Yaz Mevsiminde Çocuklardaki Ishal Vakalarinda Artis

Yaz Mevsiminde Çocuklardaki Ishal Vakalarinda Artis

Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde ishal, kusma ve mide bulantisi sikayetleriyle hastanelere basvuran çocuk sayisinda artis yasanmaya basladi. Vakalarin önemli kisminda rota virüsü tespit edildigini belirten Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ömer Faruk, "Bu olgularin önemli bir kisminda rota virüsü tespit edilmekte, diger nedenlere bagli olarak da ishal vakalari görmekteyiz" dedi.

Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde hava sicakliklarinin artmasi ile çocuklarda kusma, ishal ve mide bulantisi sikayetleri artmaya basladi.

Hastanelere basvuran çocuklarin önemli bir kisminda rota virüsü tespit edildi. Ailelere uyarilarda bulunan

Inebolu Devlet Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ömer Faruk, bulasici bir virüsün deniz ve benzeri ortamlarda yayildigina dikkat çekti. 5 yasindan küçük çocuklarda sikayetlerin daha çok gözlemlendigini kaydeden Faruk, yasanan ishal vakalari sebebiyle sivi kaybinin ciddi saglik sorunlarina sebep olabilecegine dikkat çekti.

Rota virüsün ölümcül ishale sebep olabildigini vurgulayan Faruk, "Bebeklerde ve küçük çocuklarda ölümcül ishale sebep olan rota virüsü, ishal kusma ve yüksek ates ile hastaneye basvuran çocuklarda enfeksiyon etkeni olarak tespit edilmektedir. Hastalardan alinan öykülerde etkenin kaynagi olarak deniz suyundan süphe edilmektedir. Bu sebeple özellikle 5 yasin altindaki çocuklarin ilçe merkezindeki sahillerde denize sokulmamasi önerilir. Kaymakamlik, Inebolu Belediyesi ve Inebolu Toplum Sagligi Merkezi ile bu salgin hakkinda görüsmeler yapilmistir, gerekli önlemlerin duyurulmasi beklenmektedir. Rota virüsü, bagirsak enfeksiyonuna ve ishale neden olan ve çok yüksek bulasicilik oranina sahip bir virüstür. Diski ile kontamine olmus yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, yutulmasi enfeksiyonun baslica bulasma yoludur. Bu durum, fekal-oral yolla bulasma olarak bilinir. Bunun yani sira rota virüsü ile enfekte olan birisinin vücut sivilari da hastaligin bulasmasina neden olabilir. Rota virüs ishalinde klinik tabloyu sivi kaybi belirler. Agir sivi kaybi durumunda böbrek yetmezligi gelisebilir hatta hasta kaybedilebilir. Bu nedenle bebeklerde ates, kusma ve ishal gelistiginde anne - babalar hemen doktora basvurmali, ’hastalik kendiliginden geçer’ diye beklememelidir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile