Yatırımcılara Yeni Teşvik Paketinde Vergi İndirimi ve KDV İstisnası - Ankara

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dördüncü teşvik paketini açıkladı.

Yeni sistemle yatırım yapacak olanlara KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, prim desteği, asgari ücret üzerinden işveren, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, KDV istisnası getirecek. Yatırımcılar, bunlardan bölge, büyüklük, konu ve yerine göre değişen oran ve sürelerde yararlanacak. Yeni teşvik sistemi ile ilgili yapılan toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan, 2002 yılında 59 milyar lira toplam yatırım miktarının 5 kat artışla 283 milyar liraya ulaştığını belirterek, “Özel sektörün yatırımları 43 milyar 235 milyar liraya yükseldi. Yatırımlardaki bu ciddi artış, 9 yıldır Türkiye'ye hakim olan güven ve istikrarın bir neticesi. Bu iki kelime bizim tırmanışımızın en önemli iki sırrıdır. Bugün artık yatırımcı önünü görebiliyor, siyasete, devlete güveniyor ve ayağını yere sağlam basarak ilerliyor.” dedi.

2009’da uygulamaya konan teşviklerde çok ciddi başarı kaydettiklerini kaydeden Erdoğan, “O gün ortaya koyduğumuz hedeflere ulaştık. Temmuz 2009 bugüne kadar mevcut teşvik uygulaması kapsamında 11 bin 382 teşvik belge düzenlendi.

Bu belgeler ile 157 milyar TL tutarında yatırım, 375 bin 609 kişilik de yeni istihdam öngörüldü.

Bir önceki 2006 sistemine göre belge sayısı yüzde 17, sabit yatırım tutarında yüzde 73 oranında artışa vesile oldu. Mevcut sistemle şu anda uygulanan sistemle bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmayı hedeflemiştik. Alınan teşvik belgelerinin yüzde 21’i dördüncü bölgeye yüzde 33’ü de üçüncü bölgeye ait. Teşvik belgelerin yarıdan fazlası hedeflediğimiz gibi daha az gelişmiş bölgelere gitmiştir. En az gelişmiş dördüncü bölgede teşvik belgeleri yüzde 45, üçüncü bölgede yüzde 88 artış kaydetti.

Öngörülen sabit yatırım tutarı açısından mevcut sistem bir öncekine göre üçüncü bölgede sabit yatırım yüzde 70, dördüncü bölgede yüzde 72 artış gösterdi. Aynı şekilde öngörülen istihdam tutarı üçüncü bölgede yüzde 10, 4. bölgede yüzde 70 oranında arttığı görülüyor.” diye konuştu.

2009 beri uygulanan teşviklerle yüzde 72 gibi büyük bir oranda komple yeni yatırım hedeflediklerini aktaran Erdoğan, “Bu hedef de gerçekleşti. biz bu mevcut sistemle büyük ölçekli yatırımları, özellikle de uluslararası doğrudan yatırımları ülkemize çekmeyi hedeflemiştik. Bunda da başarı sağladık. Mevcut teşvikler tüm bölgede yatırımların artırılmasında etkili sonuçlar doğurdu. Sistem yapısı muhafaza edip yeni teşvikleri bu temel üzerine inşa ediyoruz.” diye konuştu.

2023’TE HEDEF TRİLYON DOLAR MİLLİ GELİR
2023 yılında 2 trilyon dolar milli gelirle dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediklerinin altını çizen Erdoğan, “Ekonomi Bakanlığı kurulunca hızla yeni teşvik sistemi üzerinde çalışmalarını başlattı. TOBB, TİM ve YASED gibi birlik ve dernekle bireysel yatırımcılarla yoğun istişarelerde bulundu. İlgili tüm bakanlıklar yeni teşvik sistemi üstünde koordineli olarak çalıştılar. Temel hedefleri, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ürünlerinin ülkemizde yatırım ve üretiminin artırılmasını, en az gelişmiş bölge sağlanan yatırım destekleri artması bölgesel gelişmişlik fark giderilmesi, destek unsurları etkinlik artması, kümelenme faaliyet desteklenmesi, teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta ileri teknoloji içeren yatırımlar desteklenecek. 4 ana bileşenden oluşuyor. Genel teşvik uygulaması, bölgesel teşvik uygulaması, büyük ölçekli yatırım teşviki, stratejik yatırımların teşviki.” şeklinde konuştu.

Yeni sistemle yatırım yapacak olanlara KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, prim desteği asgari ücret üzerinden işveren, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, KDV istisnası getirileceğini aktaran Erdoğan, şunları söyledi: “Bu yatırımlardan bölge büyüklük konu ve yerine göre değişen oran ve sürelerde yararlanılacak. Sanayi yapısal dönüşüm katkı sağlayan stratejik yatırımlar özellikle desteklenecek. İthal etmek zorunda kaldığımız malların üretimi sağlanacak. Yatırım yapılacak yere yatırımcı karar verecek. Hangi ilde yapılırsa yapılsın aynı destekler ve koşullarda desteklenecek. Stratejik yatırım destekleri, yatırım malı ithal makine ve techizat için gümrük vergisi makine ve techizat için ayrıca KDV istisna yatırım tamamlanmasını müteakip 7 yıl süreyle SSK primi işveren hisse desteği, yapılan yatırım tutarının yüzde 50’sine tekabul eden tutarda vergi indirimi imkanı yatırımcıların kullanacakları yatırım kredisi için 50 milyon TL’ye ulaşan faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, asgari 500 milyon TL tutarındaki yatırımların bina inşaat harcamaları için KDV iadesi. İlk defa uygulanacak bu destekle, yatırım dönemindeki finansman yükünü hafifletmiş olacağız. Gelir vergisi stopaj desteği ise sadece 6. bölgede yapılırsa 10 yıl, işçi asgari ücret üzeriden hesaplanan gelir vergisi stopaj desteği verilecek. Bu teşvikler ile ithalat bağımlılığı olan ürün Türkiye'de üretilmesi ve cari açığın buna bağlı olarak azaltılması hedefleniyor. eminim hem yerli hem uluslararası yatırımcı bu cazip teşvik yararlanıp bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirecektir.” Kalkınma Bakanlığı il ve bölge sosyo ekonomik gelişmişlik araştırması çalışmasını yenilediğini aktaran Erdoğan, illerin sosyo ekonomik gelişmişlik düzeylerine göre 6 ayrı bölgede sınıflandırıldığını kaydetti.

Erdoğan, bu illerde asgari sabit yatırım tutarının üzerinde gerçekleştirilecek yatırımların sektör ayrımı yapılmadan bölgesel destek yararlanacağını kaydetti.

Prim işveren hissesini yeniden belirleyerek, azami destek tavanını yükselttiklerini vurgulayan Erdoğan, faiz destek tutarının da artırıldığını kaydetti.

Hedefi tutturarak bölge ve iller arası gelişmişlik farklarını indireceklerini belirten Erdoğan, doğu-batı, kuzey-güney arası farkların daha da giderileceğini ifade etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile