Avrupa Mesleki Beceri Haftasi Mesleki Egitim Fuarinin açilisi spor salonunda gerçeklestirildi.
Fuar açilisinda 22 okulda üretilen ürünler yer aldi. Açilisa Zonguldak Vali Yardimcisi Mehmet Türk, Il Milli Egitim Müdürü Züleyha Aldogan, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, Gençlik Spor Il Müdürü Hakan Yüksel, TSO Baskani Metin Demir ve davetliler katildi.
Halk oyunu gösterilerinin ardindan Vali Yardimcisi Mehmet Türk ve protokol tarafindan fuarin açilisi yapildi. Protokol; fuari tek tek gezerek ürünleri inceledi. Vali Yardimcisi Mehmet Türk ve beraberindekiler Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencilerinin üzerinde bir buçuk yil boyunca çalistigi “Saglikbot” projesini inceleyerek bilgi aldi.
Proje hakkinda bilgi veren Lütfü Aydin Oruç, "Çikis noktamiz babaannemin ilaçlarini takip ederken, babaannemin ve benim bunlari karistirmam, torbalarca ilaci aldiktan sonra hangi ilaci nereye koyacagimiz ve benzeri seylerle ugrasmak zorunda kalmam. Biz de kendimizce bu çözümü bulduk. Cep telefonu uygulamasi hazirladik proje için. Uygulamada ilaç saatlerimizi, rapor tarihlerimizi görüntüleyebiliyoruz ve ilaç ekleme menümüz bulunuyor. Ayni zamanda Saglik Bakanligi ile de uyumlu hale getirmeye çalisiyoruz. Içerideki çark sistemimiz sayesinde de projemiz kendi içerisinde ilaçlari ayristirarak hangi saatte hangi ilacin oldugunu karar vererek ayrimi yapabiliyor. Farkli modellerini de hazirliyoruz. Örnegin ben dedem için köye gittim ve dedem bir ay boyunca ilaçlarini kullanacak. Ancak dedem telefonu kullanmayi bilmiyor. Dedem için uygulamayi kurdugum zaman kendisi ilaç saatlerinde alabilecek. Internet yazilimimiz var. Ilaçlari kaydediyor. Herhangi bir elektrik kesintisinde veya arizada saglik gibi önemli bir sektörde ilaçlarin kaçirilmamasini saglamis oluyoruz. Eger ilaç düstügünde görmezsek de sesli bir sekilde uyari vererek ilaç saatinin geldigini söylüyor. Herhangi bir senaryoda ben yan odadayim ya da sesini duymuyorum, birkaç dakika sonrasinda cep telefonumuza bildirim gidiyor ve ilacimizin saatinin geldigini bize haber veriyor. Yaslilar ve kronik rahatsizligi bulunan kisilerin yarim saat boyunca ilaçlarini almamasi problem teskil edebiliyor. Burada da dedik ki; hastamiz ilacini almadiysa yakinlarina e-posta ya da SMS göndererek ilaçlarin alinmadigini için uyariyor” seklinde konustu.
“Patent için basvurduk”
Proje patenti için basvuru yaptiklarini ifade eden Lütfü Aydin Oruç, "Patent için basvurduk. Ayrica TUBITAK’tan da Ankara bölge birinciligimiz var. Yeni modelimizi de hazirliyoruz. Yeni cihazla da ilaçlarimizi iki aya kadar saklayabilmeyi planliyoruz. Cihazimiz içine hava almadigi için cihazlarin bozulma gibi bir riski olmuyor” seklinde konustu.
Yaslilarin Ilacini 'Saglikbot' Ile Hatirlatacaklar
Zonguldak’ta 2022 yili Avrupa Mesleki Beceri Haftasi Mesleki Egitim Fuari gerçeklestirildi. 22 okulda üretilen ürünlerden olusan fuarda “Saglikbot” projesi protokol tarafindan büyük ilgi gördü.