Yatırım adresi olarak İzmir'i gösterdi

Yatırım adresi olarak İzmir'i gösterdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu'nu kabulünde, İzmir'in yatırımların merkezi olması mesajını verdi.

Gül, İzmir'in EXPO 2015 adaylığı sürecinde yakaladığı birlik ve beraberlik ortamını iyi değerlendirdiğini belirterek, önümüzdeki süreçte bunun yabancı sermayeli yatırımları çekmek amacıyla koordineli bir şekilde devam etmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca yeni yatırım ve dış ticaret bağlantıları için İzmirli sanayici ve işadamlarının, kendisi veya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı yurtdışı gezilerine ilgi göstermesini de önerdi.
EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Başkan Yardımcısı Hüseyin Şairoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Genel Sekreter Mustafa Kalyoncu, Meclis Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu üyeleri Hüseyin Vatansever, Muhsin Dönmez, Berkay Eskinazi, Kamil Porsuk, Eyüp Sevimli, Bayram Talay, Haluk Tezcan, Kenan Yavuz ve Özdem Ekinci, Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edildi. Heyet ayrıca ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa'yı da ziyaret ederek, sanayicilerin bakanlıklarıyla ilgili konularını aktardı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, EBSO heyetini Çankaya Köşkü'ndeki kabulünde, İzmir'in her açıdan gözde ve avantajlı bir şehir olduğunu vurguladı. "İzmir'in gerilediği tartışmalarına takılmayın. Bu psikoloji, taşralaşmayı getirir" diyen Gül, Ankara'nın idarenin merkezi konumu bir yana bırakıldığında İzmir'in, Türkiye'nin iki büyük şehrinden biri olduğunu belirtti. Gül, yeni yatırımların çekilmesi açısından Ege Bölgesi ve İzmir'in çok iyi tanıtılması gerektiğini ifade ederek, "Ülkemize tahminimizin ötesinde yatırım geleceğine inanıyorum. İstanbul ve çevresi doymuş durumda. Bu sebeple İzmir'de yabancı sermaye yatırımlarını çekme ve ortaklık kurmada aktif olmak gerekiyor. Bu konuda İzmir ve Ankara olarak daha çok koordineli çalışalım. İzmirliler yurtdışı gezilerine ilgi göstermeli. İzmir'de hemen her sektörde üretim var. Turizm çok önemli bir konu. Civar illerdeki potansiyel de değerlendirilebilir" şeklinde konuştu.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar ise Devlet bakanları Cevdet Yılmaz ve Mehmet Aydın'a İzmir İktisat Kongresi düzenlenmesi isteğini hatırlatıp Cumhurbaşkanı Gül'den de destek istedi. İktisat Kongresi'nin hükümeti, icrayı ve sivil toplum kuruluşlarını kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirten Gül de, "İktisat Kongresi, İzmir'den başka nerede olur? Amacımız sadece bir iki günlük toplantı yapmak olmamalı. Çeşitli aktivitelerle bir haftaya yayılmalı. Aynı çerçevede başka toplantılar da organize edelim. 2010, iyi bir yıl. İlgili bakanları çağırıp görüşeceğim. İzmir İktisat Kongresi'ni inşallah 2010'da gerçekleştiririz" dedi.
EBSO heyetini Başbakanlık'ta kabul eden Babacan ise küresel krizin etkilerini hafifletmek için ekonomide gerekli önlemleri aldıklarını ve genel dengelerin bozulmasına izin vermeyeceklerini bildirdi. Bakan Babacan, IMF ile yapılacak stand-by anlaşmasından gelecek kaynağın, kamu finansman yükünü hafifleterek iç piyasayı canlandırmak amacıyla kullanılacağını kaydederek, "ABD Doları'nı Merkez Bankası'na yatırıp karşılığında Türk Lirası alacağız. IMF'den gelecek 1 dolarlık kaynak, böylece iç piyasa 1,5 Dolar’lık olumlu etki yapacak" diye konuştu.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile