Parti'de olağanüstü kongre kararının açıklandığı kritik günde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, hem AK Parti'deki kongre süreci ve genel başkan değişimi, hem Meclis'teki dokunulmazlık süreci, hem de başkanlık sistemi konularında önemli mesajlar geldi.
Dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Çevre, İnsan Hakları ve Dilekçe Komisyonu üyesi milletvekilleriyle kahvaltıda buluşan Erdoğan, AK Parti'de başlayan kongre sürecini değerlendirirken, bugüne kadar yaşanan “sistem” sorununa örnekler verdi. Cumhurbaşkanı ile başbakanlar arasında ortaya çıkan sorunlara kendi başbakanlığı ve Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığı döneminden örnekler veren Erdoğan'ın, Türkiye'de yaşananların bir sistem sorunu olduğuna dikkat çektiği belirtildi.
BÖYLESİ İYİ OLDU
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile önceki gün yaptığı baş başa görüşmeye ilişkin detayları da paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başbakan'ın, “Kongreye gidelim, ben de aday olmayacağım önerisini kendisinin” getirdiğini söyleyip, “Böyle olması daha iyi oldu. Uzaması sıkıntı yaratırdı. Nasıl olsa olacaktı” dediği bildirildi.
DAVA MESELESİ
Kongreden sonra nasıl bir sürecin işleyeceğiyle ilgili olarak da Erdoğan'ın, “AK Parti kurumsal bir yapı. Bu dava meselesi. Biz nasıl devrettiysek, Sayın Davutoğlu da bir başka arkadaşımıza devreder” sözlerini kaydettiği öğrenildi.
İÇTÜZÜĞÜ DEĞİŞİN
Meclis çalışmalarının önemine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Meclis İçtüzüğünü mutlaka değiştirmelisiniz. İç tüzük çok önemli. Bu değiştiği takdirde yolunuz açılır. Meclis'i çalıştırın” dediği belirtildi.
ANAYASA'YI GETİRİN
“Anayasa'yı da getirin. Meclis'ten çıkmazsa çıkmasın. Ama siz zorlayın. Çıkmadığı takdirde bunu biz millete anlatırız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Türkiye'de bir sistem sorunu yaşanıyor ve bunun mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Başkanlık sistemine geçilmesi gerekiyor. Başkanlık sistemi olmazsa olmazımız. Ama yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı da gündemimizde, onları tartışıyoruz. Ben partinin kurucu genel başkanıyım, ama partime üye olamıyorum. Bu yanlış” dediği kaydedildi.
VEBAL ALTINDA KALIRSINIZ
Erdoğan, dokunulmazlıklar konusunda da net mesajlar vererek, “Dokunulmazlıkları mutlaka getirin, bir an önce kaldırın. Yeterli oy çıkmazsa çıkmasın. Siz getirin. Herkes görsün kimin ne oy kullandığı. Bunu yapmazsanız tarihi vebal altında kalırsınız. Fire olursa hakkımı helal etmem. Çünkü millet bunu bekliyor” sözleriyle milletvekillerini uyardı.
TERÖRLE MÜZAKERE YAPMAYIZ
“Terör örgütü ve siyasi uzantılarıyla Meclis'teki teröristlerle müzakere asla yapmayız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelede sonuna kadar gidileceği vurgusu yaparken, “Çözüm sürecini buzdolabına kaldırdık dedik, sonlandırdık demedik. Terör bittikten sonra bölge halkıyla görüşürüz, onlar için süreci yeniden başlatabiliriz” ifadesini kullandığı vurgulandı.
HEP ENGELLER ÇIKARTILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam Uluslararası Yüksek İdari Yargı Mercileri Birliği'nin Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan Gala Yemeği'ne katıldı. Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün evsahipliğinde düzenlenen yemekte kısa bir konuşma yapan Erdoğan, önce küresel adaletsizliğe ardından terör ve Paralel Yapı'ya dikkat çekti: Adaletsizliği kaldırmaya yönelik çalışmalarımızın önüne her aşamada engeller çıkarıldı. Bunlardan biri yakıp yıkan terördür. Bir başka çete de, özellikle yargı içine yerleştirdiği elemanları aracılığıyla kendi devletine ve milletine saldırdı. Temennimiz, Türkiye'nin bu onurlu yolculuğunun dostlarımız tarafından da desteklenmesidir. Özellikle küresel adaletin tesisi konusunda işbirliğine ihtiyacımız var.”
