Yatağa Bağımlı Engellilerin Tıraşlarını Gönüllü Berberler Yapıyor

Sakarya‘da gönüllü berberler, evlerinden çıkamayan yatağa bağımlı engellilerin tıraşlarını evlerinde yapıyor. Örnek uygulama engellilerin ve onlara bakan ailelerinin yüzünü güldürürken, berberler ayaklarına götürdükleri hizmetle engellilerin kalplerini kazanıyor.

Sakarya‘da gönüllü berberler, evlerinden çıkamayan yatağa bağımlı engellilerin tıraşlarını evlerinde yapıyor. Örnek uygulama engellilerin ve onlara bakan ailelerinin yüzünü güldürürken, berberler ayaklarına götürdükleri hizmetle engellilerin kalplerini kazanıyor.

Yatağa mahkûm olan engellilere bakanlar, saç ve sakal tıraşı yaptırmakta zorluk çekiyor. Pek çok aile, berbere götüremedikleri engelli çocuklarını kendileri tıraş ediyor. Az sayıda engelli de eve çağrılan berber tarafından tıraş ediliyor. Sakarya‘da başlatılan örnek uygulama, berberleri engellilerin ayağına kadar götürdü. Adapazarı Berberler Odası‘nın başlattığı uygulama kapsamında gönüllü berberler, yatağa bağımlı engellilerin tıraşlarını evlerine giderek yapıyor. Berberler, tıraş için para almıyor. Engelliler, istedikleri saç modelini ayaklarına kadar gelen gönüllü berberlere yaptırabiliyor.

    "BERBER KOLTUĞUNA OTURMAK ENGELLİNİN ÖZLEM DUYDUĞU BİR ŞEY"

    Oda Başkanı Veysel Yıldız, odaya bağlı gönüllü berberlerin evlerinden çıkamayan yatağa mahkûm engellilere evlerinde tıraş hizmeti verdiğini söyledi.

    Engellilerin yüzlerini güldürdükleri için mutlu olduklarını ifade eden Yıldız, "Engelliler için neler yapabileceğimizi düşündük. Böyle bir uygulamayı yapmayı uygun gördük. Dernekleri vasıtasıyla ihtiyacı olan engellileri tespit ettik. Gönüllü berberlerimiz de evlerine giderek engelli vatandaşlarımızın tıraşlarını yaptı. Sağlıklı bir insanda yarın engelli olabilir. Sağlığa güvenmemek lazım." dedi.

    Adapazarı Sakatlar Derneği Başkanı Sadettin Yılmaz ise yatağa bağımlı olan engellilerin tıraşlarını olmakta çok büyük zorluklar yaşadıklarını belirtti.

    Pek çok engellinin berber dahi görmediğini vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi; "Bir berber koltuğuna oturmak engellinin özlem duyduğu bir şeydir. Sağlam olan insanlar berbere gidip ihtiyacını karşılayabiliyor. Fakat her engelli berbere gidemiyor. Neredeyse berber yüzü görmeyen engellilerimiz var. Bu hizmeti verenlere teşekkür ediyoruz."

Adapazarı ilçesine bağlı Evren Mahallesi‘nde yatağa mahkûm Hakan Duman isimli engellinin, saç ve sakal tıraşını yapan berber kalfası Ferhat Kadir Soğukcan, engellilerin istediği tarzda ve modelde saç kesimi yaptığını kaydederek; "Bu işi gönüllü yapıyorum. Böyle bir şeye vesile olmaktan mutluyum." diye konuştu.

    Doğuştan engelli olduğunu söyleyen Duman da daha önceleri ailesinin kucağında berbere gidebildiğini dile getirdi. Kendilerine değer verildiğini görmenin çok güzel bir duygu olduğunu anlatan Duman, "Bir engellinin evinde berberi görmesi çok güzel. İlk defa karşılaşıyorum. Çok mutluyum." ifadesini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile