Eyüp Belediyesi Sertarikzade Kültür ve Sanat Merkezi’nde yazar Yaşar Değirmenci “Ümmet” kavramı hakkında konferans verdi.
Surelerin Kimliği adlı söyleşide, Besmele’den başlayıp ve Fatiha’daki temel kavramları işleyen Değirmenci, isimler ve sıfatlar üzerinden Kuran-ı Kerim surelerinin kimliğini öğrenme çabasının Müslüman olmanın bilincine ulaşmada önemli bir çalışma olduğunu söyledi.
Yaşar Değirmenci, “Herkes bağlı oldukları teşkilat, cemaat, tarikat ve derneklerini İslam’la özdeş haline getiriyor. Bu yanlışlığı düzeltmemiz gerek. Zira gruplar, teşkilatlar ve cemaatler İslam okyanusundan istifade ediyorlar ama okyanustan alıp götürdüğü bir bardak suyu, bidonu ya da depoyu okyanus zannederek hareket ediyorlar. Biz İslam Okyanusuna akan nehir ve dereler gibiyiz. Bu okyanusta birer damlayız” dedi.
Allah’ın Kuran’da bahsettiği “en hayırlı ve orta bir ümmet” olmanın gerekliliklerini yerine getirmemiz gerektiğini ifade eden Değirmenci konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Müminsek davamızı iddiada bırakmayacağız. İddianın ispatı olan iman etmenin bedelini ödeyen kim? Hz. Muhammedi sevmemizin alameti elimizi göğsümüze koymak, Hırka-i Şerif Camii’nde efendimizin hırkasını öpmek ya da Eyüp Sultan Camii’nde türbe sırasını girip Fatiha okumak değil. Bugün maalesef örf, gelenek ve adetler dinin yerini aldı. Duygusal bir dindarlıktan ilmi bir dindarlığa geçmeliyiz fakat ilim sahibi dindarlar da hissiyatı elden bırakmamalı. Bu yüzden Alimler bunu Beyan, Burhan ve İrfan ekolleri olarak bir dengeye oturtmuşlardır. Şuan ifrat ve tefrit salıncağında ümmeti sallandıran iki grup görüyoruz. Birisi tamamen zücaciye dükkanına giren fil gibi ortalığı kırıp döküyor diğeri de Allah’a giden yollardan sadece bir vesile olanı Fatiha suresinde geçen istikamet yolu olarak görüyor. Amaç başkadır araç başka. Gaye başka, vesile başka. Karıştırmamalıyız. Biz ezilip çiğnenebiliriz ama Peygamber ve onun sünnetini ezdirmemeliyiz. Hiçbir şey için Ayet ve Hadis gölgede bırakılmaz. Bu dersleri dinimizin talim ve terbiye dersleri olarak görüyoruz.”
Yaşar Değirmenci Açıklaması 'Biz İslam Okyanusuna Akan Dereler Gibiyiz'
Yazar Yaşar Değirmenci, "Biz İslam Okyanusuna akan nehir ve dereler gibiyiz. Bu okyanusta birer damlayız” dedi.