Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Özlem Ekiz, terleme botoksunun terleme tedavisinde en pratik uygulamalardan biri oldugunu ve kisinin yasam kalitesine nasil katkilar sagladigi hakkinda bilgiler verdi.
Doç. Dr. Özlem Ekiz “Her insan degisik ölçülerde terlemektedir ve tedavi gerekmemektedir. Ancak terleme her kosulda ortaya çikabiliyorsa, kisinin psikolojini ve sosyal hayatini olumsuz yönde etkiliyorsa, kiyafet seçimini belirliyorsa veya okul/is hayatini negatif yönde etkiliyorsa mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durum haline gelmektedir” seklinde konustu.
Terleme problemi ortadan kalkiyor
Terleme botoksunun minimal risk içermesi, pratik, kolay uygulanabilir ve etkili olusu ile günümüzde asiri terleme tedavisi için en çok tercih edilen yöntemler arasinda geldigini söyleyen Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Günümüzdeterleme tedavisinde terleme botoksu, en pratik uygulamalardan biri olarak popüler hale gelmistir. Terleme tedavisinde botoks enjekte edilerek terleyen bölgedeki ter bezlerine botoks içerisindeki klostridyum botulinum adli bir bakterinin salgiladigi bir nörotoksin ile sinir uyarimlari bloke edilmektedir. Bloke olan sinir uyarimlari sebebiyle terleme problemi ortadan kaldirilmaktadir” ifadelerini kullandi.
En sik uygulanan yer koltuk alti
Koltuk alti bölgesi, avuç içi ve ayak tabani bölgesinin terleme botoksunun uygulanabildigi bölgeler oldugunu söyleyen Doç. Dr. Özlem Ekiz en sik kullanilan bölgenin koltuk alti oldugunu söyledi.
Doç. Dr. Özlem Ekiz su bilgileri paylasti:
“Koltuk alti bölgesi vücutta en sik asiri terleme sikâyeti ile basvurulan alandir. Koltuk alti terlemesi herkeste görülür. Ama sorun, bu bölgenin asiri terlemesine bagli olarak kisinin günlük hayatini ve yasam kalitesini bozmasidir. Bu bölgelereterleme botoksuuygulamasien basit tedavi yöntemidir. Koltuk altina terleme botoksu yapilmasibasittir. Koltuk altlari temizlenir. Terlenen alan çerçeve içine alinir. Gerekli olgularda iyot-nisasta testi ile terleme alani tam olarak tespit edilebilir. Daha sonra bu alan 2 cm aralar ile isaretlenir. Her bir bölgeye uygun dozlarda botoks uygulamasi yapilir. Tekrarlanan dozlar etkinin devamliligini saglar” diye konustu.
Avuç içi terlemesi is hayatini olumsuz etkiliyor
Avuç içi terlemesinin kisinin yasam kalitesini bozdugunu söyleyen Doç. Dr. Özlem Ekiz; “Avuç içi terlemesi, hastalarin günlük islerini yaparlarken, el sikisirken, yazi yazarken veya sinav esnasinda kâgit islanacak kadar fazla miktarda avuç içi terlemesi olup, sosyal ve is hayatlarini olumsuz yönde etkilemektedir. Avuç içine botoks uygulamasi ile bu sorun ortadan kalkmaktadir” seklinde konustu.
Ayak kokusuna karsi etkili olabilir
Ayak tabani terlemesinin asiri terleme, ayakta koku ve kayganlik hissine neden olmasi ve bu durumun özellikle ayakkabisiz ortamlarda, ev ziyaretlerinde kisiye çok sikinti olusturdugunu dile getiren Doç. Dr. Özlem Ekiz, su bilgileri paylasti:
“Bu bölgelerin tedavisi de ayni koltuk alti terleme botoksu uygulamalarinda oldugu gibidir. Uygulanan doz, uygulama sekli ve etkinlik süresi aynidir.Avuç içi ve ayak bölgesindeki asiri terlemenin önlenmesi, kisinin toplum içindeki çekincelerini ortadan kaldirir ve kendini daha rahat hissetmesine katki saglar. Avuç içi ve ayak tabani uygulamalarinda ise agriyi en az seviyeye düsürmek için lokal anestezik kremler ve soguk uygulamalari yapilmaktadir.”
15 dakika içinde terleme son buluyor
Terleme için botoks tedavisine baslanmadan önce sikayetçi olunan bölgelerdeki aktif terleme alanlarini belirlemek için gerekli durumlarda iyot-nisasta testi yapildigini vurgulayan Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Daha sonra bu alanlar dezenfekte edilerek çok ince uçlu igneler yardimiyla deri altina botoks enjeksiyonu yapilmaktadir. Islem süresi 10-15 dakika kadar sürmektedir. Islem sonrasi hastalar hemen günlük hayatina geri dönebilmektedirler. Botoksun etkisi 3-5 gün içinde baslamakta, etkisi ortalama 7-8 ay devam etmektedir. Yine de unutulmamalidir ki bu süreler kisiden kisiye degismektedir” ifadelerini kullandi.
Hamile ve kanser hastalarina uygulanamaz
Terleme botoksunun kimlere yapilamayacagina da dikkat çeken Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Terleme botoksunun diger botoks islemlerinde oldugu gibi hamilelere, emziren annelere, cilt üzerinde enfeksiyonu olan hastalara, myasthenia gravis gibi nörolojik hastaliklari olan kisilere, kanser hastalarina ve ileri derecede kanama bozuklugu olan kisilere yapilmamaktadir. Sonuç olarak asiri terleme problemi olan kisilerde botoks tedavisi pratik, etkili ve güvenilir bir yöntem olarak yaygin bir sekilde uygulanmaktadir. Kolay bir islem olmasi her yerde yaptirilabilir düsüncesini beraberinde getirmemeli, konusunda uzman kisiler tarafindan klinik veya hastane sartlarinda yapilmalidir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Yazi Terlemeden Geçirmek Mümkün
Asiri terlemenin sosyal ve is hayatini olumsuz yönde etkileyen tibbi ve sosyal bir problem oldugunu belirten Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Asiri terlemesadece yaz aylarinda degil her mevsimde yasam kalitesini düsüren sosyal bir problem olarak karsimiza çikmaktadir. Her insan degisik ölçülerde terlemektedir ve tümü tedavi gerektirmemektedir. Ancak terleme kisinin psikolojini ve sosyal hayatini olumsuz yönde etkiliyorsa, kiyafet seçimini belirliyorsa veya okul-is hayatini negatif yönde etkiliyorsa mutlaka tedavi edilmelidir” dedi.