Amasya Valiligi’nin girisimiyle 2006 yilinda il merkezine bagli Yassiçal köyünde Amasya Halk Egitimi Merkezi tarafindan ‘Yassiçal çuha dokumasi’ kursu açildi. Atil haldeki tezgahlar elden geçirildi, aynilari yapildi. Yüksel Kanar tarafindan bir yil boyunca kadinlara egitim verildi.
Kanar’in ardindan usta ögreticilik görevini kizi Nese Asçi üstlendi. Asçi, dayisinin kizi Hatice Bünyat ve görümcesi Hamide Demir’in de yer aldigi kursiyerlere egitim verdi. Bünyat ve Demir de gayret ederek usta ögretici oldu. Bu sayede hayatlari renklenen 70 kadin üretip para kazanarak ev ekonomilerine katkida bulundu.
Ipleri kök boyalarla boyanip tetce ve çikrikla mekiklere sarilarak kendine özgü tezgahlarda dokunan Yassiçal çuhasi kiyafet, çarsaf ile örtü yapiminda kullaniliyor, kente gelen yerli ve yabanci ziyaretçilerin en çok satin aldigi yöresel ürünler arasinda yer aliyor.
Amasya Valiligi’nin girisimiyle Türk Patent Enstitüsü’ne cografi isaret basvurusu yapildigini belirten Nese Asçi, “Yaklasik 250 yillik tezgah sistemini, dokuma teknigini bozmadan özüyle yasatmaya çalisiyoruz” dedi.
Amasya Halk Egitimi Merkezi Sanatevi olan tarihi konakta egitimlere devam ettiklerini anlatan Asçi, “Annemden ögrendigim bu sanati yakinlarima, köylülerime ve ilgi duyanlara ögretmenin mutlulugunu yasiyorum” diye konustu.
Sandiklardan çikarilarak günümüze kadar ulasmis yöreye özgü motifleri islediklerine deginen evli ve 2 çocuk annesi Asçi, ‘Eminem’, ‘Süleyman’, ‘Mehmet Dede’, ‘sinekli’, ‘tekke peskiri’ adlariyla anilan motiflerin renk ve sekilleriyle farklilik içerdigini söyledi.
Eminem’ motifinin annenin evladina duydugu hasreti, ‘Süleyman’ motifinin ise kararliligi yansittigini ifade etti.
Hatice Bünyat da ürünün cografi isaret tescilinin kent kültürü ve ekonomisine önemli katki saglayacagina inandigini dile getirdi.
'Yassiçal Çuha Dokumasi' Cografi Isaret Yolunda
Amasya’da kadinlarin dokuyup sandiklarda saklayip korudugu ‘Yassiçal çuha dokumasi’ annelerinden kizlarina aktarilan bir kültürel miras olarak dikkat çekiyor. Yaklasik 250 yillik tarihi olan bu dokumacilik sanatinin yasatilmasi için 15 yildir düzenlenen kurslarin ardindan simdi de cografi isaret alinmasi için basvuru yapildi.