Yaz Aylarinda Besin Zehirlenmeleri Artiyor

Yaz Aylarinda Besin Zehirlenmeleri Artiyor

Dünya Saglik Örgütü’ne göre her yil 600 milyon kisinin besin zehirlenmelerinden etkilendigini ifade eden Diyetisyeni Gültaç Dayi Çamir, özellikle yaz aylarinda sicakligin artmasi ile birlikte besin zehirlenmesi vakalarinin artigini söyledi.

Besinler araciligi ile insan organizmasina tasinan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddeler besin zehirlenmelerine neden olabiliyor. Artan sicakliklarin etkisiyle birlikte yaz aylarinda görülen besin zehirlenmesi vakalari ciddi oranda artiyor. Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayi Çamir, besin zehirlenmelerine sebep olan dört bakteri çesidi oldugunu söyledi.

Bunlardan ilki, en çok görülen bakteri çesidinin “stafilokok”. Bu bakterinin et, süt, süt ürünlerinde ve iyi yikanmamis malzemelerden yapilan salatalarda ortaya çiktigini ifade eden Gültaç Dayi Çamir, bakterili besin alindiktan iki veya üç saat sonra zehirlenme belirtilerin basladigini ve vücutta kusma reaksiyonunun görüldügünü söyledi.



Bakteriler ölümcül zehirlenmelere neden olabiliyor

Et, süt ve salatanin neden oldugu besin zehirlenmelerinde en çok görülen bir diger bakteri türünün “shigella” oldugunu söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayi Çamir, bu bakterinin neden oldugu zehirlenmelerde belirtilerin ortaya çikma süresinin bir veya iki gün oldugunu belirtti.

Gültaç Dayi Çamir, “Bu bakteri bulanti, kusma, ates, kramplar, karin agrilari ve diskida kan seklindeki belirtiler ile görülür. En ciddi ve ölümcül besin zehirlenmesine neden olan bakterilerden biri de ‘clostridium botilinum’. Bu bakteri konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabiliyor. Bu bakteri felç yapabilir, solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir” dedi.

Et tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler

Öncelikle fiyati düsük diye nasil ve nerden geldigi belli olmayan ayni zamanda da nasil muhafaza edildigi bilinmeyen, denetlenmemis ve de açik bir sekilde tezgahlarda satilan ürünlerin kesinlikle satin alinmamasi gerektigini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayi Çamir, et tüketecek kisilerin etleri standartlara uygun sekilde isletilen sarküterilerden almasi gerektigini belirtti.

Güvenilir markalarin paketli ürünlerinin de alinabilecegini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayi, “Paketli ürün alirken de paketin hasar görmediginden emin olun. Mutlaka etiket okuma aliskanligi edinin. Üzerinde yazili olan üretim ve son tüketim tarihlerini kontrol edin. Hayvanlardan geçebilecek hastaliklar nedeniyle sütü kesinlikle çig tüketmeyin” ifadesini kullandi.

Besinleri koruma önerileri

Besinlerin bozulmasini önlemek için en pratik yöntemin buzdolabinda veya dondurucuda saklamak oldugunu söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayi Çamir, pismis besinlerin hemen tüketilmeyecek ise iki saat içinde buzdolabina konulmasi gerektigini söyledi.

Buzdolabinda olan ve tüketilmesi için çikarilacak yemegin, yetmis derece üzerinde isitilmasi gerektigini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayi Çamir, ayni yemegin tekrar tekrar isitilmamasi gerektigini söyledi.

Diyetisyen Gültaç Dayi Çamir, “Dondurucudan çikardiginiz besinleri çözüldükten sonra tekrar buzluga koymayin. Pismis yiyeceklerle çig yiyeceklerin birbirine temasindan kaçinin. Kisisel hijyeninize dikkat edin. Besin hazirligini yapan bireylerin ellerini mutlaka sabunla en az iki dakika yikamalari besin zehirlenmelerini önlemek açisindan önemlidir. Ayrica elinde kesikler veya açik yaralar bulunan kisilerin kesinlikle besin hazirligi yapmamalari, zorunlu durumlarda ise bu yaralarin hiçbir kosulda besinlerle temas etmeyecek sekilde sararak mutlaka eldiven kullanmalari gerekmektedir” açiklamasini yapti.

Sebze ve meyveler iyice yikandiktan sonra tüketilmelidir

Özellikle kisilerin çig et, yumurta veya kümes hayvanlari gibi besinleri hazirladiktan sonra ellerini mutlaka iyice yikamasi gerektigini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayi Çamir, bu tür riskli besinler ile pisirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazirlarken ayri dograma tahtasi ve biçaklarin kullanilmasi gerektigini söyledi.

Diyetisyen Gültaç Dayi Çamir sözlerine söyle devam etti: “Sebze ve meyveler iyice yikandiktan sonra tüketilmelidir. Besinlerinizin iyi pistiginden emin olun. Yeterli süre ve sicaklikta pismeyen yiyecekler zararli bakterilerin sindirim sistemine tasinmasina yol açabilir. Ishal ve kusma durumunda mutlaka dinlenmeli ve temiz su, ayran, maden suyu, sekersiz çay ile sivi aliminizi artirmalisiniz. Ishaliniz varsa; pirinç lapasi, yogurt, muz, seftali, haslanmis patates tüketmelisiniz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile