Yavru Leylekler Uçmaya Hazirlaniyor

Yavru Leylekler Uçmaya Hazirlaniyor

Van’in Özalp ilçesinde elektrik diregi üzerindeki yuvalarda yasayan yavru leylekler, göç öncesi kanat çirparak uçmaya hazirlaniyor.

Afrika’dan haftalar süren göçle gelerek mayis ayindan itibaren Güneydogu ve Dogu Anadolu Bölgesi’ndeki yuvalarinda konaklamaya baslayan leylekler, bu bölgelerde dogan yavrularini, agustos ayindan itibaren baslayacaklari büyük ve zorlu dönüs yolculuguna hazirliyor. Van’in Özalp ilçesine bagli Dönerdere Mahallesi’ne ilkbaharda gelerek yuvalarinda kuluçkaya yatan leyleklerin bir süre önce yumurtadan çikan yavrulari, büyüyerek kanat çirpmaya basladi.

Yöreye renk katan yavru leylekler, sicak diyarlara ulasmak için çikacaklari uzun göç yolculuguna uçma denemeleriyle hazirlik yapiyor.

1978 yilinda göletin hizmete girmesinden sonra leyleklerin mahalleye gelmeye basladigini söyleyen mahalle sakinlerinden Ismail Genel, "Daha önce Sagmali, Haciali ve Mollahasan mahallelerin dere yataklarinda yuvalari vardi. Gittigim her yere bakiyorum eskisi gibi leylekler orada yok. Ama bizim burasi devam ediyor. Geç geldikleri zaman dahi canimiz sikilir. Su ana yavrular uçma provasi yapiyor. Yuvalarinda hopluyorlar, siçriyorlar bunlar onlarin uçmaya hazirlandiklarinin emaresidir. Yavrular Agustos’un ortalarindan buradan ayrilirlar. Yavrular uçtuktan sonra da anne ve baba bir hatta 2 ay daha burada kaliyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile