Yazıcıoğlu, Şehir Tiyatroları'nın Yeni Sezonunu Anlattı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, yeni sezonun 8 Ekim'de açılacağını belirterek, "Şehir Tiyatroları geçmişi inkar etmeden, geleceğe umutla bakarak, bir 100 yıl daha seyircilerle olmayı taahhüt ediyor. Seyircilerin karşısına Darülbedayi'nin 100| sezonuna yakışacak bir repertuvarla çıkmak için hummalı çalışma içindeyiz" dedi.

Yazıcıoğlu, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen "Şehir Tiyatroları 100 Yaşında" başlıklı basın toplantısında, yeni sezona ilişkin bilgi verdi.
Şehir Tiyatroları'nın geçmişi inkar etmeden, geleceğe umutla bakarak, bir 100 yıl daha seyircilerle olmayı taahhüt ettiğini belirten Yazıcıoğlu, seyircilerin karşısına Darülbedayi'nin 100| sezonuna yakışacak bir repertuvarla çıkmak için hummalı çalışma içinde olduklarını söyledi.

Erhan Yazıcıoğlu, ekim programında 5 yerli oyuna yer verdiklerini ifade ederek, Engin Alkan'ın yönettiği "Çürük Temel" ve Orhan Alkaya'nın yönettiği "Lillian"ın, yeni sezonda gösterimlerini sürdüreceğini hatırlattı.
"Çürük Temel"in, Darülbedayi'nin ilk oyunu olduğunu dile getiren Yazıcıoğlu, perdeleri, "nostalji ve geçmişe saygı" ile açacaklarını vurguladı.
Repertuvarlarında Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Kerbela" ve Nedret Denizhan'ın yönettiği "Cibali Karakolu" adlı iki müzikal yer aldığını belirten Yazıcıoğlu, Arif Akkaya'nın yönettiği "12 Öfkeli Adam"ın bu ay ilk kez perde diyeceğini anlattı.
İlerleyen günlerde seyirciyle buluşturmayı planladıkları prodüksiyonlar için dünyayla entegre olma yolunda tanınmış yönetmenlerle de işbirliği yaptıklarını aktaran Yazıcıoğlu, Makedon Yönetmen Aleksandar Popovski, Alman Yönetmen Roberto Cuilli ve görüşmelerin devam ettiği Avrupa ölçeğinin çağdaş yönetmenlerinin çalışmalarının bu sezonda seyirciyle buluşmaya başlayacağını kaydetti.

Yazıcıoğlu, yeni bir logo hazırlığında olduklarını belirterek, "Bu logomuzdan memnun olmadığımız anlamına gelmesin. Eskiyle yeniyi buluşturmayı düşündüğümüz için dünyaya yeni bakıyoruz ve büyük oynamayı düşünüyoruz" diye konuştu.

- "100| Yıl Darülbedayi Atölyesi"nde tiyatro eğitimi
Oyunların saat ve günlerinde bazı değişiklikler yaptıklarını aktaran Yazıcıoğlu, şu bilgileri verdi:
"Harbiye Muhsin Ertuğrul, Kadıköy Haldun Taner, Üsküdar Musahipzade Celal ve Fatih Reşat Nuri sahnelerinde çarşambadan cumartesiye gösterilerimiz sürecek. Kağıthane Sadabat, Ümraniye ve Gaziosmanpaşa sahnelerinde ise perşembeden cumartesiye oyunlarımız oynanacak. Pazar günleri ise tüm sahnelerimizi çocuklar ve ebeveynlerine ayırdık. İki çocuk oyunu oynayacağız ve bu iki oyun arası çocuklara birtakım etkinlikler hazırlayacağız."
Yazıcıoğlu, 100| yıl etkinlikleri çerçevesinde Şehir Tiyatroları'nın arşivini geleceğe taşımak için kitap çalışmaları yapıldığını, "Şehir Tiyatroları'nın Sözlü Tarihi" başlıklı bir sempozyum düzenleyeceklerini anlattı.
Türk tiyatrosunun iki önemli kadın oyuncusu Afife Jale ve Bedia Muvahhid'i konu alan ve henüz adına karar verilmeyen bir oyunun sahneleneceği bilgisini veren Erhan Yazıcıoğlu, bir aktörün gözünden Darülbedayi tarihini anlatan "Düş Oyuncakları"nın da bu sezon seyirciyle buluşacağını belirtti.

