Izmir Çesme’de yasayan 70 yasindaki Hasan Tabakoglu, 14 yasinda memleketi Trabzon’da ögrendigi kazaziye sanatini tam 56 yildir sürdürüyor. Saç teli kadar ince altin ve gümüs telleri hünerli elleri ile göz alici takilara dönüstüren Tabakoglu, geçtigimiz günlerde Cumhurbaskani Erdogan’dan "Yasayan Insan Hazineleri Gelecege Aktarilan Mirasin Temsilcileri Ödülü” aldi. Hiçbir kaynak isleminde bulunmadan altin ve gümüs telleri nakis gibi isleyen Tabakoglu, aldigi ödülün çok kiymetli oldugunu ifade ederek mesleginin inceliklerini anlatti.
“100 kilo altindan daha kiymetli”
Ödül aldigi için çok mutlu oldugunu dile getiren kazaziye ustasi, “Ödülümü Cumhurbaskanimizin elinden aldim, çok mutlu oldum. Çok büyük bir gurur. Torunlarimi dizimin dibine alip anlatacagim en güzel hikayelerden biri oldu. Ödülü alirken Cumhurbaskanimiza sanatimi anlattim. Kendisini hem Alaçati’ya hem de Trabzon’a davet ettim. Ona bir de tespih hediye ettim. O tespihi yapmam 15 günü buldu. Kendisi hediyeyi tesekkür ederek aldi. Bu ödül benim için çok degerli. Herhalde benim için 100 kilo altindan daha kiymetli. Cumhurbaskani Erdogan’in esi Emine Erdogan’a lale seklinde bir bros yaptim. Insallah bir daha gördügümde kendisine takdim edecegim” diye konustu.
“Çok zor, sabir isteyen bir zanaat"
Lidyalilar zamanindan beri süregelen ve tamamen el emegi olan kazaziyeyi anlatan Tabakoglu, söyle konustu: “Benim yaptigim sanati, bugün teknolojinin devlerinden Çin dahi yapamaz. Kazaziyeyi 00.7 mikron, 24 ayar altin ve bin ayar gümüs tel ile yapiyorum. Bu telleri hiç kaynak kullanmadan ören en eski kisilerdenim. Altin ve gümüs sektöründe kaynaksiz hiçbir islem olmaz. Kazaziye sanatinda ise kesinlikle kaynak olmaz. Bizim 120 santimetre uzunlugunda çikriklarimiz vardir. Çikrigin kancasina 120 santim ibrisim teli bagliyoruz. 00.7 mikron teli çikrigi çevirerek telimizin üzerine bagliyoruz ve o 120 santim teli bir sütun gibi hiçbir katlama olmadan dikis ignesine bagliyoruz. Ardindan sislerin üzerinde dügüm atarak sekil veriyoruz. Isçilik o kadar incedir ki; çok zor, dikkat ve sabir isteyen bir zanaattir.”
“Meslegin inceliklerini Çinlilere anlatmiyorum”
Bugüne dek 100’ün üzerinde ülkeye gittigini, her ülkede sanatinin övgü ile karsilandigini söyleyen Tabakoglu, “Yurt disindan çok sayida teklif aldim. Orada kalip kazaziyeyi insanlara ögretmem istendi. Karsiliginda ailem ve bana vatandaslik da teklif edildi. Ancak ben devletimi, bayragimi, milletimi seven bir insanim. Kabul etmedim. Dünyada hangi kraliçe varsa ürünlerim oraya gitti. Cumhurbaskanimiz, benim ürünümü Merkel’e hediye de etti. Ancak meslegin inceliklerini Çinlilere anlatmiyorum. Nasil yapildigini gösterirsem bir hafta geçmeden bu sanatin sonu gelir. Çünkü fabrikasyon yaparlar. Bu zanaat fabrikasyon olmaya elverisli bir zanaat degildir. Benim yaptigim ürünlerin 100 yil garantisi vardir. Ne kirilir, ne kopar” sözlerine yer verdi.
“Ayni askla isime devam ediyorum”
Meslegini çok sevdigini, aile bireylerine de kazaziye sanatini ögrettigini dile getiren Tabakoglu, “Anne babalar evladini nasil severse ben de yaptigim ürünleri öyle seviyorum. Saç teli inceliginde bir teli alip bir objeye dönüstürmek çok kiymetli. Eskiden gözüm kapali olarak teli igneye geçirirdim. Bir yandan sohbet eder bir yandan örerdim. Meslekte 56 yili geride biraktim. Simdi 4 numara gözlük kullaniyorum ve zorlaniyorum ama yine ayni askla isime devam ediyorum” ifadelerini kullandi.
'Yasayan Insan Hazinesi' Kazaziye Ustasi
"Yasayan Insan Hazineleri Gelecege Aktarilan Mirasin Temsilcileri Ödülü”nü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in elinden alan kazaziye ustasi Hasan Tabakoglu, mesleginin inceliklerini anlatti. Aldigi ödülün çok degerli oldugunu belirten Tabakoglu, “Bu ödül benim için 100 kilo altindan daha kiymetli” dedi.