veya farkli ihtiyaçlara karsilik aktif olarak kullanabilmek" diyen Özer, öncelikle köy ilkokullarinin ögrenci sayisina bakilmaksizin açilabilmesi için yönetmelik degisikligi yapildiginin altini çizdi. Köylerde anaokulu açilmasi için gereken 10 ögrenci olmasi kriterinin de 5’e düsürüldügünü hatirlatan Bakan Özer, bu degisiklikle köylerdeki 12 bin çocugun anaokullariyla bulustugunu belirtti.

Özer, kullanilmayan köy okulu binalarinin köy yasam merkezlerine dönüsümüne iliskin su bilgileri paylasti:

“Eger anaokulu veya ilkokul olarak kullanilamiyorsa halk egitimi merkezi olarak kullanarak, özellikle tarim ve hayvancilikla ilgili köylülerimizin ihtiyaç duydugu her türlü egitimi, Tarim ve Orman Bakanligimizla is birligi içinde koordineli bir sekilde yürüterek köylümüzün bulundugu mekana eristirmeye çalisiyoruz. Ayni zamanda eger halk egitimi merkezine ihtiyaç yoksa köyün durumuna ve fiziki kosullarina göre orayi bir gençlik kampina dönüstürmeye, çocuklarimizin gençlik kampinda vakit geçirecekleri, köy ortamini teneffüs edecekleri bir mekana dönüstürmeyle ilgili çalismalarimiz devam ediyor.”

Projenin tüm il, ilçe ve köylerde büyük bir teveccühle karsilandigini anlatan Özer, “Illerimiz artik kendi köylerindeki okullarin tekrar hayata kazandirilmasiyla ilgili aktif olarak bu sürece katilmaya basladi.

Insallah 2022-2023 egitim ögretim yili baslayana kadar da biz bakanlik olarak tüm çalisma arkadaslarimizla birlikte sahada köy okullarinin açilmasi ve aktif olarak vatandaslarimizin hizmetine sunulmasiyla ilgili süreci yakinen takip edecegiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile