Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, 2075'te Türkiye'de her 3 kişiden birinin 65 yaş ve üzerinde olacağının öngörüldüğünü belirterek "Bunun için de şimdiden çalışmalar yapılarak tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen "Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu", bir otelde başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Çiftçi, Türkiye'de yaşlı nüfus oranının giderek arttığını ifade ederek değişen nüfus yapısı ve öngörülen yaşlanma düzeyi içinde kurumsal bakım hizmetleri çoğaltılsa bile artan yaşlı nüfusa yetmeyeceğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı projeksiyonla yıllara göre nüfusun yaşlılık oranının tespit edildiğini aktaran Çiftçi, şöyle devam etti:

"Şu anda yaşlanma nüfus oranımız, 65 yaşın üstündekilere baktığımızda yüzde 7,7 civarında. 6 milyon 200 bin civarında 65 yaş üstü nüfusumuz var ama bu rakamı 2023 yılına taşıdığımız zaman bu oran 10,2'ye çıkıyor. Dolayısıyla nüfusun yaşlılık oranı artıyor. 2050 yılına geldiğimizde bu, nüfus oranı olarak yüzde 20'lere geliyor. 2075 yılına projeksiyon yaptığımızda nüfusumuzun yüzde 27,7'si 65 yaş ve üzeri oluyor. Yani 2075 yılında Türkiye'de her 3 kişiden birinin 65 yaş ve üzerinde olacağı öngörülüyor. Bunun için de şimdiden çalışmalar yapılarak, tedbirlerin alınması gerekiyor. Bunları yapmazsak maazallah Almanya'nın durumuna düşeriz çünkü Almanya şu anda yaşlılık olarak dünyada ikinci sırada. Genç nüfusu, Almanya'daki yaşlı nüfusun bakımını sağlayabilecek düzeyde değil."

Çiftçi, nüfusu hızla yaşlanan Avrupa toplumları ile durumu Türkiye gibi bu yönde seyreden ülkelerin çözüm arayışında olduğunu da kaydetti.

Uzmanların bildirileriyle devam eden sempozyum, yarın sona erecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile