Yazicioglu'nun Ölümüne Iliskin Sorusturmalara FETÖ Müdahalesi Davasi Ertelendi

Yazicioglu'nun Ölümüne Iliskin Sorusturmalara FETÖ Müdahalesi Davasi Ertelendi

Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) kurucu genel baskani Muhsin Yazicioglu’nun hayatini kaybettigi helikopter kazasiyla ilgili sorusturmalara FETÖ’nün talimatiyla müdahale ettikleri iddiasiyla 19 sanigin yargilandigi dava ertelendi.



Kahramanmaras Adliyesi 2. Agir Ceza Mahkemesinde gerçeklesen durusmaya taraf avukatlari katildi.

Durusmaya sanik iki asker salonda hazir bulunurken, diger taniklar ve saniklar Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile durusmaya katildi.

9 sanigin dinlendigi durusmada, dinlenen taniklar arasinda FETÖ itirafçisi Abdullah Önder, Elazig il imami Mehmet Durakoglu, Malatya avukatlar imami Ahmet Ergenç, Sih Mehmet Sevim, taraf avukatlari yazili beyanda bulunmak üzere süre istedi.

Bank Asya kayitlariyla ilgili rapor, FETÖ’nün elinde bu olayla ilgili çok ciddi verilerin oldugunu dillendirdiler.

Kerem Mumcuoglu, Kenan Koksal hakkinda suç duyurusunda bulunup dinlenmesini istedi.

Taniklarin beyanlarina karsi yazili açiklamada bulunmak için süre talep ettiler.

Aydin Özsicak ise Kenan Koksal’in dinlenmesini ve hikâyeye konu olan görüntülerin bilirkisilerce incelenmesini istedi.

Davut Uçum ise talebinde helikopterin düsmesinden itibaren otopsi görüntüleri hariç tüm dijitallerin gönderilmesini istedi.

Gazeteci Ismail Günes’in fotograf makinesinden çikan 142 adet fotografin da tarafina gönderilmesini istedi.

Saniklardan Yusuf Yigit söz alarak dönemin Sivil Havacilik Genel Müdürlügü Kaza Kirim Baskani Feridun S.’ye kamera kayitlarinin kimin yaptigini sordu.

Feridun S.: “Mutlaka biri yapacaktir ve onu getirip arsive koyacaktir”

Sanik askerlerin avukatlarindan Ayten Izmirli, “Enkazin kontrolü tam olarak sizdeyse, çalinan helikopter kapisi neden bir ahirda bulundu” sorusu üzerine Feridun S., “Biz buldugumuz her sehir aldik çikardik, degerlendirirsiniz. Biz baktik aramamizi yaptik ve tasidik koltuk ve minderine kadar saydik. Tekrar arastirmaya gittik, oradaki korucularin ile muhatap olduk. Basini öne egdi ve ahirda bir tane parça var dedi.

’Çocuklar dagdan getirmisler ve haber vermemisler’” dedi.

Avukat Izmirli, “Bu kisiler hakkinda suç duyurusu hakkinda raporunuz da yer verdiniz mi” sorusu üzerine, “Hayir suç duyurusu talebinde bulunmadik, ama savcilik makamini yaptigini biliyorum” dedi.



Kerem ve Kenan tercihi soran mahkeme baskanina karsi Feridun S., “Zaman çok kisaydi ve yüksek hizla hareket edilmesi gerekiyordu. Ben ve arkadasim eksisiz olarak çalismasini tamamladi” dedi.

Neden daha fazla çalismadiniz sorunu soran avukat, sorusuna karsi Feridun S., “Alabildigimiz kadar ilave fotograflar yapilamayanlari tamamlamak, yapabilecegimizi bir ön raporun çalismasi içinde ve ilerlememize katki saglayacak her seyi çalistik ve ondan sonra da çalistik” dedi.

"Size 3 kisilik heyet yeterli oldu mu? Ve bakanliktan personel talebinde bulundunuz mu?" gibi sorulara yanit veren Feridun S., “Bakanlik 3 kisi dedi.

Ben de 10 kisi olsun diye bir talepte bulunmadim” dedi.



BBP Avukati Kemal Yavuz, Feridun S.’nin daha önceki, “Bizden önce enkaza ulasanlar belki sökmeye çalismistir, oynanmistir ve denenmis, alinmak istenmis demissiniz” ifadelerini hatirlatarak "Bu konudaki söyleminizi detaylandirabilir misiniz?" diye sordu.

Feridun S. ise, “29’una zaten enkaz alanina ulasamadim. 31’inde gerçekten oynanmis ve alinmaya tesebbüs edilmis, aletlerin çalisamadigini gösteren yerler vardi. Darbeni alindigi yer oynanmisti” dedi.

Av. Kemal Yavuz, “Skorski’nin kaza kirim ekibi sizden önce sahaya varmis miydi yoksa sizden sonra mi geldi?" sorusu üzerine Feridun S., “Biz oraya gittigimizde ekip orada çalisiyordu” dedi.

