2012 yılının ilk kazmasının vurulduğu törene Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Muğla Vali Vekili Faruk Necmi Kurt, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, İl Genel meclis Başkanı Cemal Gürpınar ve İtalyan arkeologlar katıldı.
MÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Muğla’nın çok önemli bir antik geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Muğla, deniz, kum ve güneş turizminin yanında, tarihi ve ören yerleri ile de önemli bir merkez. Bu merkezlerdeki kazı çalışmaları her yıl devam ediyor. Stratonikeia gibi önemli kentlerdeki kazı çalışmalarının bir an önce tamamlanarak insanlık hizmetine sunulmasını istiyoruz. Bizler bilim insanları olarak ancak bu çalışmalara katkı verebiliriz. Bunun yanında Muğla ve Pamukkale Üniversiteleri olarak arkeoloji bölümlerinin mezuniyet törenlerini Stratonikeia antik kentinde düzenleme kararı aldık.” dedi.
Denizli Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Stratonikeia antik kentinin kazı başkanlığını Denizli Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Bilal Söğüt’ün yapması ve antik kentte önemli eserlerin gün ışığına çıkarılmasından mutlu olduklarını belirtti.
Bağcı, “Denizli’deki Leodikya ve Muğla’daki Stratonikeia antik kentleri geçmişin önemli antik kentlerinden. Bu antik kentlerin insanlık tarihine ışık tutacağına inanıyorum. Muğla Üniversitesi ile Pamukkale üniversitelerinin arkeoloji bölümlerinin mezuniyet törenini Stratonikeia antik kentinde yapma kararı aldık. Bu törenin boyutunu ileri yıllarda büyütebilir ve kısa adı ADIM olan Afyon Kocatepe, Adnan Menderes, Dumlupınar, Mehmet Akif Ersoy, Muğla, Pamukkale ve Süleyman Demirel üniversitelerinin de arkeoloji bölümlerinin tamamının mezuniyet töreni burada yapılabilir.” diye konuştu.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, “Stratonikeia antik kenti tüm medeniyetleri içinde barındırıyor. Burada hala 5 ailenin yaşadığını duydum. Artık eskisi gibi ödenek gelmedi gibi mazeretler de yok. Devletimiz ve bakanlığımız bilim insanlarının toprak altında yatan tarihi mirası gün yüzüne çıkarması için gerekli her türlü desteği veriyor. İşimiz çok ve gitmemiz gereken mesafe çok fazla. Bunun için toprak altındaki tarihi mirası gün yüzüne çıkarmak için 100 yıl beklemek gibi bir lüksümüz yok. Leodikya ve Stratonikeia antik kentlerinde yaz kış kazı yapılabilecek bir ortam var. Sezonun belli bir bölümü yerine tüm yıl kazı çalışmasının yapılması gerekir.” şeklinde konuştu.
Törenin ardından Stratonikeia antik kenti kazı başkanı Doç. Dr. Bilal Sögüt rehberliğinde gezildi. Antik kentin kuzey kapısında sembolik olarak ilk kazma vuruldu. Kazının 2012 yılı ilk kazmasını, Denizli Vali Abdülkadir Demir, Muğla Vali Vekili Faruk Necmi Kurt, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven ve Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık vurdu .
Yatağan Stratonikeia’da Kazılar Başladı
Dünyanın en büyük mermer antik kenti Yatağan Stratonikeia antik kentinde 2012 kazı çalışmaları düzenlenen törenle başladı.