Yazin Serin Kisin Sicak Tutan Buldan Bezine Ilgi Her Geçen Gün Artiyor

Yazin Serin Kisin Sicak Tutan Buldan Bezine Ilgi Her Geçen Gün Artiyor

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayesinde hazirlanan ‘Türkiye Dokuma Atlasinda yer alan ‘Buldan bezine’ ilgi her geçen gün artiyor. Hiç bir kimyasal kullanilmayan dogal boyali dokumasiyla dikkat çeken Buldan bezi, geçmiste sadece yazlik giyimde tercih edilirken simdilerde ise hem kislik giyim hem de ev tekstilinin gözdesi oldu.



Denizli’ye 45 kilometre uzaklikta bulan ve Türkiye’nin dokumacilikta ön plana çikan baslica merkezlerinden birisi olan Buldan’in kendisine özgü kumasiyla adindan söz ettirmeye devam ediyor. Milattan önce 6 bin yilina kadar dayanan ve 1779 yilina kadar ilkel tezgahlarin kullanildigi Buldan’da baslayan modern dokumacilik, 1951 yilinda ise ilk motorlu tezgahlarla yeni bir boyut kazandi. Ilk etapta basörtüsü, pestamal ve çarsaflarin dokundugu Buldan bezi, asirlardir rahatligiyla yazlik giysilerde tercih edildi. Son dönemde hem kislik giyim hem de ev tekstilinin gözdesi olan Buldan bezi, 1970’li yillardan bu yana Almanya, Fransa ve Belçika basta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edilmeye devam ediliyor.

Türkiye Dokuma Atlasinda yer aldi

Hiç bir kimyasal kullanilmayan dogal boyali dokumasiyla dikkat çeken Buldan bezi, Anadolu’nun geleneksel dokumalarinin aslina uygun olarak yeniden üretilerek, modern tasarimlarla dünyaya tanitilmasi amaciyla Cumhurbaskani Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde yürütülen “Türkiye Dokuma Atlasi” projesinde de yer aldi. Anadolu dokumalari arasinda yer alan Ankara Sofu, Edirne kirmizisi, Hatay ipegi, Antep Kutnusu, Mugla dastari, Sal Sapik, Ehram, Beledi gibi dokumalardan hazirlanan örnekler, Denizli Buldan bezinin dogal boyali dokumasi çagdas tasarimlara dönüstürüldü.

Türkiye Dokuma Atlasinin desen ve renkleri, ünlü tasarimcilar tarafindan hazirlanan kiyafet ve ev tekstil örnekleriyle 99 ülkeden büyükelçiler, esleri ve büyükelçilik temsilcilerinin begenisine sunuldu. Ayni zamanda ‘Cografi Isaret’ belgesine de sahip olan Buldan bezi, yok olmaya yüz tutan zengin dokuma kültürünü yeniden ihya etmeyi amaçlayan Türkiye Dokuma Atlasinin da en önemli unsurlarindan birisi oldu.

Buldan bezinden üretilen kiyafetler büyük ilgi görüyor

Geçmisi yüzyillar öncesine dayanan ve Buldan Ticaret Odasi tarafindan Cografi Isaret patenti alinan Buldan Bezini, kendi fabrikasinda üreterek konfeksiyon ve pazarlamasini yapan Efesan Tekstil Dokuma firmasi sahibi Hale Efeoglu, Yazin serin, kisin sicak tutmasiyla bilinen Buldan bezinden üretilen bay bayan kiyafetlerinin büyük ilgi gördügünü söyledi.

Efeoglu, “Denizli bölgesinde Hierapolis ve Laodikya’yi da kapsayan tarihi kral yolunun ilk adimlari Buldan beziyle atilmistir. Isletmemizde 1920’li yillardan sonra önce el tezgahiyla 1950’li yillardan sonra da elektrikli ve otomatik tezgahlarda üretimine devam edilmistir. Buldan bezi yüzde yüz pamuk, kivrak iplikten bürümcük seklinde dokunur. Yazin serin kisin sicak tutar. Gayet güzel dogal bir kumastir. Önceleri sadece yikama yapilip renklendirilen Buldan bezini artik baski yöntemiyle de çesitlendirebiliyoruz. Evliya Çelebi’nin de seyahatnamesinde ‘Buldan’da beyaz bez dokunuyordu’ diye bahsettigi Buldan bezine ilgi her geçen gün artiyor. Özellikle yazin kullanilmasinin sebebi ise pamuklu yapisindan dolayi teri emen özelligidir. Son yillarda özellikle giyim alaninin disinda iç çamasiri, ev tekstili gibi alanlarda kullanilmaya baslanmistir. Buldan bezi organik bir ürün oldugu için dogaya, bitkilere ve hayvanlara her an gibi bir zarari kesinlikle yoktur. Dogada ise çok kisa süre içerisinde çözündügü için herhangi bir kirlilik birakmaz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile