Merkezle, çeşitli ülkelerden gelen yaşlıların konforlu bir ortamda yaşam sürmeleri ve yaşlı bakım eğitimlerinin burada uygulamalı olarak verilmesi amaçlanıyor.
ÜÇ YILDIR ATIL VAZİYETTE BEKLİYOR
Şehir merkezinden 13 kilometre uzaklıkta 4 bloktan oluşan 200 yatak kapasiteli hastane ek binası, refakatçilerin gidip gelmekte zorluk yaşaması, doktorların hastaların vizitesi için gidip gelmekte sorun yaşaması, uzman hekim tarafından anında müdahale gerektiren durumlarda hastanın taşınmak zorunda kalması, MR, tomografi gibi işlemler için hastanın ambulansla merkez hastanelere getirilmek zorunda kalınması gibi nedenlerden ötürü 2012 yılında taşınmıştı. Bu tarihten itibaren kullanılmayan binanın önce Polis Eğitim Merkezi ardından KYK’ya öğrenci yurdu olarak kiralanması gündeme geldi. Isparta Kent Konseyi Genel Sekreter Oğuz Başaran, 150 bin metrekarelik bir kampus alanı üzerinde kurulan ve hastane konseptine uygun olarak yapılan binanın yurt için uygun olmayacağını, binanın Yaşlı Bakım Merkezi olarak kullanılmasının daha efektif olacağını belirterek, özellikle SDÜ’yü bu yönde proje hazırlaması yönünde göreve davet etmişti.
YAŞLI BAKIMI EĞİTİMİ DE VERİLECEK
Sağlık turizmi çalışmaları kapsamında özellikle tamamlayıcı tıp konusunda Türkiye’nin ilk eğitim merkezi olma yolunda mesafe kateden SDÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi. bu çağrıyı karşılıksız bırakmadı. YBEM tarafından hazırlanan proje kapsamında hastane olarak hizmet veren binanın Yaşlı Bakım ve Eğitim Merkezi statüsüne dönüştürülmesi amaçlandı. Projeye göre merkez, 100 yatak kapasitesinde olacak. Yaşlıların, kişiye özel tek kişilik odalarda konforlu yataklarda uyumaları, oluşturulan dinlenme salonları ile yaşlıların mental ve bedenen dinlenmeleri, fizik tedavi salonlarında uzmanların eşliğinde tedavileri ve fiziki aktivite yapmaları sağlanacak. Yemek hizmeti diyetisyen gözeteminde temiz ve hijyenik ortamlarda verilecek. Büyük bir bahçeye sahip olacak merkezde, sinema salonu da bulunacak. Merkez sadece yaşlıların bakım ve fiziki tedavileri için hizmet vermeyecek. Yaşlı bakıcılığı konusunda eğitimler de burada verilecek.
"ARTI DEĞER ISPARTA’NIN OLSUN İSTİYORUZ"
SDÜ YBEM Müdürü Fatih Cebeci, insanın olduğu her yere eğitim sayesinde girdiklerini belirterek, "Şehrimizin önemli bir devlet yatırımının atıl durumda bulunması bizleri fevkalade üzüyor. Bu varlığı Isparta’nın yeniden hizmetine sunmak adına bu binaya talibiz. Şehrimizin sağlıkta liderliğini perçinlemesi adına bu şehrin sivil toplum örgütleriyle, milletvekilleriyle, bürokratlarıyla, belediyesiyle, meslek odalarıyla bir araya gelerek,uluslararası anlamda hizmet verecek bu alanın Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Eğitim Merkezi olmasını canı gönülden istiyoruz. Ayrıca bu merkezde yetiştirilecek olan gençlerimiz de yurt içi ve yurt dışında istihdam olanaklarına sahip olacaklar. Bu anlamda iş adamlarımızın yatırıma ortak olmalarını elde edilecek artı değerin Isparta ve Ispartalıların olmasını istiyoruz. Böyle bir hamleyle Isparta’nın bu konsepte Türkiye ve Avrupa’da merkez konumuna getirilmesini arzuluyoruz" dedi.
"JAPONYA’DA 140 BİN DOLAR"
Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Eğitim Merkezi’nin sağlık turizmi açısından şehre önemli ölçüde katma değer sağlayacağının altını çizen Cebeci, "Bugün Japonya’da bir yaşlının bakımının yıllık maliyeti 140 bin dolar. Biz Isparta’da 70 bin dolara bu hizmeti verebiliriz. Avupa’da özellikle İngiltere gibi yaşlı nüfusun çok olduğu ülkelerde bu tür merkezlere ihtiyaç var. Bu organizasyonla bu insanların Isparta’ya gelmesini sağlayabiliriz. Bu da yıllık 7 milyon dolarlık kazanç demektir" diye konuştu.
Ybem, Yaşlı Bakım ve Eğitim Merkezi İçin Çalışmalara Başladı
Yaklaşık üç yıldır hiçbir faaliyet gösterilmeyen Çünür kampusündeki eski Gülkent Devlet Hastanesi ek binasının, sağlık turizmi kapsamında Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Eğitim Merkezi olması için Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yaşam Boyu Eğitim Merkezi çalışmalara başladı.