Yatırımcılar bu taşınmazları bekliyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni teşvik sistemi çerçevesinde, 25 ilde yatırımcılara tahsis edilecek 289 hazine taşınmazın belirlendiğini bildirdi. Bakan Şimşek, d...
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , yeni teşvik sistemi çerçevesinde , 25 ilde yatırımcılara tahsis edilecek 289 hazine taşınmazın belirlendiğini bildirdi .
Bakan Şimşek , düzenlediği basın toplantısında , ' ' Hazine taşınmazlarının yatırımcılara tahsisi ve kamuya ait sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılması ' ' çalışmaları hakkında bilgi verdi . Şimşek , yatırımcıların istikrar ve hukuksal altyapısı sağlam bir zemin aradığını , Türkiye ' nin de bu anlamda oldukça büyük bir mesafe katettiğini hatırlattı .
Dünyada büyük bir krizin yaşandığı 2009 yılında , Türkiye ' nin , yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar sonucunda 8 milyar dolarlık doğrudan yatırım çektiğini kaydeden Şimşek , hükümet olarak daha fazla yatırım ve daha fazla istihdam yaratma çabası içinde olduklarını vurguladı .
Geçen yıl yeni bir teşvik sisteminin uygulamaya konulduğunu hatırlatan Bakan Şimşek , ' ' Bu sistemle en radikal ve en cömert teşvikleri getirdik . Bunların neticelerini da almaya başladık . Yılın ilk 5 ayında 28 , 8 milyar liralık teşvik belgesi verildi . Teşvik belgelerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 433 düzeyinde artış oldu . Bu da teşvik sisteminin ne kadar başarılı olduğunu göstermektedir ' ' dedi .
-YATIRIMCILARA ARAZİ TAHSİSİ
Maliye Bakanı Şimşek , yeni teşvik sistemiyle organize sanayi ve endüstri bölgelerinde yapılacak yatırımlar için tahsis edilecek boş parsel bulunmaması veya bu bölgeler içinde yapılamayacak türde yatırımların Türkiye ' de gerçekleştirilebilmesini sağlayabilmek amacıyla ilk aşamada 25 ilde 289 taşınmazın yatırımcılara sunulduğunu da bildirdi .
Toplam 36 milyon 404 bin 386 metrekare yüz ölçüme sahip bu taşınmazlar için yatırımcıların beklendiğini ifade eden Bakan Şimşek , 81 ilde bölgesel ve sektörel teşvik sistemi uygulamaları kapsamındaki hazine taşınmazlarının sınıflandırılması çalışmalarının da devam ettiğini söyledi .
Bakan Şimşek , Ekim ayı itibariyle sonuçlandırılacak ilave yeni yatırım yerlerinin de yatırımcılara duyurulmasının planlandığını kaydetti .
-FİLYOS SERBEST BÖLGESİ
Bakan Şimşek , teşvik sisteminin öngördüğü büyük proje yatırımları kapsamında Zonguldak Çaycuma ' daki Filyos Irmağı havzasında bulunan 19 milyon 298 bin 916 metrekare yüzölçümlü 5795 adet taşınmazın Filyos Serbest Bölgesi olarak tanımlandığına işaret ederek , bu alanın yüzde 71 ' inin Hazine taşınmazından , yüzde 29 ' unun ise şahıslara ait taşınmazlardan oluştuğunu belirtti .
Bakanlık olarak bu bölgede kamulaştırma işlemlerini başlattıklarını anlatan Bakan Şimşek , bütçede 85 milyon liralık kamulaştırma ödeneği ayırdıklarını , söz konusu işlemin tamamlanmasıyla çok önemli bir yatırım bölgesinin Türkiye ' ye kazandırılacağını söyledi .
Filyos Serbest Bölgesi faaliyete geçirildiğinde , buranın ' ' İç Anadolu ' nun limanı ' ' vasfını da kazanacağını ifade eden Bakan Şimşek , ' ' Proje ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı koordinasyonunda büyük ölçekli yerli ve yabancı yatırımcılara yatırıma hazır büyük parseller sunulacaktır . Böylece ülkemize ileri teknoloji ve sermaye yoğun yatırımların hızla kazandırılması sağlanacaktır ' ' diye konuştu .
-SOSYAL TESİSLERİN SATIŞI-
Maliye Bakanı Şimşek , sosyal tesislerin satışı konusunda da açıklamalarda bulundu . Hükümetin Acil Eylem Planı kapsamında , kamu harcamalarının azaltılması , kaynakların etkin ve verimli kullanılması ve gelirlerin artırılması amacıyla kamunun elindeki sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılmasının kararlaştırıldığını kaydeden Şimşek , 2002-2010 yılları arasında 32 adet sosyal tesisin satışından 36 , 3 milyon lira gelir elde edildiğini bildirdi .
Türkiye genelinde Hazine mülkiyetinde olup genel bütçeli kamu idarelerine tahsisli 779 sosyal tesis bulunduğunu belirten Mehmet Şimşek , şöyle devam etti :
' ' Sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılması konusunda bakanlığımız ile ilgili diğer bakanlıklar arasında koordineli çalışmalarımız sürmektedir . Hükümetimizce satışa yönelik alınan bu karar kapsamında Maliye Bakanlığı , diğer kamu kurum ve kuruluşlarına öncülük ederek , kendi kullanımında bulunan sosyal tesisleri öncelikle satışa çıkarmaktadır . Aşmalı olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesislerinin de satışa çıkarılması planlanmaktadır . 2-6 Ağustos tarihleri arasında İstanbul , Ankara , İzmir , Adana , Antalya , Muğla ve Bursa illerinde tahmini bedeli toplam 152 milyon lira olan bakanlığımızın kullanımında 12 tesisin satışı gerçekleşecektir . Bu tesisler yer , konum ve kapasite ve değer olarak en önemlilerden oluşmaktadır . ' '
-KÖYLERE KAYNAK-
Milli emlak gelirlerinin bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artığını belirten Bakan Şimşek , basın toplantısında , TBMM ' de bulunan ve ' ' Torba Kanun ' ' olarak adlandırılan tasarıdaki Milli Emlak ile ilgili düzenlemeler hakkında da bilgi verdi .
Bu hafta içinde Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen düzenleme ile köy sınırları içinde yer alan hazine taşınmazlarından elde edilen ecri misilin yüzde 5 ' i ve kira gelirlerinin yüzde 10 ' unun ilgili köy tüzel kişiliğine aktarılmasının sağlanacağını kaydeden Şimşek , bu şekilde köylere önemli tutarda gelir sağlanacağı bildirdi .
Şimşek , kira gelirlerinin yüzde 10 ' unun köy tüzel kişiliğine aktarılması suretiyle , hazine taşınmazlarının kiralama yöntemiyle değerlendirilmesinin özendirilmesinin amaçlandığını söyledi .
Mehmet Şimşek , söz konusu düzenleme ile ecri misil bedellerine itiraz edilmemesi halinde yüzde 20 , peşin ödenmesi halinde ilave yüzde 15 indirim sağlanarak , davaların azaltılması ve tahsilatların artırılmasının öngörüldüğünü sözlerine ekledi .
Zaman



















