Yem Bilgilendirme Toplantısı

Yem Bilgilendirme Toplantısı

TEKİRDAĞ – Tekirdağ’ın Malkara ilçesine bağlı Balabancık mahallesinde yem bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Balabancık Mahallesi’nde Balabancık İlk ve Ortaokulu’nun sunum salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Malkara Belediye Meclis Üyesi Ersan Tepe, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri Şube Müdür Vekili Özgen Manav, Tekirdağ Birlik Yem A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Vakıfiğdemir Mahallesi Muhtarı Talat Kaya, birliğin fabrika müdürü Solmaz Doğan, birlik çalışanları, mahalle sakinleri ve çevre mahallelerden gelen vatandaşlar katıldı.

Toplantıda Tekirdağ Birlik Yem A.Ş. Formülasyon, Kalite ve Teknik Hizmetler Müdürü Zooteknist Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Bingülbalı slayt sunumu eşliğinde fabrikanın tarihçesi, misyonu, yem verimlikleri, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların süt ineklerinden alacakları verimler ve verimliliği etkiyen faktörler hakkında detaylı bilgiler verdi.

Fabrikalarının 1992 yılında Malkara Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından kurulduğunu belirten Mehmet Bingülbalı, “2013 yılına kadar Malkara Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından işletilen, 2013 yılında Tekirdağ’ın büyükşehir olması ile Malkara Belediyesi’ne, ardından da 2013-2014 yılları arasında özel sektöre devredildi. 2015 yılı Haziran ayında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Tekirdağ Birlik Yem A.Ş., mülkü Malkara Belediye Başkanlığı’na ait olan Malkara Yem Fabrikasını işletmeye açılmıştır. Tekirdağ Birlik Yem A.Ş. olarak görevlerinin en kaliteli ürünü, en ucuza Tekirdağ yetiştiricisi ile buluşturmak, Tekirdağ yetiştiricisinin kârlı hayvancılık yapmasına yardımcı olmaktır. Süt inekçiliğinin 4 temeli doğru ırk, iyi yönetim, sağlıklı çevre ve doğru beslenmedir. Bu 4 temel olmadan doğru hayvancılık yapmanız mümkün olmaz. Süt işletmeciliği yapmak isteyen yetiştirici ona göre ırk seçimi yapmalıdır. Besi işletmeciliği yapmak isteyen yetiştirici ona göre ırk seçimi yapmalıdır. Holstein ırkı bir ineğin süt verimi ile Simmental ırkı bir ineğin süt verimi aynı değildir. Diğer taraftan da Simmental besi danasının da verim özelliği farklıdır” dedi.

Süt inekçiliğinin diğer temellerinden de bahseden Mehmet Bingülbalı, “Sağlıklı çevre ve sağlık konusunda kapalı, kötü havalandırmalı ahırlar solunum yolu enfeksiyonlarına, iştahsızlığa, yemden yararlanmanın azalmasına ve verim düşüklüğüne sebep olur. Yarı açık ahır sistemlerini tercih edin ve asıl soğuktan değil, sıcaktan korkun” diye konuştu.

Bingülbalı, süt sığırlarının beslenmesi, yemlik yönetimi, su tüketimi, süt ineği beslenmesinde yaşam evreleri, verimi etkileyen hayvana ait faktörler, besin madde ihtiyaçları, yem maddeleri, yeme bağlı faktörler ve iştah, bir süt ineği yeminde olması gerekenler, süt ineğinin keşif yemlerdeki sindirilebilirlik oranları, süt ineklerinin beslenme dönemleri hakkında da bilgiler verdi. Bingülbalı, “Kaliteli kaba yem ve kaliteli kesif yemle beslenen hayvanlar daha sağlıklı, daha mutlu ve daha verimli olur. Kuru dönemde hayvanları şişmanlatarak karaciğer yağlanmasına ve ketozise, kuru dönemde kuru dönem yemi vermeyerek doğumdan sonra son atamama, metritis ve süt hummasına, kuru dönemde ve sağım döneminde hijyene önem vermeyerek mastitise, daha çok verim almak için fazla kesif vererek abomasum deplasmanına ve asidoza, yetersizce besleyerek döl verimi ve kızgınlığın göstermemesine sebep olmayalım” ifadelerini kaydetti.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka ise, Tekirdağ Birlik Yem A.Ş.’nin ticari kaygısının olmadığını, çünkü şirketin kazanmasından çok üreticilerin kazanmasını istediklerini belirtti.

Prof. Dr. Tamer Dodurka, daha sonra Tekirdağ Birlik Yem A.Ş. ile süt inekçiliği ve yem hakkında bilgiler verdi.

Programın sonunda Tekirdağ Birlik Yem A.Ş. tarafından toplantıya katılanlara ikramlarda bulunuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile