Geçmişte yayla göçünü anlatmak ve yaylacıların kaynaşması için yapılan yayla şenlikleri, son yıllarda alternatif tatil yapmak isteyenlerin gözdesi oldu. Türkiye'nin bir çok yerinde yayla turizminin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen şenlikler, kamu kurum ve kuruluşu tarafından da turizmin çeşitlendirilmesi amacıyla destekleniyor.
Dağ ve yaylaların tanıtımında etkili olan, çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı şenliklerin yoğunlaştığı bölgelerin başında ise Doğu Karadeniz geliyor. Yöre, yayla şenliklerinin yanı sıra özellikle yaz ve sonbaharda vadileri, yüksek dağları, buzul gölleri, kaleleri, eşsiz doğası, şifalı kaplıcaları ve gelenekleriyle alternatif turizm tutkunlarının listesinde yer alıyor.
Doğu Karadeniz'de haziran-eylül döneminde 150'nin üzerinde yayla şenliği organize ediliyor. Bu yıl Ramazan ayının temmuza denk gelmesi nedeniyle şenliklerin büyük çoğunluğu, haziran ve ağustos ayında planlanıyor.
Geçmişte daha çok yayla göçü ve yaylada yapılan işleri eğlenceye dönüştürmek amacıyla yapılan şenlikler, son yıllarda bölgede gelişen turizme paralel olarak farklı yerlerden gelen insanların buluşma ve eğlence yeri olmaya başladı.
Şenliklerde, bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerinin tanıtılmasının yanı sıra yörenin kültürel zenginliğini geleceğe taşımayı amaçlayan etkinlikler de yer alıyor, gelenek ve görenekler yaşatılmaya çalışılıyor.
Şenlikler kapsamında uzun burun, atma türkü, tahta biçme, çay ve fındık toplama, yüzme, en uzun horon halkası, kuşdili kullanarak haberleşme, balık tutma, ses yarışması, yayla güzeli, fındık güzeli, boğa güreşi, güzel atmaca, cins köpek ve buzağı, çorap örme, bal, yöresel yemek ve yöresel giysi gibi çeşitli yarışmalar düzenleniyor.
Doğu Karadeniz'de, Trabzon'da yapılan Şalpazarı Ağasar Kültür Şenliği, Kadırga, Sis Dağı, Sultan Murat Yayla Şenliği, Akçaabat Geleneksel Hıdırnebi Yayla Şenliği, Artvin'de Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali, Yusufeli Boğa Güreşleri, Giresun'da Kümbet Yayla Şenliği, Gümüşhane'de Zigana Dağı Şenlikleri, Kuşburnu ve Pestil Şenliği, Bayburt'ta Dede Korkut Şenlikleri ve Soğanlı Yayla Şenliği, Rize'de ise Ayder Yayla Şenliği, Anzer Bal ve Yayla Şenlikleri, Uluslararası Dağcılık ve Turizm Şenliği öne çıkan şenlikler arasında yer alıyor.
-"Şenlikler bölge insanının buluşma adresi"
Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmin kalkınmada öncelikli sıraya yükseldiğini, Türkiye'nin hizmet sektöründe en büyük gelir getirici sahanın kültür ve doğa turizmi olduğunu söyledi.
Yayla şenliklerinin Doğu Karadeniz'in coşkusunu zirveye taşıdığını ifade eden Hocaoğlu, "Şenlikler birlikteliği, kaynaşmayı, kardeşliği artırıyor. Yılda bir kere yapılan bu törensel birliktelikler turizme apayrı bir değer katıyor. Doğanın bu güzelliklerinin yanında şenlikler nedeniyle bölgeye gelenler, kültürel değeri olan anılarla birlikte bölgeden ayrılıyor" dedi.
Şenliklerin yörenin sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması ve tanıtılmasına imkan veren önemli etkinlikler olduğunu vurgulayan Hocaoğlu, şöyle devam etti:
''Şenlik ve festivaller, kültürel hayatımızı, geleneklerimizi, insan yapımızı ve doğa ile zorlu mücadelemizi anlatıyor. Turizmin gelişmesi ile uluslararası boyut kazanan şenlikler belirli bir takvime bağlandı ve zamanla turistlerin şenliklere ilgisi arttı. Son yıllarda özellikle Arap turistlerin bölgeye ciddi katkısı var. Önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan'dan Trabzon'a uçak seferlerinin başlayacak olması bu ilgiyi çok daha yukarıya çekecek. Doğu Karadeniz 'in Arap turizminin adresi olacağına inanıyoruz.''
Hocaoğlu, şenliklerin Türkiye'nin değişik yerlerine dağılmış bölge insanının buluşma adresi olduğunu kaydetti.
Yaz Aylarının Vazgeçilmezi Yayla Şenlikleri
Rize - Türkiye'nin doğa ve yayla turizmi bakımından önemli merkezlerinden Doğu Karadeniz, haziran-eylül ayları arasında düzenlenecek 150'nin üzerinde yayla şenliği ile binlerce turisti ağırlamaya hazırlanıyor.