Yasayan Miras Unsurlarinda Mesleki Standart Dönemi Basladi

Yasayan Miras Unsurlarinda Mesleki Standart Dönemi Basladi

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Anadolu El Sanatlarini Yasatma ve Gelistirme Dernegi (ANELSANDER) arasinda geleneksel el sanatlarini yasatmak ve bu mesleklerin standartlarini belirlemek için isbirligi protokolü imzalandi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), Kültür ve Turizm Bakanligi Yasayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlügü ile Anadolu El Sanatlarini Yasatma ve Gelistirme Dernegi (ANELSANDER) arasinda isbirligi protokolü imzalandi. Protokol imza törenine MYK Yönetim Kurulu ve Kurum Baskani Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan, Yasayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi ve ANELSANDER Baskani Ugur Bent Türker’in yani sira kurum ve dernek yöneticileri katildi.



“Atalarimizdan kalan kültürel mirasimizi gelecek nesillere tasimamiza vesile olmasini diliyorum”

MYK Yönetim Kurulu ve Kurum Baskani Prof. Dr. Ilhan, ata yadigari mesleklerin tanimlanmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi için uzun süredir çalisma yapmayi planladiklarini ifade etti.

Ilhan, Anadolu’da yasadigi bilinen geleneksel sanat ve zanaatlarin gün isigina çikartilmasi amaciyla ANELSANDER ile 6 Haziran 2023 tarihinde 21 meslekte standart hazirlamak üzere çalismalara basladiklarini kaydederek, “Sadece Mesleki Yeterlilik Kurumu ve sivil toplum kurulusuyla olmaktan öte Kültür ve Turizm Bakanligi paydaslarimizdan birisi. Bu yüzden de bu çalismaya baslarken Kültür ve Turizm Bakanligimiz ile bir arada yapalim ve protokolü birlikte imzalayalim diye düsündük. Imzalayacagimiz bu üçlü protokolün tüm taraflara hayirli olmasini ve bize atalarimizdan kalan kültürel mirasimizi gelecek nesillere tasimamiza vesile olmasini diliyorum” seklinde konustu.



“Su anda 6 bin 335 kültürel miras tasiyicisi sanatçimiz var”

Geleneksel kültürel mirasin kesfedilmesi ve önce bugüne, sonra da gelecege aktarilmasinin kiymetli olduguna dikkati çeken Yasayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Terzi, “17 Ekim 2003 tarihinde Paris’teki 32. Genel Konferansta’ki kararla Somut Olmayan Kültürel Mirasin Korunmasi Sözlesmesi’nin 2006 yilindan beri tarafiyiz. UNESCO’ya 30 unsurla birlikte dahil olup, su an dünyada ikinci konumda olan bir ülkeyiz. Su anda 6 bin 335 kültürel miras tasiyicisi sanatçimiz var. 6 bin 335 sayisinin 2 bin 270’i el sanatlariyla ugrasan sanatçilarimiz. Bunlarin anlatilmasi, görünür olmasinin saglanmasi çok önemli. Dolayisiyla bugün atilmis olan bu imza da bu görünürlügü daha iyi bir noktaya getirecek” ifadelerini kullandi.

ANELSANDER Baskani Türker ise sunlari söyledi:

“Kültürel degerlerimizi yasatan, gelenege aktaran sanatkarlarimizin belli bir disiplin altinda terminolojik olarak da belli bir disiplin altinda yaptiklari sanatin ifade edilmesiyle ilgili bir çalismanin altina elimizi koyduk. Neticede kusaktan kusaga aktardigimiz bu el emegi göz nuru sanatlarimizi disiplin altina almak, standart çalismasini yapmak üzere önemli bir baslangiç için buradayiz. Hakikaten bu süre içerisinde bizler de birçok seyi bilmedigimizi gördük. Onlarla tekrar yenilendik, donandik hakikaten. Bu tarihe geçecek önemli çalismada üst kurumumuz her anlamda bizim her zaman yanimizda olan, her çalismamiza destek veren Kültür ve Turizm Bakanligimizin degerli mensuplarina ve Mesleki Yeterlilik Kurumumuza çok tesekkür ediyoruz. Bu kiymetli çalismanin da bir an önce çok uzun yillara yayilmadan tamamlanmasi için bizler de gayet içerisinde olacagiz.”

Konusmalarin ardindan üçlü protokol imzalandi. Protokolle kültürel miraslardan talikaci, bastoncu, yemenici ve ebru sanatkari mesleklerinin standartlari da belirlendi. Hazirlanacak meslek standartlari ile Türkiye’de icra edilen geleneksel sanat ve zanaatlarin kalici olmasi ve meslek mensuplarinin kamuya açik meslek tanimlarinin yapilmasi ve bu alanda nitelikli ve yeni meslek erbaplarinin yetismesi hedefleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile