Türkiye'nin ise özellikle gayrimenkul yatırım sahasında yıldızının parladığı görülüyor. Milletlerarası Gayrimenkul Yatırımcıları Birliği (AFIRE) tarafından bugün yayımlanan yıllık ankete göre, ilk olarak 2001 yılında uluslararası yatırımcıların favori olarak gösterdikleri 5 yerden 4'ü ABD sınırları içerinde yer alıyordu. Anket, ABD ekonomisi ve garimenkul pazarlar noktasından bu sene için oldukça iyimser bir tablo çizildiği görüşünü yansıttı.
NEW YORK VE LONDRA ZİRVEDE Geçen sene yatırımcılar ABD hakkında yüzde 33 nispetinde kötümser tavır takınırken bu sene yatırımcıların yüzde 81'i ilerleyen zaman zarfında ABD'deki arazi hisselerini arttırmayı planladıklarını belirtti.
Ankete katılan küresel şehirler sıralamasında New York ve Londra bu sene de geçen sene olduğu gibi zirvedeki yerlerini korudular. Fakat geçen sene 5. sırada olan San Francisco bu sene 3 sıraya yükselirken, geçen sene sıralamaya giremeyen Houston ise bu sene 5. sıradaki yerini aldı.
AFIRE Başkanı James Fatgatter Houstan 5. sıradaki yeri hakkında, “Houston bizim için büyük bir sürprizdi”' dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “San Fransisco ve Houston küresel şehirler sıralamasında ilk 5 içinde yer alıyor. Bu durum bize insanlarımızın ülkede ekonominin nerede canlanacağını düşündüğünü gösteriyor. Onlar bu iki şehrin ülke ekonomisinde özellikle enerji ve teknoloji alanında bir lokomotif görevi göreceğine inanıyorlar.” Washington ise 3. sıradan 4. sıraya düşmesine rağmen hala daha favorilerden biri olarak ilk 5 listesinde yer alıyor. Birliğin yaklaşık 200 üyesinin katılımının sağlandığı anketi 2012 yılının son çeyreğinde Wisconsin İşletme Okulu'ndan James A. Graaskamp Gayrimenkul Merkezi yönetiyordu. AFIRE üyelerinin işletme altındaki taşınmaz malvarlığının 2 trilyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Yatırımcıların yüzde 42'si ve danışmanların yüzde 26'sının Amerika Birleşik Devletleri'nden olduğu biliniyor. AFIRE'nin anketine göre, ABD ülkedeki gayrimenkul yatırımlarına düzenli ve güvenli imkânlar sağlarken kendi noktasını da elinde tuttu. Kanada, Almanya, Avustralya ve Birleşik Krallık ise geçen sene takip ettikleri aynı yolu izledi. Geçen sene ankette yer bulamayan İsveç ise bu sene 5. sıra için Birleşik Krallık ile birlikte hareket etti. ABD, yatırımcılara en iyi imkanları sağlayarak oyların yüzde 55'ini yakalayıp ülke olarak yatırımlar için kendi noktasını elinde tuttu. Brezilya oyların yüzde 17'sini alarak oldukça mesafeli bir şekilde 2. sıraya geldi. Birleşik Krallık geçen sene 4. iken bu sene 3. sırada yer aldı. Türkiye ise geçen sene 9. sıradaki yerinden bu sene büyük bir başarı sağlayarak 4. sıraya yüksek bir sıçrama gerçekleştirdi.
ÇİN DÜŞTÜ, TÜRKİYE, BREZİLYA VE MEKSİKA YÜKSELDİ Küresel fiyat takdiri nedeniyle bugüne dek 3. sırada yer alan Çin bu sene sıralamada yer alamadı. Çin'in şehirleri de geçen senelerde ilk başlarda yer alıyordu. Şangay geçen sene 5. sırada iken bu sene ani bir düşüşle 12. sıraya geriledi. Hong Kong da 9. sıradaki yerini kaybederek 19. sıraya düştü. Fettarged, Çin'in son vaziyetinde dair şöyle konuştu: “Herkes Çin ekonomisinin yavaşlamasıyla ilgileniyor ve liderliğin değişmesi noktasında küçük bir belirsizlik var.” Avrupa'nın ise bu konuda pek başarılı olamadığı göze çarpıyor. Anket katılımcılarının yüzde 80'i Avrupa'nın bu sene durgunluk içerisinde olacağına inandıklarını dile getirdiler. Amerika Birleşik Devletleri'nde New York yatırımcıların en çok tercih ettiği ülke olarak 1. sıradaki yerini korurken, San Fransisco da Washington'ı 2. sıradaki yerinden ederek başkentin 3. sıraya düşmesine sebep oldu. Houston 7. sıradan 4. sıraya yükselirken, geçen yılın 4’üncüsü Boston ise 5. sırada yer aldı. Gelişmekte olan piyasalar arasında ise Brezilya tekrardan 1. sıraya yerleşti. Çin de 2. sıradaki yerini korudu. Fakat Türkiye büyük bir gelişme kaydederek geçen sene 7. olduğu sıralamada bu sene 3. sıraya yükseldi. Geçen sene 3. olan Hindistan ise 5. sıradan bu sene 4. sıraya yükselen Meksika ile 4. sırayı paylaştı .
Yatırımcılar Abd ve Türkiye'ye Yöneliyor; Çin Tercih Edilmiyor
Milletlerarası yatırımcılar arasında düzenlenen bir anketin bilgilerine göre, bu sene yatırımcıların paralarını bağlamayı tercih ettikleri yerler listesine Amerika Birleşik Devletleri tahakküm ederken, Çin eski değerini kaybetti.