YENİ DÖNEMDE ÖNCELİK YENİ ANAYASA
AK Parti'de kongre sonrası yeni dönemde öncelik Meclis'in daha etkin ve verimli çalıştırılması ile yeni anayasanın bir an önce sonuçlandırılarak Meclis'e getirilmesi olacak.
AK Parti'de yaşanacak değişimle birlikte yeni genel başkan ve yeni oluşturulacak hükümetin de öncelikleri konusunda bir değişim yaşanmayacağı belirtildi. AK Parti açısından Meclis'teki yoğun mesai bir yandan kongre süreci devam ederken, diğer yandan da dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliğinin görüşmeleri sürecek. Dokunulmazlıkların TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmesi için planlanan 16 Mayıs tarihinin, kongre haftasına denk gelmesi nedeniyle kongreden sonraya bırakılabileceği kulislerde dile getiriliyor.
ÖNEMLİ GÜNDEM
AK Parti kurmayları, yeni dönemin şifrelerine ilişkin ilk işaretleri de kulislerde dillendirmeye başladılar. Yapılan değerlendirmelerde, partinin seçimlerde ortaya koyduğu hedeflerinden herhangi bir sapma veya geri durmanın söz konusu olamayacağına işaret edilirken, özellikle yeni anayasa konusunda adımın zaman geçirilmeden atılacağı konusu dile getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da dün milletvekilleriyle kahvaltıda dile getirdiği “yeni anayasa” konusunda adımın, hükümetin oluşturulmasıyla birlikte hızlı şekilde atılması planlanıyor.
ÖNCELİK BAŞKANLIK
Kulislerde, yeni başbakanın önceliğinin yeni anaya ve başkanlık sistemi olacağının altı çiziliyor. Yeni anayasa çalışmalarına hız verilerek, özellikle başkanlık sisteminin halkı doğru bir biçimde anlatılması için yoğun bir mesai harcayacağı da konuşuluyor. Yeni anayasanın daha sağlıklı görüşülebilmesi ve Meclis'in sağlıklı ve verimli şekilde çalıştırılabilmesi için öncelikli olarak Meclis İçtüzüğü değiştirilecek. Bunun için partilerle daha önce varılmış olan uzlaşma noktaları güncellenerek, uzlaşılamayan maddelerle ilgili görüşmeler hızlı şekilde yapılacak.
MECLİS'E GETİRİLECEK
Yeni anayasa konusundaki çalışmaların bir an önce sonuçlandırılması için yoğun bir çalışma temposuna girilecek. Cumhurbaşkanı'nın çizdiği çerçevede de çalışmalar Meclis'e, “çoğunluk sorunu yaşanır mı?” kaygısı bir kenara bırakılarak getirilecek. AK Parti, içinde başkanlık sisteminin yer aldığı yeni anayasayı Meclis'e getirerek partilerin tavırlarına bakacak. Gerekli destek çıkması durumunda Meclis onayının ardından referandum için milletin karşısına çıkılacak.
ERKEN SEÇİM YOK, REFERANDUM GÜNDEMDE
AK Parti'de olağanüstü kongreyle lider değişiminin yeni bir seçimi beraberinde getirip getirmeyeceği tartışmalarının yoğunlaşmasına yol açtı. Ancak AK Parti kurmayları, erken seçim olasılığının çok uzak bir ihtimal olduğuna vurgu yapıyorlar. Partideki değişimle birlikte yeni ve yoğun bir çalışma dönemine girileceğine dikkat çeken AK Parti
kurmayları, “Öncelikle yeni Anayasa gelecek Meclis gündemine. Dolayısıyla buradaki tabloya göre hareket edilecek. Yeni Anayasa görüşmeleri, diğer partilerden de gelebilecek destek durumuna göre yaz aylarında gerçekleştirilebilir. Bu durumda sonbaharda bir referandum görünebilir Türiye'nin gündeminde” değerlendirmesinde bulundular.
TEK ADAYLI SEÇİMDE KURULLAR DEĞİŞECEK
Davutoğlu'nun aday olmayacağı kongrede parti organları için de seçim yapılacak. Tek adayla gidilecek kongre için teşkilat ve kamuoyunun benimseyeceği bir isimde uzlaşılacak.
