'Yaşamak' Oyunu İzleyiciyle Buluştu

Şair Cahit Zarifoğlu'nun günlüklerinden uyarlanan oyunun galası, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapıldı Oyun, ünlü şairin babasıyla olan ilişkisini ve aile hayatına duyduğu özlemi, bir tren yolculuğunun değişik anlarında seyirciye sunuyor Oyunun yazarı Firuzmand: 'Bugüne kadar bütün yapılan biyografik oyunlar, doğdu, büyüdü, şunu yaptı gibi ilerliyor. Biz böyle bir şey yapmak istemedik. Zarifoğlu'nun 'Yaşamak' adlı eserinde oluşturduğu büyük hareketlere göre bir oyun olsun dedik' Oyunun yönetmeni Güneri: 'Provalar gece gündüz yoğun geçti. Başka aktörlerle de birleştirdik çünkü tek kişilik bir oyun yapmak istemedik'

Türk edebiyatının önemli isimlerinden şair Cahit Zarifoğlu'nun günlüklerinden uyarlanan "Yaşamak" oyunu izleyiciyle buluştu.

Çetele Kültür Sanat'ın yapımcılığını üstlendiği, Ferah Tiyatro tarafından sahneye taşınan eserin galası, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapıldı.

Oyunun yazarı Behruz Firuzmand, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce Mevlana Celaleddin Rumi, Kutadgu Bilig ve Çanakkale şehitleri üzerine oyunlar yazdıklarını söyledi.

Firuzmand, Zarifoğlu hayranı olduklarını dile getirerek, "Yaşamak" adlı oyunu kaleme almadan önce Zarifoğlu'nun eserlerini incelediklerini belirtti.

Biyografik bir oyun yazmanın zor olduğuna işaret eden Firuzmand, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar bütün yapılan biyografik oyunlar, doğdu, büyüdü, şunu yaptı gibi ilerliyor. Biz böyle bir şey yapmak istemedik. Zarifoğlu'nun 'Yaşamak' adlı eserinde oluşturduğu büyük hareketlere göre bir oyun olsun dedik. Cahit Zarifoğlu'nun Zeytinburnu'ndaki insanlarla ortak hangi dertleri vardı, neler yaşıyordu, biraz oraya götürelim işi diye düşündük ve baktık ki babasıyla sorunu varmış. Mesela kitap yazıyor kitabını insanlara ulaştırmaya çalışırken başına dertler geliyor. Askere gidiyor ama insanları vurup, kırmaktan hoşlanmıyor gibi. Bütün bu dertleri, Zeytinburnu'nda oturan insanların da dertleriyle birleştirerek seyircilere etiyle, kanıyla bir Zarifoğlu getirdik."

- "Benim oynadığım Zarifoğlu, hayata dönük ve çoşkulu bir şairdi"

Oyunun yönetmeni ve aynı zamanda Cahit Zarifoğlu'nu canlandıran Hakan Güneri ise oyun hazırlıklarının uzun sürdüğünü söyleyerek,"Oyuna içsel hazırlık aslında uzun sürdü. Sahneye düştükten sonra seçiyorsunuz nasıl bir Zarifoğlu diye çünkü her aktör Zarifoğlu'nu başka bir şekilde oynar muhtemelen. Benim oynadığım ise biraz daha coşkulu, hayata dönük ve hayatın içinde bir Zarifoğlu. Bu bakımdan da içsel hazırlık aslında en önemli noktamızdı." diye konuştu.

Güneri, provaların 2 ayda tamamlandığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Provalar gece gündüz yoğun geçti. Başka aktörlerle de birleştirdik çünkü tek kişilik bir oyun yapmak istemedik. Bir yazar, bir daktilo, bir masa ve arkasında bir pencere oyunlarından artık ben çok sıkıldım. Yani bir yazarın hayatı sadece yazı masası değil. Hayattan aldıkları aslında o yazı masasında son buluyor. Dolayısıyla da işin bu tarafına yönelerek, Zarifoğlu'nun arkadaşlarıyla ele aldık. Tren garını da Zarifoğlu'nun günlüklerinde yer aldığı bir metafor olarak kullandık."

Oyunun müziklerini Aykut Kuşkaya, dekorunu Akın Tezer Tunalı, kostüm tasarımını ise Adile Sevinç hazırladı.

Eserin oyuncu kadrosunda Cahit Zarifoğlu'nu canlandıran Güneri'nin ve Firuzmand'in yanı sıra Serdar Dinçel, Mehmet Güler ve Hale Üstün yer alıyor.

Zarifoğlu'nun eserlerinde anlattığı dünyayı, tiyatro sahnesine taşımayı amaç edinen oyun, ünlü şairin babasıyla olan ilişkisini ve aile hayatına duyduğu özlemi, bir tren yolculuğunun değişik anlarında seyirciye sunuyor.

Tek perdelik oyun ayrıca 9 Mart'ta Ali Emiri Kültür Merkezi'nde, 23 Mart'ta ise Eyüp Kültür ve Sanat Merkezi'nde tiyatroseverlerle buluşacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile