Maliye Bakanı Naci Ağbal, yurt dışındaki varlıkların ülkeye getirilmesine yönelik düzenlemenin gelecek hafta tekrar Parlamentoya getirileceğini belirterek, 'Türkiye'deki vatandaşlarımızın yurt dışındaki varlıklarının Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili düzenlemenin önemli olduğunu, Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.' dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam edildi.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Tasarıda varlık barışını düzenleyen Geçici 2. Madde'nin Hükümet tarafından geri çekilmesinin önemli olduğunu ancak iktidarın gündeminden bu düzenlemenin tamamen kaldırılmasının Türkiye için daha hayırlı olacağını söyledi.
Varlık barışına ilişkin tasarıda yer alan düzenlemenin başka hiçbir ülkede olmadığını, söz konusu maddenin kabul edilmesi halinde Türkiye'nin kara para ülkesi haline geleceğini savunan Günal, 'Bundan şimdilik vazgeçtiniz, temelli kaldırın ki teşekkürümüz kalıcı olsun. Daha önce yapılan varlık barışlarından az da olsa vergi alınıyordu, şimdi onu da kaldırdınız. Düzenlemenin tamamen gündemden kaldırılması daha doğru olacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.
Çek konusunda bankalara daha fazla sorumluluk yüklenmesi gerektiğini dile getiren Günal, 'Çekin senede dönüşmesini önlemek gerek. Hapis cezası getirilirken de ödeme güçlüğü çeken insanlar ile profesyonel dolandırıcıları aynı kefeye koymamak gerekir. Yaprak başına bankanın sorumluluğunu artıralım, kredi kartı verir gibi çek vermesinler.' diye konuştu.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da Türkiye ekonomisinin 2008 yılı sonrasında istikrarını, büyümenin de reel dayanaklarını kaybettiğini öne sürerek, Hükümetin yaşanan ekonomik krizi tanımlayamadığını iddia etti.
Kuşoğlu, yüzde 50 ile iktidara gelmiş bir partinin parlamentoya dört dörtlük bir tasarı sunması gerektiğini anlatarak, görüşülen tasarının dört dörtlük olmadığını, pansuman paketi gibi geçici çözümler içerdiğini, yapısal reformlar getirilmediğini ileri sürdü.
Hükümetin tasarıyla kayıt dışı ekonomiye ilişkin hedeflerini unuttuğunu, kayıt dışılığı artıracak vergi afları getirdiğini savunan Kuşoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın komisyon toplantılarında varlık barışına ilişkin maddenin Türk vatandaşlarına yönelik olduğunu, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin ise aynı maddenin yabancılar için getirildiğini söylediğini belirtti.
- Maliye Bakanı Ağbal'ın açıklamaları
Bakan Ağbal, yurt dışındaki varlıkların getirilmesine ilişkin varlık barışı olarak bilinen düzenlemeyi içeren Geçici 2. Maddenin, muhalefet partileriyle yapılan uzlaşıyla geri çekileceğini bildirerek, 'Yurt dışındaki varlıkların ülkeye getirilmesine yönelik konu ayrıca müstakil bir düzenleme olarak önümüzdeki hafta tekrar Parlamentoya getireceğiz. Türkiye'deki vatandaşlarımızın yurt dışındaki varlıklarının Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili düzenlemenin önemli olduğunu, Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.' açıklamasında bulundu.
Komisyon görüşmeleri sırasında kendisinin ve Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin yaptığı açıklamaların birbiriyle tezat olmadığını, tam tersine birbirini bütünlediğini ifade eden Ağbal, 'Bu getirilen düzenlemeyle gerek Türk vatandaşları gerekse diğer ülke vatandaşları yurt dışında bulunan varlıklarını Türkiye'ye getirebileceklerdir.' dedi.
Maliye Bakanı Ağbal, Türkiye'nin global ekonomik krize rağmen istihdam hedeflerini yakaladığını, Türkiye'nin 7 milyon ilave istihdam ürettiğini, son bir yılda da 1 milyon ilave istihdam ürettiğini aktararak, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri istihdamı artırıyor, ekonomiyi büyütüyor. Türkiye, kalkınma yolculuğu devam ediyor.' ifadelerini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Geçici 2. Madde'nin geri çekilmesi konusunda, söz konusu düzenlemenin müstakil olarak TBMM Plan Bütçe Komisyonuna getirileceği, burada bütün partilerin bu konuda uzman milletvekillerinin yapıcı katkılarıyla düzenlemenin yapılacağı yönünde uzlaşıya varıldığını, bu şartla uzlaşıya 'evet' dediklerini kaydetti.