Yavuz, “Enkaza yakin yerlerde gördügünüz ya da havadan tespit ettiginiz fotograflar var mi?” sorusu üzerine Feridun S., “Emniyet helikopterinde gördük ve irtifamiz normal gözün görecegi yerde degildi. Birileri vardi, belki savcilik makami arama kurtarma ekibini gönderdi” dedi.



Av. Kemal Yavuz, “Alinmaya sökülmeye çalisan cihazlar var ve öncelikli olarak neden bunlari almadiniz?” sorusu üzerine Feridun S., “Bakiyorsunuz oynuyor hemen aldik bordo panelinin üzerine takarak ya da zorlayarak tasima yapmadik” dedi.

Av. Ekici ise, “31’inde bazi cihazlarin olmadigi söyleniyor, kendi aralarinda bir çalisma yaptiniz mi?" sorusu üzerine Feridun S., “Bulunamadi” dedi.

"Neden ELT’yi aldiniz digerlerini neden almadiniz?" sorusu üzerine Feridun S., “Orada en büyük sikintimiz zamandi, yeterli zaman olsaydi ölümüne donsam dahi ben oraya giderdim ve aldigimizi getirdik” dedi.

Panelin sökümü kaç dakika, sorusu üzerine, “Tam olarak hatirlamiyorum ama en azindan zamanimizin yarisini almistir. Yanasamiyorsunuz darbeden dolayi sikismis, gövde ve çelik aksamlar kaymis” dedi.



Yazicoglu’nun avukati Av. Selami Ekici, “Cumhuriyet savcisinin talimati ile mi hareket ettiniz?” sorusu üzerine Feridun S., “Cumhuriyet savcisi bize lütfedip telefonda bilgi verdikten sonra mutlaka resmi bir yazi yazmistir” dedi.

Kaza kirim raporunda helikopterin düsüs ne olarak tanimladiniz sorusu üzerine Feridun S., “Çalismalarimizin sonunda net olarak çikan sonuç sudur, pilotun hava aracinda israrli bir sekilde görüsü kaybetmesine ragmen, görüsüne engel olmus, görerek uçus sartlarini yerine getirmemis. Tek pilot vardi çift pilot olsaydi müzakere ederdik. Sadece baktigimiza rahmetli gazetecinin ifadesi de bir meteoroloji uzmani gibidir. Uçagin gövdesinde koruyucu bir olmayinca uçuyor pilotaj hatasidir” dedi.



BBP Avukati Veysel Askin ise, “Diyorsunuz ki bunlari esekle katirla tasinmamizi söylediniz. Bunu söyleyen kim sorusu üzerine cevap veren Feridun S., “Sirket yetkilileri söyledi” dedi.

Kaza kirim ekibinde yer alacak ekibi kim belirliyor sorusu üzerine Feridun S., “Bakanlik” diye cevap verdi. "Siz kendi sorumlulugunuz da olmayan bir baska personeli kaza kirima götürüyorsunuz?" sorusu üzerine, Feridun S., “O süre içerisinde en iyi oraya götürdük. Götüremedigimiz kisiyi alamadik yer yoktu ve almadilar” dedi.

"Siz kendi üyenizi degil de helikopter firmasinin mensubunu götürüyorsunuz?" sorusu üzerine, Feridun S., “Sirket onu gönderdi biz de onunla çalistik” dedi.



Ferhan K.’nin "Olay tarihi dahil ve daha sonraki süreçte bir taki FTÖ/PYD kapsaminda sivil imamlarla temaslari ortaya çikti bundan bilginiz var miydi?" diye soru üzerine, “Hayir efendim bilgim yoktu” dedi.



BBP Av. Muhammer Çolakoglu ise, "29 Mart tarihinde kaza mahalline uçtugunuz da yaniniz da alet çantasi var miydi?" sorusu üzerine Feridun S., “Kendimize ait ufak tefek cihazlar vardi, kesici alet vardi ama darbeden dolayi burun kismi kokpit kismina vurdugundan dolayi ulasilamadi” dedi.

Çolakoglu’nun anahtar var miydi diye sorusu üzerine, “Anahtarlar vardi” dedi.



Sanik askerler Nedim Bakirhan ve Ebubekir Semih Yüksekkaya ise Feridun S.’ye bir takim sorular sordu.

Sanik Ebubekir Semih Yüksekkaya, “Sky-map 3 c’nin fotografini devlet denetleme kurulunda size göstermisler, siz bundan önce bunun farkinda miydiniz?” sorusu üzerine Feridun S., “O fotograf bizde vardi” yanitini verdi.

Kahramanmaras Cumhuriyet Bassavciliginca, Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) kurucu Genel Baskani Muhsin Yazicioglu ile 5 kisinin ölümüne iliskin yürütülen sorusturmaya FETÖ’nün talimatiyla müdahale ettikleri iddiasiyla 17 süpheli hakkinda hazirlanan iddianame 25 Aralik 2020’de kabul edilerek, Kahramanmaras 2. Agir Ceza Mahkemesinde dava açilmisti.

Durusma, taniklarin ve saniklarin talep ettikleri eksikliklerin giderilmesi için durusma 23-24-25 Mayis 2022 tarihlerine ertelendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile