Gazeteci-Yazar Mehmet Kutlular, "Bediüzzaman, 19. yüzyılda çöküşten çıkış yolu arayan İslam toplumu için Kur‘an ve sünnete dayalı orjinal çözümler üretmiştir." dedi.
Risale-i Nur Enstitüsü ve Bediüzzaman Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı‘nın birlikte Urfa City AVM‘de düzenlediği ‘Said Nursi’ye Göre İslâm Toplumlarının Geleceği ve Dünya Barışı‘ konulu panelin açılış konuşmasını Yeni Asya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutlular yaptı. Eğitimci-Yazar Sebahattin Yaşar’ın yönettiği panele Gazeteci Yazar Mustafa Özcan, Yeni Asya Gazetesi yazarlarından Ali Ferşadoğlu ve Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Bektaş konuşmacı olarak katıldı.
İsmail Zorlu’nun takdim yaptığı programda Risale-i Nur Enstitüsü‘nün hazırlamış olduğu ‘Asya’nın miftahı meşveret ve Şura’dır‘ konulu sinevizyon ilgiyle izlendi. Kutlular, 19. yüzyılın son yıllarının İslâm toplumlarının geri kalmışlıkla mücadele ettiğini ve çöküşten çıkış yollarını tartıştığı yıllar olduğunu belirterek, ‘’Bu tartışmalara katılan Bediüzzaman Said Nursi, İslâm toplumlarının yaşadığı problemlere Kur’ân ve sünnete dayalı orijinal çözümler önermiştir.’’ şeklinde konuştu.
Yeni Asya Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutlular, Hutbe-i Şamiye‘nin, İslâm medeniyetinin yeniden ihyası sürecinde bir manifesto olarak kabul edilebileceğine işaret etti. Kutlular; Şam Hutbesi‘nin, Bediüzzaman‘ın 100 yıl sonrasını gören ileri görüşlülüğüyle birlikte İslâm dünyasının ihtiyaç duyduğu ilerleme anahtarının adresini gösterdiğini dile getirdi.
Kutlular, bu yıl altıncısı düzenlenen ‘’Risale-i Nur Kongresi’’nin odağında, Said Nursi’nin ‘’Hutbe-i Şamiye’’ adlı eserinin yer aldığını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Tedenni’yi İslâmiyet’in düşmanı olarak gören Said Nursi, İslâm toplumlarının geri kalış sebeplerini değişik yönleriyle tahlil etmekte ve çıkış yollarını göstermektedir. Said Nursi’nin en önemli itirazları, dinin bizi geri bıraktığı şeklindeki pozitivist yaklaşımlara olmuştur. Yayımladığı makalelerinde Batı medeniyeti ile Kur’ân medeniyetini karşılaştıran Said Nursi, Kur’ân’a uyulması halinde gerçek medeniyetin yaşanacağını, maddî ve manevî terakkinin hayata geçeceğini belirtmiştir. Bu anlamda Hutbe-i Şamiye, İslâm medeniyetinin yeniden ihyası sürecinde bir manifesto olarak kabul edilebilir. Şam Hutbesi, bugünkü gelişmeler ışığında değerlendirildiğinde, Bediüzzaman Hazretlerinin 100 yıl sonrasını gören ileri görüşlülüğüyle birlikte İslâm dünyasının ihtiyaç duyduğu ilerleme anahtarının adresini göstermektedir.’’
Eğitimci Sebahattin Yaşar’ın yönettiği panelin ilk konuşmasını yapan Gazeteci-yazar Mustafa Özcan da Robert Gates’in “Osmanlı sonrası yapının sona erdiği” noktasındaki beyanatına katıldığını ifade ederek, “Osmanlı sonrası oluşan yapı sona ermektedir. Bu da önümüzde yeni bir yapının önümüzde olduğunu ve o yapıya doğru yol aldığımızı göstermektedir. Bu yapı da Üstad Hazretlerinin dediği gibi özgürlükleri kapsayan bir yapı olacaktır. İslâm dünyasındaki hareketlilik de buradan kaynaklanmaktadır. Yıllardır İslâm coğrafyası üzerine çalışan ve bir dönem eğitim için orada bulunan ben dahi böyle bir hareketlenme açıkçası beklemiyordum. Lâkin İslâm’daki devlet anlayışının Üstad Hazretlerinin dediği gibi ‘meşrûtiyet-i meşrûa‘ olması cihetiyle İslâm âlemi bu yöne doğru gitmektedir. Buna beyaz devrim diyebiliriz. Yaşanan olaylar gösteriyor ki Yavuz Selim’in hayalini kurduğu, Üstad Hazretlerinin gayret gösterip çağrıda bulunduğu gibi İttihad-ı İslâm’a koşuyor.” diye konuştu.
Panelin son konuşmacısı Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ermem Bektaş, Hutbe-i Şamiye üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen günümüzde camilerde okunan hutbelerden daha etkileyici ve daha güncel olduğuna dikkat çekti. Bektaş, şunları söyledi: “Hutbe-i Şamiye içerdiği hakikatler bakımından her cuma günü camilerde verilen hutbelerden farklılık arz eder. Hutbenin veriliş tarihinden itibaren yüz yıl geçmesine rağmen, bu kadar isabetli ve çağlar üstü bir perspektifle dile getirildiğini göstermektedir.”
Panel sonrasında Gazeteci Yazar Mustafa Özcan, Ali Ferşadoğlu ve Eğitimci Yazar Sebahattin Yaşar okuyucuları ile sohbet ederek kitaplarını imzaladı.
Yazar Kutlular: Bediüzzaman Çözüm Üreten Bir İnsandı
Gazeteci-Yazar Mehmet Kutlular, "Bediüzzaman, 19. yüzyılda çöküşten çıkış yolu arayan İslam toplumu için Kur‘an ve sünnete dayalı orjinal çözümler üretmiştir." dedi.