Yeditepe'den 'Çocuklar İçin Diş Sağlığı' Bilgisi

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimi Doç. Dr. Didem Özdemir Özenen, yaz aylarına özel olarak çocuk diş sağlığı için önemli bilgiler verdi.

Yaz aylarında okul olmadığı için genellikle erken kalkmak zorunda olmayan çocukların, geceleri de erken yatmadığını belirten Özenen, şöyle devam etti:

"Bu durumda televizyonun karşısında veya geç saatlerde yorgun düşüp uyuyakalabiliyorlar. Dişlerin fırçalanması bu şekilde ihmal edilebiliyor. Ebeveynler bu konuda hassasiyet göstererek, tuvalete gitmeden uyumamasını tembihledikleri çocuklarına sonrasında dişlerini fırçalamalarını söylemesi önemli. Çocuklarda, özellikle yaz tatilinde çikolata, şeker tüketiminin yanı sıra artan sıcaklar nedeniyle hazır meyve suları ve asitli içecek alımı artıyor. Ebeveynlerin bu durum karşısında tüketimin sıklığını azaltarak özellikle ana öğünlerin sonrasında bu tip gıdaların alınmasını sağlaması ve hemen sonrasında çocuğa dişlerini fırçalamasını hatırlatmaları gerekli."

Asitli içeceklerin alımından sonra ise ağızda oluşan asitli ortamın düzelebilmesi için diş fırçalamanın 30 dakika sonra yapılmasında fayda olduğunu vurgulayan Özenen, bu nedenlerle, çocuk diş hekimine yaz döneminde daha sık kontrole gidilmesini önerdi.

Tatilde, çocuklarda en sık karşılaşılan diş problemin, yüzme ve çeşitli sportif faaliyetler gibi artan fiziksel aktiviteler nedeniyle dişlerde görülen kırıklar ve daha şiddetli olarak karşılaşılan çene travmalar olduğunu aktaran Özenen, şunları kaydetti:

"Şiddetli travma durumlarında genel sağlığın değerlendirilmesi başta olmak üzere öncelikle acil servise sonrasında ise bir çocuk diş hekimine başvurmak çok önemli. Eğer sadece ağız içerisinde bir sorun varsa vakit kaybetmeden çocuk diş hekimine başvurulmalı. Bu durumlarda her dakika önemli. Eğer diş yerinden çıktıysa diş bulunmalı ve bir kutu soğuk süte koyularak çocukla birlikte en geç 20-30 dakika içinde bir çocuk diş hekimine başvurulmalı. Bu sayede dişi kurtarmak mümkün."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile