'Yayıncılık Sektörünün 3 Milyar Dolara Çıkması Büyük Başarıdır'

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: 'Bugün yayıncılık alanında geçmiş yıllarla kıyasladığımızda önemli bir mesafe aldığımızı düşünüyorum. Bu Türkiye'nin her alandaki gelişmesine paralel bir gelişmedir. Önemli ve değerlidir ama yayıncılık alanındaki gelişmeler yeterli değildir ve yeterli bulamayız' 'Geçmişle bir kıyas yaptığımızla Türkiye'nin 2008 yılında yayıncılık sektörünün boyutları 800 milyon dolarmış. Bugün bu rakamın 3 milyar dolara çıkması başarıdır. Yeterli değildir ama büyük bir başarıdır'

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Bugün yayıncılık alanında geçmiş yıllarla kıyasladığımızda önemli bir mesafe aldığımızı düşünüyorum. Bu Türkiye'nin her alandaki gelişmesine paralel bir gelişmedir. Önemli ve değerlidir ama yayıncılık alanındaki gelişmeler yeterli değildir ve yeterli bulamayız." dedi.

Kurtulmuş, NG Gürol Otel'de düzenlenen 6. Ulusal Yayın Kongresi'nde yaptığı konuşmada, kültürün bir milletin varlık alanı olduğunu söyledi.

Kültür varlıkları olarak çok uzun bir listeden söz edilebildiğini belirten Kurtulmuş, "Bu listenin içerisinde hanlar, hamamlar, kervansaraylar, yollar, köprüler var ama ne yazık ki zaman içerisinde bu eserlerin bir kısmı yok olmaya mahkum olur, bir kısmı eskir, bir kısmı tahrip olur." ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, kültür medeniyet hayatında baki olan eserlerin ise yazılı eserler olarak ortaya konulan ve zaman değişse de hiçbir şekilde tahribata uğramayacak bir şekilde sonraki nesillere aktarılmış eserler olduğunu vurgulayarak, yazılı eserlerin milletlerin varlık alanlarının alın yazıları gibi olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin en önemli meselelerinden birisinin de milli kültürel bağımsızlık meselesi olduğuna dikkati çeken Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu topraklar çok şükür dünyanın en zengin topraklarıdır. Kültür ve medeniyet bakımından bu topraklar tabiri caiz ise dünyanın en büyük kütüphanesi, en zengin arşivi gibidir. Üzerinde onlarca büyük medeniyetin gelip geçtiği Troya'dan Osmanlı'ya kadar herkesin geriye doğru bir takım somut ve somut olmayan miraslar bıraktığı büyük bir coğrafyanın üzerinde oturuyoruz. Bu çerçevede milli kültürel bağımsızlığımızı ciddi şekilde kazanmak, artırmak bizim en önemli önceliklerimizden biridir."

Kurtulmuş, Türkiye'nin kültür alanında bağımsızlığını kazanmadan hiçbir şekilde ekonomik ve teknolojik anlamda da bağımsız olmasının düşünülemeyeceğini belirterek, "Bu bağımsızlıktan kastımız birilerinin anladığı gibi sınırlarımızı ve zihinlerimizi kapatarak içe kapanmak değildir. Bu topraklarda ne varsa hepsi bize aittir. Bu topraklardaki bütün farklılıklarıyla geçmiş bütün kadim medeniyetlerin her birisinin birikimi bize aittir. Bunların hepsi bizim milli kültürel birikimimizin bir parçasıdır ve bağımsızlığımızın alt yapısını oluşturan unsurlardır." diye konuştu.

