Aslan, yaptığı açıklamada, yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasının birtakım sağlık sorunlarını ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.
Yaz aylarında vücut ısısı artığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını kaydeden Aslan, bu mevsiminde özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlendiğini belirtti.
Sıcaklığın artması ile vücuttan ter ile öncelikle sıvı, potasyum ve sodyum gibi birçok mineral kayıpların olduğunu anlatan Aslan, şöyle devam etti:
"Bunun sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir."
- Yapılması gerekenler
Yaz sıcaklığından en çok etkilenenlerin çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastası bireyler olduğunu kaydeden Aslan, doğru beslenme konusunda şu önerilerde bulundu:
"Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerin en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı. Kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir."
Yaz Aylarında Doğru Beslenme Önerisi
Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, yaz ayında doğru beslenmenin gerektiğini bildirdi.