Anter'in öldürülmesi, Miroğlu'nun yaralanmasına ilişkin "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da arasında bulunduğu 4 sanık hakkında Diyarbakır'da açılan davanın görülmesine, güvenlik gerekçesiyle nakledildiği Ankara'da devam edildi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Hamit Yıldırım, tutuksuz sanık Savaş Gevrekçi, müdahil Musa Anter'in oğlu Dicle Anter ve tarafların avukatları katıldı.
Dosyaya giren evrakın tutanağa geçirilmesinden sonra söz alan Anter ailesinin avukatı Selim Okçuoğlu, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın, 22 Ocak 1995'te "Hasan Tanrıkulu" sahte kimliğiyle Ankara'da gözaltına alındığını söyledi.
Yıldırım'ın MİT'te istihdamını sağlayan kişinin Eymür olduğunu, Yıldırım'ın birçok konuyla ilgili Eymür tarafından sorgulandığını anlatan Okçuoğlu, Eymür ve dönemin Ankara Emniyet Müdürü Taşanlar'ın "tanık" olarak dinlenmesini istedi.
Okçuoğlu, Akın Birdal'a saldırının azmettiricisi olmaktan yargılanan Cengiz Ersever ile itirafçı Ali Ozansoy'un da arasında bulunduğu bazı kişilerin isimlerini vererek, bu kişilerin de tanıklığına başvurulması talebinde bulundu.
Müdahil avukatları, tutuksuz sanık Gevrekçi'nin tutuklanmasını talep etti.
Gevrekçi'nin avukatı Hikmet İşler ise müvekkiline yönelik suçlamaların haksız ve delilsiz olduğunu savunarak, tutuklama talebinin reddini istedi.
Tutuklu sanık Yıldırım'ın avukatlarından Kaya Yelek, müvekkilinin yaklaşık 3 yıldır tutuklu olduğuna dikkati çekti. Müvekkilinin mağdur olduğunu savunan Yelek, tahliye talebinde bulundu.
Cumhuriyet Savcısı, Eymür ve Taşanlar'ın "tanık" olarak dinlenmesini isterken, aynı sıfatla dinlenmeleri talep edilen diğer kişiler yönünden takdiri mahkemeye bıraktı.
Tutuklu sanık Yıldırım'ın tutukluluğunun devamını isteyen savcı, Gevrekçi'nin tutuklanması isteminin ise reddine karar verilmesini talep etti.
Sanık Yıldırım da "Suçla alakam yok. Tahliyemi istiyorum" dedi.
Mahkeme heyeti, müzakerenin ardından, kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle Yıldırım'ın tutukluluğunun devamına karar verirken, Gevrekçi'nin tutuklanmasına yönelik talebi reddetti.
Sanık Mahmut Yıldırım hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenmesine karar veren mahkeme, Eymür, Taşanlar ve Ozansoy'un "tanık" olarak dinlenmeleri için çağrı kağıdı çıkarılmasını kararlaştırdı.
Sanık Gevrekçi'nin isimlerini bildirerek, tanık olarak dinlenmelerini istediği 3 jandarma görevlisinin adresinin tespiti için Jandarma Genel Komutanlığına müzekkere yazılmasını kararlaştıran mahkeme, Ankara Emniyet Müdürlüğünden, sanık Mahmut Yıldırım'ın, 22 Ocak 1995'te gözaltına alınmasına ilişkin belgelerin gönderilmesinin istenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
- Davanın geçmişi
İddianamede, Mahmut Yıldırım'ın suikastı planladığı ve yönettiği, Hamit Yıldırım'ın eylemi gerçekleştirdiği, dönemin Jandarma İstihbarat Grup Komutan Vekili Savaş Gevrekçi'nin ise emrinde görev yapan Aziz Turan'ı diğer faillere yardım için görevlendirdiği öne sürülüyor.
Sanıkların, 765 Sayılı TCK'nın 450/4. maddesindeki "taammüden adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbetin yanı sıra, "halkı isyana teşvik ve birbiri aleyhine silahlandırarak mukateleye (öldürme, vuruşma) teşvik etmek" ve "adam yaralamak" suçlarından da cezalandırılmaları talep ediliyor.
Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava, Yargıtay 5. Ceza Dairesince, güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti.
Yazar Musa Anter Cinayeti Davası
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, yazar Musa Anter'in öldürülmesi, AK Parti Mardin Milletvekili ve yazar Orhan Miroğlu'nun yaralanmasıyla ilgili davada eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür ile eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar'ın "tanık" olarak dinlenmelerine karar verdi.