Yaz Sıcağında "güneş Çarpması" Uyarısı

KÜTAHYA - Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Kahraman, güneş çarpmasına karşı vatandaşları uyardı.

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahraman, özellikle çok güneş gören bölgelerde sık rastlanan ve sıcak çarpması adı verilen durumun çok tehlikeli olduğunu bildirdi.

Bunun en çok çocukları ve yaşlıları etkilediğini, sıcak hava akımı karşısında kalma, sıcak fabrikada çalışma, güneş ışığı altında sportif ve askerî faaliyetlerden sonra sık görüldüğü uyarısında bulunan Kahraman, şunları kaydetti:

"Güneş çarpması durumunda vücudun ısıyı ayarlama mekanizması aniden bozulur. Vücuttan belirgin su ve tuz kaybı söz konusu değildir. Güneş çarpmasının, ısı bitkinliği adı verilen bir durumdan ayırt edilmesi gerekir. Isı bitkinliği, sıcak havada dışarıda dolaşanlarda veya ağır iş görenlerde görülür. Bol miktarda terleme mevcuttur. Hastanın giderek iştahını kaybeder ve halsizliği görülür; cildi beyazlar ve aşırı terleme nedeniyle cildi nemlidir. Nabız yüz civarındadır, şuur açıktır. Bahsedilen ısı bitkinliğinin hayatî tehlikesi yoktur. Hasta serin bir yerde istirahat ettirilir. Bol miktarda soğuk su içirilir. Gıdalarını muntazam devamlı ve bol tuzlu olarak alması sağlanır. Bol tuzlu ayran verilir. Hayati tehlikesi olan güneş çarpması durumunda ise hastanın ateşi 40-41 dereceye kadar yükselir. Hasta halsiz, sersemleşmiş bir halde olabilir. Durumun devam etmesi halinde şuur kaybolur ve cildi çok kurudur. Deri kırmızı ve canlı bir görünüm arz eder. Tansiyon normal, nabız dolgun ve süratlidir. Güneş çarpması durumunda kısa sürede tedbir alınmazsa ve tedavi geciktirilirse hasta kaybedilir. Terleme olmadığından kontrol edilemeyen yüksek ateşten başta beyin olmak üzere diğer iç organlar da etkilenecek bilinç bulanıklığı artacaktır. Bu durumdaki kişiye bilinci açıksa alkolsüz içecekler içirmek, soğuk kompres uygulamak veya duş yaptırmak, gölge bir yere taşımak ve bir sağlık merkezine ulaştırmak gerekir. Bu tedbirler vaktinde alınırsa vücudun ısı mekanizması çalışmaya başlar ve durum giderek düzelir. Ortaya çıkan diğer sistemik belirtiler de tedavi edilir."

Kahraman, güneş çarpmasından korunmak için açık renkli ve pamuklu elbiseler tercih edilmesini, mümkün olduğunca gölgeliklerde çalışılmasını, su ve tuz ihtiyacının ihmal edilmemesini önerdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile