Giresun’un yaylalarinda Temmuz-Agustos aylarinda üretilerek uzun süre bekletildikten sonra ilkbaharin gelisiyle tezgahlardaki yerini almaya baslayan peynirin kilosu 250 ila 300 lira arasinda degisiyor.
Çogunlugu kirsal kesimlerde elde edilen ve yöre halkinin önemli geçim kaynaklarindan biri olan peynirden alicilarda, saticilar da memnun.
Giresun yaylalarinda beslenen küçük ve büyükbas hayvanlarin sütünden elde edilen peynirin en az 7-8 ay bekletildikten sonra ilkbaharin gelmesiyle satisa baslandigini kaydeden Serdar Çakir, “Su anda tam anlamiyla peynir sezonu açildi diyebiliriz. Çünkü her yil Temmuz-Agustos aylarinda üretilen peynir uzun süre bekletildikten sonra tezgahlarda yerini almaktadir. Özellikle Giresun’un Kümbet, Kulakkaya, Bektas yaylalarina göç edildikten sonra buralarda beslenen hayvanlarin sütünden peynir üretilmektedir. Ilkbahar ve yaz boyunca beslenen hayvanlarin sütünden elde edilen peynirin lezzeti bir baska olmaktadir” dedi.
En iyi peynir, yazin yapilip bekletilen peynir
Ey iyi peynirin bekletilmesi gerektigini ifade eden Tuncay Cihangir ise, “Peynir Temmuz-Agustos aylarinda yapilirken de satilir ancak peynir bekletildikten sonra tüketilmelidir. En iyi peynir de yaz aylarinda yapilan peynirdir. Peyniri sonbaharda ve ilkbaharda da yaparsin fakat peynir suyunu çekmedigi için iyi olmaz. En iyi peynir yazin yapilip, 7-8 bekletilen peynirdir. Çünkü iyice kurur ve suyunu çekmis olur. Bir de sütünden peynirini yaptigin hayvan yayla otlariyla beslenmisse onu peynirin tadina doyamazsin” dedi.
Yaylada Üretilip, 7-8 Ay Bekletiliyor
Giresun yaylalarinda üretilerek 7-8 ay bekletilen koyun, keçi ve sigir peynirleri tezgahlarda satisa sunulmaya basladi.