Istanbul’da yasayan ve “Ten Cehennemdir”, “Civanmertler Kapisi” isimli romanlarinin yazari Fatma Atici “Erzurumlu Osman Kemâlî Efendi”yi zoom üzerinden anlatti. Program Sehirder’in sosyal medya hesabindan canli yayinlandi.
Yazar Fatma Atici, 1862’de Pasinler’in Güllüköy’ünde dünyaya gelen, bir buçuk yasindayken çiçek hastaligindan gözlerini kaybeden Osman Kemâlî Efendi’nin türlü sikintilarin ardindan ciddi bir medrese egitimi aldigini belirterek onun da Asik Veysel gibi “rusendil” (gönlü aydin) oldugunu söyledi.
Mühim olan hakikate kör olmamak, diyen Atici Osman Kemâlî’nin ateste yanmayan semender misali bir hayat sürdügünü ifade etti.
Fatma Atici Osman Kemâlî’nin “Ömürnâme” adli siirinden hareketle onun hayatini anlatti. Yazar Atici sözlerine söyle devam etti:
“Osman Kemâlî Efendi Erzurum’da ulemadan “Yesil Imam” olarak bilinen Seyyid Mustafa Efendi’den hafizligini tamamladi, Taskesenli Seyh Ahmet Efendi’den dinî ilimler tahsil etti. Sirazli Hafiz ve Fuzulî’nin divanlariyla Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin Mesnevisini ezberleyen Kemali Efendi yüzünü göremedigi bir sevgiliye âsik oldugu bu dönemde derdine derman ararken Kolagasi Ali Riza ile tanisip sohbetlerine devam etti. Memleketi Erzurum’dan ayrilip on bir yil sürecek bir seyahate çikti ve yaya olarak Diyarbakir, Musul, Bagdat, Necef ve Kerbelâ’yi ziyaret etti. Buralarda mersiye ve kasideler okudu. Daha sonra Trablussam, Halep ve Konya’ya geçti. Burada Mevlâna Dergâhi postnisini Abdülvahid Çelebi tarafindan uzunca süre misafir edildi ve Mevlevilik icazeti verildi kendisine, Mevlevi sikkesi giydirildi. 1901’de Istanbul’a gitti. Burada bostan bekçiligi ve arzuhalcilik yapti, Fatih Cami’nde Mesnevi okutmaya basladi.
Üç aylarda dini hizmetlerde bulunmak üzere 1903’te Selanik’e gönderildi. Istanbul’a döndügünde Kanuni Sultan Süleyman’in görme engellilerin barinmasi için vakfettigi Âmâlar Medresesi’nde Mesrutiyet burayi kapatincaya kadar kaldi. Bir ara Erzurum’a kisa süreli de olsa döndü. 8 Ocak 1954’te Istanbul’da vefat etti.
Osman Kemali Efendi’nin siirleri “Kemâli Divani’ndan Ask Sizintilari” adiyla 1947, 1957 ve 1987 tarihlerinde üç baski yapmistir. Onun ibadet, itikat ve tasavvufa dair yazilari da 1987’de “Irfan Sizintilari” adiyla yayimlanmistir.”
Programa Osman Kemâlî Efendi’nin üçüncü göbek torunu Aysegül Erdal Yörük de katilarak sorulan sorular üzerine Osman Kemali Kültür ve Egitim Vakfi hakkinda bilgi verdi ve “Pamuk Dede” dedigi Kemali Efendi’nin yedi tarikattan icazetli oldugunu söyledi.
Programa Kemâli Efendi üzerine yüksek lisans çalismalari olan arastirmacilar da katki sagladi.
Programa Erzurum’dan katilan akademisyen ve konuya ilgililer Osman Kemâli Efendi’nin Erzurum’da yeterince bilinmedigini, bu tür programlarin onun taninmasinda önemli oldugunu dile getirdiler. Yazar Fatma Atici Osman Kemalî’nin ilahilerinden birkaçinin santur sanatçisi Sedat Anar tarafindan bestelendigini söyledi.
Yogun ilgi gören program Kemâli Efendi’nin siirlerinin okunmasiyla sona erdi.
Yazar Fatma Atici 'Âmâlar Seyhi Erzurumlu Osman Kemâlî Efendi'Yi Anlatti
Sehir ve Kültür Arastirmalari Dernegi, Gençlik ve Spor Bakanligi’nin Gençlik Projelerini Destekleme Programi kapsaminda “Medeniyet Söylesileri”nde yazar Fatma Atici’yi agirladi.