AK Parti'deki değişim sürecinde, 22 Mayıs'taki olağanüstü kongreye Ahmet Davutoğlu'nun genel başkanlığı ile gidilecek. Süreç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın parti genel başkanlığı görevini bıraktığı 27 Ağustos 2014'teki 1. Olağanüstü Kongre'deki gibi işleyecek. Davutoğlu kongreye kadar genel başkanlığı sürdürecek. Kongrede aday olmayarak, yeni isme Genel Başkanlığı devretmiş olacak.
EN ERKEN TARİH OLSUN
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı ve “olağanüstü kongre ile bırakma kararını bildirdiği” baş başa görüşmenin ardından Davutoğlu, dün önce Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) topladı. 1 saatlik toplantıda konuyu kendisi açan Davutoğlu, “Arkadaşlar bir güvensizlik var, bu güvensizlik nedeniyle kongreye gidiyoruz” dedi. Davutoğlu'nun, bazı üyelerin, kongre günü olarak 28 Mayıs tarihini söylemelerine rağmen, “En erken hangi tarih oluyorsa” diyerek 22 Mayıs'ı istediği öğrenildi.
KÜLLİYE'YE BİLDİRİLDİ
Davutoğlu'nun MYK'ya bildirdiği 22 Mayıs tarihinin, o saatlerde Külliye'de milletvekilleriyle kahvaltıda olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da not olarak iletildiği belirtildi. Erdoğan'ın da kongre tarihinin 22 Mayıs'a alınması yönünde karar oluşturulduğunu böylelikle öğrendiği kaydedildi. Davutoğlu'nun, süreci anlatırken, “Salonu da tutmuşsunuz” diyerek bu konudaki hazırlıkların hızlı bir şekilde yapıldığına işaret ettiği belirtilirken, AK Parti'nin 2. olağanüstü kongresinin Ankara Arena'da yapılacağı öğrenildi.
Davutoğlu, 22 Mayıs'taki kongrede aday olmayacak. Ancak kongreye kadar da görevi bırakmayacak. Böylelikle, tıpkı Erdoğan'dan görevi devraldığı gibi kendisi de, yeni genel başkana görevi kongreyle devredecek.
MYK ve Davutoğlu'nun açıklamalarının ardından akşam Genel Merkez'de, “Olağanüstü kongre” için MKYK kararı imzaya açıldı. Kongrede sadece genel başkanlık değil, MKYK başta olmak üzere parti organlarının üyeliklerine seçimlerin de yapılabilmesi için karar çıkartıldı. Böylelikle kongrede sadece genel başkan değil, tümüyle parti yönetiminde yenilenmeye gidilebilecek.
SİTEDEN YAYINLANDI
Kongre süreci, parti tüzüğünün 70. maddesine göre yürütülecek. Buna göre kongre, genel başkanın veya MKYK ile büyük kongre delegelerinin en az beşte birinin yazılı talebi üzerine olağanüstü toplantıya çağrılabiliyor. Kongrenin 22 Mayıs'ta Ankara Arena'da yapılacağına ilişkin duyuru, dün akşam partinin internet sitesinden yayınlandı. Böylelikle süreç resmen başlamış oldu
KONGREYLE HÜKÜMETİN İSTİFASINI SUNACAK
AK Parti bu güne kadar yapılan olağan ve olağanüstü kongrelerine hep tek adayla gitti. Bu geleneğin bu kongrede de süreceği belirtildi. Teşkilat, milletvekilleri ve kamuoyunun benimseyeceği bir isim üzerinde uzlaşılacak ismin önümüzdeki günlerde kamuoyuna deklere edilmesi bekleniyor. AK Parti'deki yeni dönemi başlatacak olan 22 Mayıs kongresi, aynı
zamanda yeni Hükümet sürecini de başlatacak. Kongrede yapılacak seçimle genel başkanlığa bir isim seçildikten sonra Davutoğlu, Hükümet'ten de istifasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacak. Böylelikle Erdoğan, kongrede genel başkan seçilen isme, yeni hükümeti kurma görevini verecek ve böylelikle yeni hükümetin kurulması ve güvenoyu süreci işleyecek.
Yaşananların sebebi sistem sorunu
Olağanüstü kongreye kadar görevini sürdürecek olan Davutoğlu yeni genel başkan seçiminin ardından hükümetin istifasını Erdoğan’a sunacak.