BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan başkanlığında toplanan Yazım Komisyonu, mali hükümler içinde yer alan ''bütçe ve kesin hesap'' maddesini müzakere etti.
CHP ve BDP; maddeye ''Bütçenin amacı, kamu harcamalarını karşılamak, gelir ve zenginliklerin adil ve eşitsizlikleri fiilen ortadan kaldıracak şekilde dağılımını sağlamaktır'' fıkrasının eklenmesini önerdi.
Uzlaşmaya varılan fıkralara göre, devletin ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki diğer kamu tüzel kişilerinin harcamaları, kanunla belirlenen usul ve sürelere uygun olarak bütçelerle yapılacak.
Merkezi yönetim bütçesinin hazırlanması ve uygulanması kanunla düzenlenecek. Bütçe Kanunu'na, bütçe ile ilgili hükümler dışında hiçbir hüküm konulamayacak. BDP; ''Bütçe kalkınma planlarına uygun olarak, gizli ödenek ve fonların varlığına engel olacak şekilde düzenlenir. Kamusal faaliyetleri bütçe kapsamı dışına çıkartacak yasa çıkarılamaz'' fıkrasının eklenmesini önerdi.
Bakanlar Kurulu, merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısı ile milli bütçe tahminlerini içeren raporu, mali yıl başından en az 75 gün önce TBMM'ye sunacak. TBMM'de görüşülüp, mali yıl başına kadar karara bağlanacak. AK Parti; mali yılbaşına kadar bütçe kanununun kabul edilmemesi halinde, bütçe kanunu kabul edilinceye kadar bir önceki mali yıl bütçe kanunundaki hükümler uygulanacağının maddeye eklenmesini istedi.
Bütçe kanunu tasarılarının Genel Kurul'da görüşülmesi sırasında, gider artırıcı veya gelirleri azaltıcı önerilerde bulunulamayacak.
Merkezi yönetim bütçesiyle verilen ödenek, harcanabilecek miktarın sınırını gösterecek. Bakanlar Kurulu, bütçede değişiklik yapamayacak; harcanabilecek miktar sınırını aşmaya yönelik karar alamayacak. Bütçe kanununa bu yönde yetki veren hükümler konamayacak. AK Parti, bu fıkraların eklenmesine katılmadı.
Cari yıl bütçesindeki ödenek artışını öngören değişiklik tasarıları ile cari ve izleyen yılların bütçelerine mali yük getiren tasarı ve tekliflerde, öngörülen giderleri karşılayabilecek mali kaynak gösterilmesi zorunlu olacak.
Yazım Komisyonu, Bütçe Komisyonu'nun kuruluşunu İçtüzük Uzlaşma Komisyonu'na havale etti.
Kesin hesap kanun tasarısının görüşülmesi ve kabulü ile ilgili usul ve esaslar TBMM İçtüzüğü ile düzenlenecek.
-''Pozitif ayrımcılık'' önerisi-
BDP; ''Ulusal savunmaya ayrılan pay ayrı ayrı hesaplanmak kaydıyla eğitim, sağlık, sosyal güvenlik için ayrılan ödeneklerden fazla olamaz. Bütçede kaynak dağılımında din ve mezhepler arasında eşitlik ve pozitif ayrımcılık ilkesi gözetilir'' fıkrasının eklenmesini istedi.
AK Parti; Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın, ilgili olduğu mali yılın sonundan başlayarak en geç altı ay sonra Bütçe Komisyonu tarafından TBMM'ye sunulmasını, yeni yıl bütçe kanunu tasarısıyla birlikte görüşülüp karara bağlanmasını, ayrıca hazırlanması ve görüşülmesiyle ilgili diğer usul ve esasların kanunla düzenlenmesini önerdi.
CHP; ek bütçeye ilişkin kararların Maliye Bakanlığı'nın önerisiyle Bakanlar Kurulu tarafından alınmasını önerdi. CHP'nin eklenmesini istediği önerisi ise şöyle:
''Kesin hesap kanunu tasarıları, kanunda daha kısa bir süre kabul edilmemiş ise, ilgili oldukları mali yılın sonundan başlayarak, en geç yedi ay sonra, Bakanlar Kurulunca TBMM'ye sunulur. Sayıştay, genel uygunluk bildirimini, ilişkin olduğu kesin hesap kanunu tasarısının verilmesinden başlayarak en geç 75 gün içinde TBMM'ye sunar. Kesin hesap kanunu tasarısı, yeni yıl bütçe kanunu kabul edildikten sonra, Kesin Hesap Komisyonu gündemine alınacak. Bu Komisyon'un Başkanı Anamuhalefet partisinden seçilecek. Kesin Hesap Kanunu Tasarısı ve genel uygunluk bildiriminin TBMM'ye verilmiş olması, ilgili yıla ait Sayıştay tarafından sonuçlandırılamamış denetim ve hesap yargılamasını önlemez ve bunların karara bağlandığı anlamına gelmez.''
Yayıncı: Sefa Salantur
Yazım Komisyonu, Yeni Anayasanın Mali Hükümlerini Müzakereye Başladı
Melda Çetiner - TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, yeni anayasadaki mali hükümleri müzakereye başladı.