Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 19. Toplantısı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2013-2014 yeni eylem planı hazırlıklarından bahsederek, “Özel sektör olarak kolları sıvadık. Odalarımız ve sektör meclisi temsilcilerimizden oluşan özel sektör çalışma gruplarımız aracılığıyla ön çalışmalarımızı yaptık. Mayıs ayında birliğimiz ev sahipliğinde YOİKK Özel Sektör Çalışma Grupları Ortak Toplantısını gerçekleştirdik. Oda ve borsalarımızla TİM, TÜSİAD, YASED, TESK, MÜSİAD, TZOB ve diğer özel sektör kuruluşlarından temsilciler katıldı.
Haziran ayında TOBB’da yapılan teknik komite toplantılarında özel sektörün eylem önerilerini kamuya sunduk. 44 maddelik eylem planında önerilerimizin önemli bir kısmı yer almış. Kurumlarımıza ve sekretaryaya teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Eylem planının önemine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Küresel ekonomi kritik bir dönemden geçiyor. Özel sektörün önünü en hızlı açan ülkeler, en çok kazanan olacak. Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi ve 2 trilyon dolar GSYİH hedefliyoruz. Türkiye bu konuda şanslı, özel sektör odaklı bir hükümet var” dedi.
“ÜRETEN, İSTİHDAM SAĞLAYAN İŞ ADAMINI BELİRSİZLİĞE SOKMAMAK LAZIM”
5084’ün yerine getirilen yeni istihdam teşviki dolayısıyla teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, en önemli görevin her yıl 800 bin kişiye iş bulmak olduğunu söyledi.
Teşviklerin basit ve anlaşılır olması gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı “Ceza değil, ödül olmalı. Mevzuat karmaşık, bir sürü kural var. Kurallara uyana ödül vermek, teşviklerden daha fazla yararlanmasını sağlamak lazım” dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na değinen Hisarcıklıoğlu, “Kural baştan doğru konmalı. Üreten, istihdam sağlayan iş adamını belirsizliğe sokmamak lazım. Kanunu yaparken bu süreler çok kısa dedik. KOBİ’ler uyum sağlayamaz dedik. Bakın, geçen hafta süreler 2014’e 2016’ya uzatıldı. Ama yine sorun çıkabilir. Hesabı kitabı doğru yapmak lazım” diye konuştu.
OECD verilerine göre Türkiye’nin, istihdam koruma katılığı sıralamasında 30 OECD ülkesi ile 10 gelişmekte olan ülkenin de içinde bulunduğu 40 ülke arasında birinci sırada yer aldığını hatırlatan TOBB Başkanı, “Hem kıdem tazminatı var hem işsizlik sigortası var. Hem iş güvencesi var hem ücretsiz izin sınırı var. Böyle yaparak işsizliği ve kayıt dışılığı körüklüyoruz. Esnek çalışmaya geçmeliyiz” dedi.
“DÜNYADA İŞ YAPMA BİÇİMİ DEĞİŞTİ”
ÇED sürecinin çok uzun olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Çevre hepimiz için çok önemli, Çocuklarımıza miras bırakacağız. Ama bürokratik işlemler çok uzamamalı. Üyelerimizden en büyük şikayet yıllarca süren ÇED. ÇED’i beklerken yılan, kaçan yatırımcı var. Kurumlar kendi görev alanı dışında, yatırımın sonraki aşamalarına ilişkin görüş istiyorlar. Bu olmaz” şeklinde konuştu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, lojistik konusuna da değinerek şunları kaydetti:
“Hem Dış Ticaret ve Gümrükler Komitesi’ne hem de Altyapı Komitesine görev düşüyor. Dünyada iş yapma biçimi değişti. Eskiden ucuza üretmek yeterliydi. Şimdi tedarik zincirini en verimli kuran kazanıyor. Gaziantep ihracat rekorları kırıyor ama Avrupa’ya sadece yüzde 25’ini satabiliyor. Neden? Ne yapmalıyız? Lojistik master planı hazırlanmalı. Yurtiçinde lojistik köyler, yurt dışında lojistik merkezler, alternatif ihraç güzergahları, demiryollarının sanayiye bağlanması lazım.”
"TİCARİ UYUŞMAZLIĞIN NASIL ÇÖZÜLECEĞİ BİZDE BİR TÜRLÜ YERLEŞMEDİ"
“Dünyada ticari uyuşmazlıkların nasıl çözüleceği belli, ama bizde bir türlü yerleşmedi” diyen Hisarcıklıoğlu, İstanbul Tahkim Merkezi’nin, müthiş bir vizyon ürünü olduğunu, yasanın bir an önce çıkmasını talep ettiklerini, çünkü sonrasında bir sürü yapılması gereken iş olduğunu belirterek, “Burada bürokratlarımızdan bir ricam var. Lütfen tahkimde özel sektör ağırlıklı bir yapı olsun. Bu bizim işimiz, tüm dünyada böyle” dedi.
Finansmana Erişim Teknik Komitesi’nin en az istihdam kadar önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Çünkü KOBİ olmadan, girişimcilik olmadan istihdam olmaz. Burada KOBİ kredilerinde ciddi sıkıntımız var. Masraflar çok yüksek, faizler aşağı inmiyor. KOBİ’lere kredi piyasasında pozitif ayrımcılık yapacak bir yapıya geçmemiz lazım. İkinci olarak alacak sigortası sistemini yaygınlaştırmak lazım” ifadelerini kullandı.
2013-2014 Eylem Planı’nın, Türkiye’yi rakiplerinden bir adım daha öne taşımak için bir fırsat olarak önlerinde durduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Yapmamız gereken tek şey Eylem Planı’nda belirlediğimiz hedeflerimize ulaşmak için sıkı biçimde çalışmaktır” dedi.
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyonu Kurulu 19. Toplantısı
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun 19. Toplantısı'nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Özel sektörün önünü en hızlı açan ülkeler, en çok kazanan olacak" dedi.