Yavru Yaban Hayvanlari Çanakkale'de Emin Ellerde

Yavru Yaban Hayvanlari Çanakkale'de Emin Ellerde

Çanakkale’de, dogada yarali bulunan ya da yuvalarini kaybeden yavru yaban hayvanlarina Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 2. Bölge Müdürlügü’ne bagli Çanakkale Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü tarafindan tedavi ve rehabilitasyon imkani sunuluyor. Anne sefkatiyle bakilan yavru yaban hayvanlari, bakim ve tedavi süreci tamamlaninca yeniden dogal yasam alanlarina saliniyor.

Yaban hayatina yönelik yürütülen çalismalar kapsaminda 2021 yili basindan bu yana toplam 25 yarali yaban hayvaninin tedavisi yapildi. Bunlardan 11 tanesi dogal yasam ortamina salinirken, geri kalan 14 yaban hayvaninin rehabilitasyon süreci devam ediyor. Rehabilitasyon süreci devam eden memeli hayvanlardan yavru tilki ve yavru sansar ile kanatli hayvanlardan; karga, alakarga, puhu, kumru, sahin kuslari ise kendi türleri ve yaslarina uygun olarak diyet programina tabi tutuluyor. Ayrica, yaban hayvanlarinin maruz kaldiklari iç ve dis parazitler yönünden tedavileri de ayrica yapilarak, söz konusu canlilarin birbiri ile temas etmemelerine de özen gösteriliyor.

Yavru karga ‘Kimyon’ veterinerin omuzunda yemek yiyor

Çanakkale Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü Veteriner Hekimi Meltem Dimisgi tarafindan üç haftalikken teslim alinan yavru kargalardan ‘Kimyon’un en büyük keyfi ise veteriner hekimin omzunda iken mama yemek. Yavru hayvanlara gözü gibi bakan Dimisgi, “Duyarli vatandaslarimiz tarafindan kurumumuza gelen ihbar neticesinde, görmüs oldugunuz bu sepetteki yavru kargalarimiz 3 haftalikken buraya getirildi.

Omuzunda bulunan ‘Kimyon’ isimli kargamiz da Biga Sefligimiz tarafindan Çanakkale Merkez Subemize getirildi.

Yaklasik 1 aydir bakim ve beslemelerini yapmaktayiz. 2 veya 3 hafta sonra yavrularimiz artik uçmak üzere hazir olduklarinda, dogal yasam ortamlarina kurumumuz tarafindan salinacaktir” dedi.



Yavrular tedavi ve bakim sonrasi dogal yasam ortamlarina saliniyor

Çanakkale Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürü Ozan Hacialioglu ise yaptigi açiklamada “Duyarli vatandaslarimizin ihbari sonrasinda, ekiplerimiz en kisa sürede ihbar edilen noktaya hareket ediyor ve yarali yaban hayvanlarini merkezimize naklediyorlar. Burada gerekli tedavi ve bakimlari sonrasinda, yaban hayvanlari yeterli eriskinlige ulasmalari sonrasinda özellikle iç ve dis parazitleri yapildiktan sonra tekrar ait olduklari dogal yasam ortamlarina salinmaktadir” diye konustu.

Yetkililer, vatandaslarin dogada bulunan yavru yaban hayvanlarinin hemen alinmamasini, özellikle bir müddet beklenerek annesinin yakinlarda olabilecegini unutmamalarini gerektigine de dikkat çekiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile