Gürcan, Yaşlı Bakımında İyi Uygulamalar Ağı Konferansında yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere Türkiye'de de yaşlı nüfusun genel nüfusa oranlarının gün geçtikçe arttığını ifade etti.
Yaşlanmanın toplumsal ve kültürel bir süreç olarak ele alınması gerektiğini belirten Gürcan, bu sürecin işlevsel ve sağlıklı bir şekilde üretilmesinin önemine işaret etti.
Bakanlığın yaşlıların değişen ve artan ihtiyaçlarına cevap vermek için yeni hizmet modelleri ortaya koyduğunu bildiren Gürcan, şöyle devam etti:
"Aslında toplumuzun ve yaşlılarımızın öncelikli tercihi kurum bakımı değildir. Ancak kurum bakımına ihtiyaç duyan ve bunu talep eden büyüklerimizin sayısında önemli bir artış söz konusudur. 2009'da yaptırdığımız bir yaşlılık beklentisi araştırması ve 2006'daki aile yapısı araştırmasında özellikle 45 yaş altı, 18 yaş üzeri bireylere 'Gelecekte yaşlandığınızda hangi bakımı tercih edersiniz?' diye sorduğumuzda, yüzde 9'un huzurevini tercih ettiğini görmüştük. Bu oran çok yüksek bir oran. Bunun tam anlamıyla karşılanabilmesi demek, bizim kurumuzun hem nicel hem nitel olarak kalitesini artırmamız gerekiyor. Bu anlamda bakanlığımıza büyük işler düşüyor. Bugün itibarıyla 352 huzurevimiz var 129'u bize ait, bakanlığımıza bağlı ve tüm huzurevlerimizde 22 bin üzerinde büyüğümüz hizmet alıyor. Devletimiz geçmişte sadece ekonomik, sosyal yoksunluk içinde bulunan yaşlılara hizmet verirken, bugün bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin yanı sıra yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik hizmetler de vermeye başlamıştır."
- "Yaşlılık dönemi aile içerisinde yaşanmalı"
Yaşlıların sosyal aktiviteleri için yeni merkezler oluşturulması konusunda da çalışmalar yürüttüklerini aktaran Gürcan, yaşlılık döneminin aile içerisinde yaşanması gerektiğini vurguladı.
Bakan Gürcan, "Ailenin yerini başka hiçbir kurum alamıyor. En kaliteli imkanlar da sunsanız ailenin sıcaklığını veremiyorsunuz. Bakanlığımız da yaşlılarımızın kendi aile ortamlarında hayatlarını sürdürmelerini öncelikli olarak destekliyor ve öncelikli olarak bu politikayı benimsiyor. Ancak ihtiyaç duyulduğunda, aile dışı organizasyonlar yoluyla yaşlılara tamamlayıcı destek hizmetleri verilmesini de çözüm olarak görüyoruz" diye konuştu.
- "Yaşlı bakımı önem kazanmakta"
Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Cangir ise projeye katkılarından dolayı Sistem ve Jenerasyon Derneği ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına teşekkür etti.
Avrupa Birliği sürecinde 2 binin üzerinde yasal mevzuatı hayata geçirdiklerini belirten Cangir, bu mevzuatın ne kadar uygulandığının bu projelerle ortaya çıktığını söyledi.
Projenin örnek olduğuna işaret eden Cangir, bu tür projelerin Avrupa Birliği ile diyaloğu da bir şekilde tesis ettiğine değindi.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi de Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında yaşlı toplumları arasına girmeye başladığını ifade etti. Bu nedenle yaşlı bakımının önem kazandığına işaret eden Çiftçi, yaşlıların daha iyi bakım hizmeti alabilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
- Bakan Gürcan, 103 yaşına giren Halide Sezen'in pastasını kesti
Konferansın ardından huzurevinde kalan yaşlılar tarafından yapılan resimlerin yer aldığı sergiyi gezen Gürcan, daha sonra Seyranbağları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine giderek, yaşlıları ziyaret etti.
Burada kalan yaşlılarla öğle yemeği yiyen Gürcan, yaşlılarla tek tek sohbet etti.
Hasta olan yaşlıları da odalarında ziyaret eden Bakan Gürcan, 103 yaşına giren Halide Sezen'in doğum günü kutlamasına da katıldı. Gürcan, Sezen'le birlikte doğum günü pastasını kesti.
Yaşlı Bakımında İyi Uygulamalar Ağı Konferansı
ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, "Ailenin yerini başka hiçbir kurum alamıyor. En kaliteli imkanlar da sunsanız ailenin sıcaklığını veremiyorsunuz. Bakanlığımız da yaşlılarımızın kendi aile ortamlarında hayatlarını sürdürmelerini öncelikli olarak destekliyor ve öncelikli olarak bu politikayı benimsiyor" dedi.