Özel, 'Sayın Bakan'ın dediği gibi 'Biz bunu geri çektik, olduğu gibi haftaya komisyona gelecek' yaklaşımı yanlış anlaşılmaya yöneliktir.' diye konuştu.
- CHP'li Özel'den Bakan Ağbal'a şaka
CHP'li Özel, 'Sayın Bakan'ın, işsizliği ortadan kaldıran, istihdam artıran şeyler de yaptığından haberdarım. AKP Bayburt Gençlik Kollarından 30 tane genci işe soktuğu konusunda önemli bilgiler var. Sayın Bakan bu konuda da bir aydınlatmada bulunur mu?' ifadelerini kullandı.
Özel'in iddiaları üzerine Ağbal, Maliye Bakanı olduğu günden itibaren hiçbir şekilde makamını, görevini yasalara aykırı şekilde kullanmadığına dikkati çekerek, 'Söylediğiniz söz tamamen iftiradır. Üzüldüm, bu kadar ucuz iftiraya malzeme olmanızı yadırgadım.' dedi.
CHP Grup Başkanvekili Özel de istihdama yönelik sözlerinin şaka olduğunu anlatarak, 'Günün yorgunluğundan dolayı işsizlikle ilgili, 'Yapsanız yapsanız bunu yapmışsınızdır' diye şaka yaptım, iftira yapmadım. Ben şaka yaptım, siz yanlış anladınız ya da ben şakayı aktarmayı beceremedim.' açıklamasında bulundu.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise Meclis'te aylardır ilk kez bir madde üzerinde uzlaşı sağlandığını ve rahat şekilde yasa görüşüldüğünü belirtti.
Baluken, demokrasinin, iç barışın, özgürlüklerin geliştirilemediği ortamlarda ekonomik büyümelerden söz edilemeyeceğini ifade etti.
Türkiye'de kayyım uygulamasının tam bir ganimet anlayışıyla ele alındığını savunarak, iktidarın kendisinden farklı düşünen şirketlere müdahalelerde bulunduğunu, Türkiye'de yatırım, üretim koşullarının ortadan kaldırıldığını iddia etti.
- Fransa'daki saldırı
Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, görüşmeler sırasında haber sitelerine bir son dakika bilgisinin düştüğünü belirterek, 'Fransa'nın Nice kentinde bomba yüklü bir kamyonun kalabalık bir topluluğun üzerine gittiği, çok sayıda ölen ve yaralı olduğu söyleniyor. Yapılan bu saldırıyı kınıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.' dedi.
Ardından söz alan, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da saldırıyı kınadı. Grup Başkanvekilleri, Fransız halkının acısını paylaştıklarını belirterek, geçmiş olsun dileğinde bulundular.
Maliye Bakanı Naci Ağbal da söz alarak, Fransa'da meydana gelen saldırıyı kınadı. Ağbal, 'Terör nereden gelirse gelsin, hangi sebeple yapılırsa yapılsın bir insanlık suçudur. Türkiye her dönemde olduğu gibi bütün terör örgütlerine karşı sonuna kadar mücadele etmektedir. Bütün medeni memleketlerin de bu mücadeleyi ortaklaşa yürütmesi gerektiğine inanıyoruz. Umuyorum ki bu saldırılar bir daha asla olmaz.' diye konuştu.
Ağbal, hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve tüm Fransa'ya da başsağlığı dileğinde de bulundu.
Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Tasarısı Genel Kurul'da
Maliye Bakanı Ağbal: 'Yurt dışındaki varlıkların ülkeye getirilmesine yönelik konu ayrıca müstakil bir düzenleme olarak önümüzdeki hafta tekrar Parlamentoya getireceğiz' 'Türkiye'deki vatandaşlarımızın yurt dışındaki varlıklarının Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili düzenlemenin önemli olduğunu, Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz'.