Yurtbaşı, Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü'nce Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda verdiği ''Türk Atasözlerinin Evrensel Boyutu'' konulu konferansta, Türkçe öğretmenlerine, atasözlerini kavramlarla ve zıddıyla öğretmelerini önerdi.
Atasözleri aracılığıyla çeşitli lisan özellikleri ve kavramların öğretilebildiğine dikkati çeken Yurtbaşı, şunları kaydetti:
''Dil etkinlikleri, kelime kökenleriyle, morfolojiyle, yani kelimenin değişik biçimleriyle ve bağlam sağlaması itibariyle atasözleriyle, halk deyişleriyle iç içedir. Atalarımız bu kelimeleri bize metafor bir kavram öğrenelim diye mecazi olarak veriyor ama şimdiye kadar herhangi bir kelimenin kaç atasözünde geçtiğini merak edenlere verilecek cevap çok fazla bulunamıyor. Atasözleri bir uyarıdır, atasözleri bir gözlemdir. Sistematik biçimde bugüne kadar hiçbir kaynakta Türk atasözleri tasnif edilmiş, anahtar kelime, dizinle sunulmuş değildir ama Batı kaynakları bu şekilde sistematize edilmiş. Atasözlerinin tasnif edilmesi, dinlenmesi çok yaygındır. 1880'lerde Wander, 250 bin Alman atasözünü yayımlamıştı. O zamanki tekniği düşünün, 2012 yılını düşünün. Bizler niye uyuyalım ki- Biz Almanlar'dan daha az mı seviyoruz kendi ulusumuzu, kendi kültürümüzü, kendi benliğimizi- Daha mı az gururluyuz Türk olmaktan- Türkçe öğretmeleri sahip çıkmayacaksa, dilimize kim sahip çıkacak-''
Yurtbaşı, atasözlerinin zaman ve mekan içinde evrensel olduğuna işaret ederek, ''Atasözlerindeki değer bizim doğuşumuz, insan oluşumuzla oluşan bir olgudur. İnsanda gurur ve tevazu zaman ve mekan içinde evrenseldir. Dolayısıyla atasözü ifade ettiği kelimelerle değil, özündeki kavramla değerlidir'' dedi.
Yazar Metin Yurtbaşı'ndan Açıklama
Yazar Metin Yurtbaşı, atasözlerinin, ifade ettiği kelimelerle değil, özündeki kavramlarla değerli olduğunu bildirdi.