Kerem Yılmazer Sahnesi'ni "100| Yıl Darülbedayi Atölyesi" adıyla bir eğitim merkezi haline getireceklerini dile getiren Yazıcıoğlu, kasımda hayata geçecek bu atölyeyle çağdaş gösteri merkezi ve çocuk eğitim merkezinin aynı çatı altında buluşacağını ve böylece tiyatronun genç yüzünü destekleyeceklerini kaydetti.

Yazıcıoğlu, İtalyan sahne formatındaki Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nin meydan sahnesine dönüştürülmesinin planlandığını bildirdi.
- "Kapatma korkusu yaşamamız sıfır ihtimal"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, hiçbir fedakarlıktan kaçılmayarak istedikleri her şeyin yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
"O kadar tiyatronun önü açılıyor ki, o kapatılma duygusunu hissetmeden iki aya yakın bir zamandır burada çalışıyoruz ve bu duyguyu da bundan sonra taşımayacağız. Bu korkuyu taşısaydım böyle bir mucize gerçekleşmesi için katkıda bulunmazdım. Çok umutluyuz, heyecanlıyız. Sesimiz yer yer heyecandan kesiliyor, yoksa başka bir şeyden sesimiz kesilmeyecek. Biz oldukça masraflı bir kurumuz ve bu masrafa karşılık gişelerimizden gelen o küçük bilet fiyatlarıyla bu bütçenin yürümeyeceği bir gerçek. Bu bütçeyi sonuna kadar bize açan insanların bizi kapatma duygusuyla donatması mümkün değil. Bu yüzden en azından böyle bir açıklık varken bu korkuyu gerçekten yaşamıyoruz. Böyle bir şey gerçekten olsaydı kökten bir değişimle bir figüranı, tiyatronun en eski elemanını bunun başına getirmezlerdi. Bizler muhalif insanlarız, sanatçı genelde muhaliftir ve muhaliflerin en eskisini, en yaşlısını, en tecrübelisini seçeceği takıma hiç karışmadan bu tiyatronun başın getirdilerse kapatma korkusu yaşamamız sıfır ihtimal. Böyle bir ihtimali taşımıyoruz."
Yazıcıoğlu, Maltepe Sahnesi'nin neredeyse bitmek üzere olduğunu dile getirerek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bir müjdesi var. İstanbullularla 5 açıkhava tiyatrosu buluşacak. Bunun biri benim dönemimde olursa çok büyük mutluluk olacak. Bütün bu yatırımlar yapılırken nasıl bir kapatma duygusu yaşayabiliriz. Üstelik bana herkes 'Çok büyük vaatlerde bulunacak, fakat hiçbirini tutmayacaklardır' dedi ama iki aya yakın bir süredir buradayım galiba verilen sözlerin bir çoğu tutuldu, bir çoğu da tutulmak üzere. Ayrıca ben yapışkan bir adamımdır, bana verilen her sözün arkasında durulmasını isterim" diye konuştu.

Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu Üyesi Perihan Savaş da genel sanat yönetmenliğini çocuk yaşlarda tiyatrolarda koşup oynadığı zamanlarda hep merak ettiğini, şimdi bu görevi üstlenmekten duyduğu memnuniyeti anlattı.
Yazıcıoğlu ile çocukluk arkadaşı olduklarını ifade eden Savaş, "Erkan çok muzır bir çocuktu. Ayakkabılarımızın içine vazelin sürmüştü. Bizler sevgi dolu bir çocukluk ve gençlik geçirdik burada. Tiyatromuzu çok iyi bir yere getirmek için yine buradayız" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile