Ankara Kalkınma Ajansının desteğiyle Türkiye'deki yaşlılar üzerinde yapılan araştırmada, ileri yaştakilerin özellikle sağlık alanındaki ihtiyaçlarının karşılanmasında teknolojik gelişmelerden daha fazla yararlanma arzusunda olduğu ortaya çıktı.
Cep telefonu kullanım oranı yüzde 73,1'e ulaşan yaşlıların yüzde 42,7'sinin de uzaktan teknolojik bakım sistemlerini kullanmak istediği saptandı.
Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Medikal Turizm Derneği ve Çankaya Belediyesince Ankara Kalkınma Ajansının desteği ile yürütülen '3. Yaş İçin Sosyokültürel Etkinlik Merkezi Projesi'nin sonuç toplantısı Ankara Üniversitesi Senato Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, 50 yıl önce ortalama yaşam süresinin 50 olduğunu hatırlatarak, 50 yıl sonra bu sürenin 85 olmasının beklendiğini ifade etti. Yaşlı nüfus için kabul edilen 65 yaş kriterinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten İbiş, 65, 70 hatta 75'in çok üretken yaşlar olduğunu anlattı.
Türkiye'deki yaşlı nüfus oranının yüzde 8 olduğunu, 50 yıl sonra bu oranının yüzde 15-16'lara çıkacağını bildiren İbiş, 5 haneden birinde en az bir yaşlı birey olduğunu, her iki haneden birinde yaşlı bulunacağı günlerin ise çok uzakta olmadığını vurguladı.
Dünya genelinde yaşam süresinin uzamasını eğitim, sağlık, su, enerji ve gıda olmak üzere 5 faktörün etkilediğini, alandaki gelişmelerin de bunda etkili olduğunu belirten İbiş, 'Bana göre hepsinden daha önemlisi dünyada giderek eğitime daha çok sahiplenen kadınların rolü daha çok öne çıkıyor. Kadınların bilinci ve ekonomik düzeyleri yükseldikçe bu süreç çok daha yukarılara doğru çıkacak.' değerlendirmesini yaptı.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ise projeyi desteklerken kendilerini de desteklemiş olduklarını söyledi.
Şayık, 2023 yılında Ankara’nın nüfusunun yüzde 9,7'sinin yaşlı olacağını vurgulayarak bu oranın 1 milyona yakın kişiye karşılık geleceğini kaydetti.
- 512 yaşlı ile 9 ay çalışıldı
Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş ise projenin 9 aylık sürede 512 yaşlı ile yapılan araştırmanın sonuçlarına dayandığını bildirdi.
İbiş, '3.Yaş İçin Sosyokültürel Etkinlik Merkezi Projesi'nde, emekli ve yaşlılar ile sosyal etkinlik, atölye ve ev ziyaretleri yoluyla aktivite çalışması yapıldığını anlattı.
Proje kapsamındaki sosyal etkinlikler ile yaşlı ve emeklilerin bunlardan kazanımı ve davranışlarının izlendiğini aktaran İbiş, geniş katılımlı bir anket çalışması da yapıldığını belirtti.
Bununla evde bakım teknolojilerinin, yaşlıların yaşamları üzerindeki etkilerinin araştırıldığını dile getiren İbiş, araştırmaya 60 yaşın üstündekilerin dahil edildiğini söyledi.
- Araştırma sonuçları
İbiş'in verdiği bilgiye göre, çalışmada, evlerinde yaşayıp teknolojik bakım destek cihazlarını kullanan ve kullanmayanlar ile huzur evlerinde yaşayan yaşlılar ayrı ayrı gruplandırıldı.
Araştırmaya katılan yaşlılar arasında cep telefonu kullanım oranı yüzde 73,1 olarak belirlendi. Devlet huzur evlerinde yaşayanların yüzde 61,7'si, özel huzur evlerinde yaşayanların yüzde 74,8'i, evlerinde yaşayanların ise yüzde 85,6'sı cep telefonu kullanıyor.
Evlerinde yaşayanların yüzde 42,7'si cep telefonu ya da bilgisayarlar üzerinden uzaktan teknolojik bakım sistemlerini kullanmak istiyor.
Yaşlıların yüzde 45'i 'Uzaktan teknolojik bakım sistemi' aracılığıyla ilaç saatlerinin hatırlatmasını, yüzde 44,6'sı ise faydalı bilgiler anlatılmasını talep ediyor.
Araştırmaya katılan yaşlıların yüzde 39,6'sı sistemin ihtiyaçları için özel bilgiler vermesini, yüzde 33,3'ü dikkat edilmesi gereken hususları, yüzde 30,2'si özel günleri, yüzde 23,4'ü takvimsel özel günleri, yüzde 14,9'u namaz vakitlerini hatırlatmasını, yüzde 27,9'u beceri kazandıracak bilgiler ve beslenme konusunda bilgiler vermesini, yüzde 24,8'i egzersize yardımcı olmasını istedi.
- Yaşlıların büyük oranı yalnız
Evlerinde kalan yaşlıların yüzde 42'si yalnız, yüzde 10,5'i eşi, yüzde 13,8’i ailesi, yüzde 6,3'ü evde destek olabilecek biri, yüzde 5,2'si ise çocukları ile yaşıyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 59,8'inin evlerinde güvenlik ve kamera sistemi bulunmadığı, yüzde 19,5'inin ise bu sistemlerden yararlandığı belirlendi.
Yaşlılar Hayata Teknoloji İle Bağlanmak İstiyor
Yaşlılara yönelik proje kapsamında yapılan araştırmaya göre, yüzde 73,1'i cep telefonuna sahip ileri yaştakilerin yüzde 42,7'si uzaktan teknolojik bakım sistemlerini kullanmak istiyor Araştırmaya katılan yaşlıların yüzde 45'i, mobil uygulamalar veya bilgisayarlar üzerinden geliştirilecek 'uzaktan teknolojik bakım sisteminde' ilaç saatinin hatırlatılmasını, yüzde 44,6'sı faydalı bilgilerin anlatılmasını talep etti.