Dogu Karadeniz Bölgesinde geçmiste binlerce büyük ve küçükbas hayvanin otlayip yayildigi yaylalar, bugünlerde o yillardan çok uzak bir görüntü çiziyor.
Trabzon’un Arakli ilçesi Kayacik Mahallesine bagli Kerenkas Yaylasinda bir zamanlar çok sayidaki büyük ve küçükbas hayvan sayisi ile ekonomiye katki saglarken bugünlerde artik o görüntüsünden pek eser kalmadi.
Kerenkas Yaylasi ile çevresindeki yaylalarda havadan çekilen görüntüler az sayidaki büyük ve küçükbas hayvan görüntüsüyle hayvanciligin geldigi noktayi gözler önüne sererken, vatandaslar devletin hayvanciligi daha çok tesvik etmesini istiyor.
Kerenkas Yaylasi sakinlerinden 64 yasindaki Osman Akyildiz, eskiden yaylada 250 kadar olan inek sayisinin bugünlerde 20-30’a indigini belirterek “Daha önce hayvancilik yaptim koyun inek otlattim. Burasi daha önce 30 hane idi, 200-250 kadar inek vardi. 30-40 sene önce iki binin üzerinde koyun bulunurken, simdi koyun hemen hemen yok hayvancilik neredeyse sifirlandi. Bir yaylada 20-30 anca koyun var” dedi.
"Eskiden yaylaya hayvan otlatilmayi gelinirsi simdi ise tatil için geliniyor"
Eskiden yaylalara hayvanlari otlatmak için gelindigini simdilerde ise tatil amaçli geldigini belirten Akyildiz, “Devletin hayvanciligi tesvik ederek yardimci olmasi lazim. Devletin inek vermesi lazim tesvik etmesi lazim. Su anda yaylamizda toplam ancak 30 kadar hayvan var. Kendi yaylamizda 50-60 arasinda var. Dolayisiyla 400 kadar olan büyük ve küçükbas hayvan sayisi 60’a indi. Yani 10 yil öncesine kadar bunun 3-4 kati kadar hayvan vardi. Iler ki yillarda daha da azalacagini tahmin ediyorum. Insanlar tatile genelde Antalya’ya, Kibris’a, Marmaris’e, Mugla gibi yerlere gider bizim Kayacik mahallesinin halki da buraya tatile geliyor. Buralar artik tatil yaylasi oldu” diye konustu.
Yaylalara Artik Hayvanlarini Otlatmak Için Degil, Tatil Için Geliyorlar
Dogu Karadeniz yaylalarinda artik eskisi gibi sürüler halinde otlayan küçük ve büyükbas hayvan görüntüsüne pek rastlanmiyor.