- "Önemli bir mesafe aldığımızı düşünüyorum"

Bu yıl Ulusal Yayın Kongresinin 6'ıncısının gerçekleştirildiğini anımsatan Kurtulmuş, şu değerlendirmede bulundu:

"Bir araya geldiğimiz noktada hedefimiz hem kültürel bağımsızlığımızı geliştirecek özgün eserlerin ortaya konulması hem de yayıncılık sektörümüzün karşılaştığı çözülebilecek sorunların biran önce çözülmesi için gerekli adımların atılması. Hem de devlet olarak yayıncılık alanında düzenleyici bir kurum olarak Kültür Bakanlığı açısından neler yapılabilir, bunların açık yüreklilikle ortaya konulması. Bu çerçevede de inşallah çok faydalı sonuçlar elde edebileceğinizi düşünüyorum. Bugün yayıncılık alanında geçmiş yıllarla kıyasladığımızda önemli bir mesafe aldığımızı düşünüyorum. Bu Türkiye'nin her alandaki gelişmesine paralel bir gelişmedir. Önemli ve değerlidir ama yayıncılık alanındaki gelişmeler yeterli değildir ve yeterli bulamayız."

- "650 milyondan fazla kitap üretiyoruz"

Bugün dünyadaki kültür endüstrisinin boyutlarının 500 milyar dolarlık bir büyük pasta olarak tarif edildiğini aktaran Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun, en azından yüzde 50 daha yukarıda olduğunu tahmin ediyorum ama diyelim ki 500 milyar dolar. Bu 500 milyar doların 250 milyar doları yayıncılık alanı ile ilgili kısımdır. Yani gazete, dergi ve kitap yayıncılığıyla ilgili alandır. Türkiye olarak bizim bu pastadan elde ettiğimiz payın sadece 3 milyar dolar olduğunu düşünürsek bütün gelişmelere rağmen dünya kültür endüstrisi içerisinde küçük bir paya sahip olduğumuzu da hep beraber görmek ve değerlendirmek durumundayız. Dolayısıyla bu pastanın büyütülmesi, sadece ekonomik bir bilgiye ulaşmak değil, aynı zamanda kendi ayaklarımızın üstünde özgün eserler oluşturarak bunun sonuçlarını elde etmek ve bunun sadece kültür endüstrisi olarak değil, aynı zamanda yeni bir entelektüel faaliyet alanına haline dönüştürmemiz gerekir. Ancak geçmişle bir kıyas yaptığımızla Türkiye'nin 2008 yılında yayıncılık sektörünün boyutları 800 milyon dolarmış. Bugün bu rakamın 3 milyar dolara çıkması başarıdır. Yeterli değildir ama büyük bir başarıdır. Bugün çok şükür 2 binden fazla kayıtlı yayıncımız var. 650 milyondan fazla kitap üretiyoruz ve 12 binden fazla kişiye de istihdam sağlıyoruz."

Bakan Kurtulmuş, geçen yılın rakamlarında göre, Türkiye'nin yayın sektöründeki payı bakımından dünyada 11. sırada olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bazıları 'efendim Türkiye’de çok fazla kitap basılmıyor' diyor. Dünyada 11. sıradayız ama bu yetmez. Türkiye'nin, Allah'ın izniyle önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde yayıncılık bakımından ilk 5'e girmeyi ISBN rakamlarıyla hedef olarak ortaya koyması lazım. Bu yayıncılık sektörümüzün somut başarılarından birisi olarak düşünüyorum. Yine Türkiye'de az kitap okunuyor' diye bir şey var. Evet Türkiye'de az kitap okunuyor. Bence de hayatı kitapların içerisinde geçmiş birisi olarak azdır ama Avrupa istatistik ofisinin 2008'den 2015 yılına kadar yaptığı çalışmaya göre, Türkiye'de kişi başına günde 7 dakika kitap okuma varmış. Az gibi görünüyor ama bizim arkamızdan gelenlere baktığımızda İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin kişi başına okunan kitap okuma süresi bakımından bizden daha geride olduğunu görüyoruz. Bizden çok ileride olan ülkeler de var. Geriye bakarak aman ne güzel dememeliyiz."

Türkiye'nin yayıncılık sektöründeki başarılı sonuçlarından birisinin de TEDA projesi olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, projenin Türkiye'nin yazarlarının ve eserlerinin uluslararası alanda tanınır olmasını sağlamak için gerçekleştirdikleri oldukça başarılı bir proje olduğunu kaydetti.

Kongreye, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ile çok sayıda davetli katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile