Yasar Üniversitesinden Sürdürülebilir Tarim Için Önemli Adim

Yasar Üniversitesinden Sürdürülebilir Tarim Için Önemli Adim

Yasar Üniversitesi Tarim Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, 2021-2022 akademik yilinda egitime basliyor. Tarimda, sektörün en önemli ihtiyaci olan nitelikli insan kaynagini saglamak amaciyla hayata geçirilen fakülte, bu yil Tarim Makineleri ve Teknolojileri Mühendisligi ile Tarim Ekonomisi bölümlerine 15’er tam burslu ögrenci alacak.

Hollanda’nin tarim bilimleri ve teknolojileri alaninda dünya markasi sayilan Wageningen Üniversitesi ve Arastirma Merkezi ile is birligi gerçeklestiren Yasar Üniversitesi Tarim Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, 2021-2022 akademik yilinda iki bölümde egitime basliyor. Yasar Üniversitesi Arastirma ve Yenilikçilikten Sorumlu Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Levent Kandiller, tarim sektörünün en önemli ihtiyacinin nitelikli insan kaynagi oldugunu dile getirdi.

Prof. Dr. Kandiller, "2021-2022 akademik yilindan itibaren ögrenci alimina baslayacak Tarim Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik konularinda arastirmalari ve iyi tarim uygulamalariyla tarim gida sektörüne nitelikli katki koyacak. Toplam dört bölümden olusan fakültemiz, bu yil Tarim Makineleri ve Teknolojileri Mühendisligi ile Tarim Ekonomisi bölümlerine 15’er tam burslu ögrenci alacak. Dünya genelinde, sürdürülebilir tarim politikalari hayati öneme sahip bir konu. Yasar Üniversitesi olarak bu konuda üzerimize düseni yapmak ve sektördeki eksiklerin giderilmesi, sektörün ihtiyaci olan nitelikli insan kaynaginin yetistirilmesini hedefleyerek yola çiktik" dedi.



Hollanda ile is birligi

Hem Türkiye’yi hem de dünyadaki örnekleri çok iyi incelediklerini dile getiren Prof. Dr. Kandiller, "Türkiye’de tarim bizim için çok önemli; ama sunu da gözlemliyoruz; verimlilik sikintisi var, katma deger düsük. Hollanda’da, Konya Ovasi kadar bir alanda dünya tarimina yön veriyorlar, yönetiyorlar. Türkiye’deki tarim katma degerinin 30 katini elde ediyorlar, sadece tarim katma degerini degil teknolojisini de üretiyorlar. Etrafindaki teknolojiyle daha da büyük bir katma deger olusturuyorlar. Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi ve Arastirma Merkezi, akademik alanda dünyada birinci. Bütün dünyanin dev sektör liderleri, onun arastirma merkezinin çevresinde toplanmis durumda. Dünya tarimina, dünya gidasina yön veriyorlar. Üniversite ile arastirma merkezi yan yana ve gerçek problemlerle ugrasiyorlar. O model bizim için önemli ve bu kurumla is birligi gerçeklestirdik. Yasar Toplulugunun tarim ve gida sektörlerindeki deneyimlerinden faydalanarak bir sinerji yaratmayi da hedefliyoruz. Çesitli kurumlarla is birligi yaparak egitim müfredatini da hazirlamak amaciyla Avrupa Birligi projeleri gelistiriyoruz. Izmir’de, resmi kurumlardan sivil toplum kuruluslarina, odalara borsalara kadar bütün ekosistemin paydaslari ile sektörün tüm ihtiyaçlarini, çözüm yollarini konusuyoruz, çözüm için birçok is birligi programi gelistiriyoruz" diye konustu.

Prof. Dr. Kandiller, "Tarima bakinca kaynaklara bakmak lazim. En önemlisi de insan kaynagi. Genç nüfus tarimdan uzaklasiyor, büyük sehirlere, finansal piyasaya gidiyor; ancak muazzam bir çevreye duyarli, tarima duyarli Z Kusagi geliyor. Türkiye’deki tarimda, verim düsük, katma deger düsük, tarimsal alanlar miras nedeniyle çok bölünmüs durumda, yetistirirken kullandigimiz ilaçlar, gübreler. Hizli üretim almak için o yil para kazanmak için gelecek yillarimizi biraz feda etmisiz. Bütün bunlara baktigimizda tarima bütüncül bir bakis açisiyla bakmak gerekiyor. Biz mühendislik mesleginin tarim alanina uygulanmasinin getirisinin çok yüksek olacagini görerek böyle bir yola çiktik. Türkiye tarim teknolojilerine aç ve bizim muazzam telekomünikasyon teknolojilerimiz var. Teknoloji, bize çok hizli analiz imkâni veriyor; toprak analizleri, uydudan analizler, hava kosullari, su kosullari, kuraklik kosullari bununla ilgili analizler veriyor. Sensörler yardimiyla birçok veriye ulasmak mümkün. Aldiginiz kararlari, veri toplayarak ve bilimsel analizlerle yaptiginiz zaman verimlilik artiyor. Deneyime degil veriye dayali tarim, aslinda dijital teknolojilerle mümkün. Mühendislik bilimlerinde bu teknoloji geldi, ancak tarimi bilen yok. Bizim bu ikisini birlestirmemiz, iyi örnekleri göstermemiz, uygulatmamiz ve yayginlastirmamiz gerekiyor. Bu teknolojileri kuracak, sürdürecek, gelistirecek, yayginlastiracak insan kaynagini yetistirmek için yola çiktik" dedi.



"Uzaktan egitim teknolojilerinde çok güçlü bir üniversiteyiz"

Fakültede bölümlerinin yüzde 100 Ingilizce egitim verecegini söyleyen Levent Kandiller, egitim hakkinda da su bilgileri aktardi:

"Ingilizce hazirlik egitiminin ardindan lisans müfredatlari, tüm bölümlerde birinci yil ayni ders programindan olusacak. Egitimin son yilinda ise tamamen sektörde geçirilecek uzun dönem staji olacak. Uzaktan egitim teknolojilerinde çok güçlü bir üniversiteyiz. Salgin dönemi öncesinde planlamistik. Ögrenciler bir yil sektörde iken uzaktan derslerini almaya devam edecek. Yalniz ögrencilerimiz sektöre tek baslarina gitmeyecek. Dört kisilik bir ekip olacak; bir akademisyen bir de sektörel danismanin yer aldigi ekiple uzun dönem staj programinda önce sektörü taniyip analiz ederek bitirme projelerinde ne yapmak istediklerine karar verecekler, sonra o projeyi gerçeklestirecekler, uygulayacaklar ve ancak o zaman mezun olacaklar. Fakülteden mezun olacak ögrenciler; dogal kaynaklarini sürdürülebilir sekilde degerlendirmek, inovatif teknolojilerle toplumun ihtiyaç duydugu gidaya erisimini en etkili sekilde saglamak ve sürdürülebilir tarim için büyük katki saglayacak."

Tüm ögrencilere yüzde 100 egitim bursu

2021-2022 ve 2022-2023 akademik egitim dönemlerini kapsayacak ilk iki yil için fakülteyi tercih edecek tüm ögrencilere, yüzde 100 egitim bursu verilecek. Tarim Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, bu yil, Tarim Makineleri ve Teknolojileri Mühendisligi ile Tarim Ekonomisi bölümlerine 15’er olmak üzere toplam 30 tam burslu ögrenci alacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile