Yayla'da İlmek İlmek Kültür Dokuyorlar

Yayla'da İlmek İlmek Kültür Dokuyorlar

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı Günyüzü köyü yaylasında kadınlar yıllardır, eski kazaklarından söktüğü ipliklerden evlerine yolluk yapıyorlar.

Yaylada evlerinin önündeki uygun araziye dağan, kılıç, küçük ve kazıklardan oluşan tezgahı kuran kadınlar, özellikle çocuklarının kullanmadığı eski kazakları kullanıyorlar. Kazakları sökerek elçeklerde ip haline getirdikten tezgahta dokumaya başlıyorlar. Çok eskilerde kök boyası ile yapılan fakat son yıllarda eski kazakları sökerek yada yeni iplik alarak başladıkları dokuma işi yaklaşık 4 gün sürüyor. Bir kişinin 4 gün uğraşarak dokuduğu yolluk, yaklaşık 14 metre uzunluğunda. Yaklaşık 1 metre genişliğindeki yolluk tamamen dokunduktan sonra kesilerek yan yana birleştiriliyor. Daha çok sıcak renklerin tercih edildiği yollukların yanı sıra vatandaşlar aynı tezgahın küçüğünü kurarak heybe dokuyorlar.
Yaylada evinin ihtiyacını gidermek için yolluk dokuyan Fatma Ünlü, eski kazaklardaki ipleri söküp kilim gibi dokuduklarını söyledi. Ünlü, "Eski kazaklardaki ipleri söküp, kilim gibi dokuyoruz. Elimizle elçeklerle eğiriyoruz. Daha sonra tezgahta dokuyarak, evlerimizde kullanıyoruz. Yıllardır bu işi yapıyoruz" dedi.
Dokudukları yollukların yaklaşık 14 metre uzunluğunda olduğunu, dokuduktan sonra bunu kesip yan yana diktiklerini ifade eden Ünlü, bir yolluğun ortalama 4 günde dokunduğunu sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile