Yemen'de memur maaşlarının daha önce piyasadan çekilmiş, eski ve yıpranmış banknotlarla ödenmesi ülkedeki ekonomik krizin ciddi bir göstergesi şeklinde yorumlandı.
Yemen'de nakit akışındaki sıkıntı nedeniyle iki aydır ödenemeyen memur maaşlarının, daha önce yırtık ya da eskimiş olduğu gerekçesiyle Merkez Bankası tarafından piyasadan toplanan banknotlarla yapıldığı ifade edildi. Uzmanlar, yıpranmış ve eski banknotların yeniden piyasa sürülmesinin, devlet hazinesinin boşaldığına işaret ettiğini öne sürdü.
AA muhabirine konuşan devlet memuru Necib eş-Şerabi, yıpranmış banknotların kendileri için büyük sorun olduğunu ifade ederek, 'Esnaf, bu paraları kabul etmiyor. Hükümet kurumları, maaşları, yıpranmış banknotlar dışında başka şekilde veremeyeceğini söyleyince kabul etmek zorunda kalıyoruz.' dedi.
Bankacılık uzmanı Tarık Abdurreşid ise yeni banknotların basımının zorluğuna işaret ederek, mevcut durum için sunulacak çözümlerden birinin para biriminin değerini azaltmak olduğunu söyledi.
Resmi piyasada 251 Yemen riyali olan bir doların karaborsada 300 riyal olduğunu kaydeden Abdurreşid, 'Bu tür kararlar, para politikası kapsamında ele alınmalı. Yemen riyalinin değeri düşürüldüğünde, karaborsadaki döviz fiyatları dengelenecektir.' diye konuştu.
Abdurreşid, bundan önce atılması gereken ilk adımınsa halihazırda atıl durumda bulunan bankaların en düşük seviyede bile olsa yeniden çalışır hale gelmesini sağlamak olduğunu savunarak, 'Mevcut krizde, başta tüccarlar olmak üzere vatandaşlara güven tesis etmek için ulusal ekonominin kalkındırılması gerekiyor. Bu da bankacılık sektörünün yeniden düzenlenmesiyle olacaktır.' ifadesini kullandı.
Planlama Bakanlığı, geçen ay yayımladığı raporda, vatandaşların bankacılık sektörüne karşı güveninin zedelenmesi nedeniyle likidite sorunu yaşandığını, bunun da bankaların mudilere ödeme yapamamasına yol açarak ekonomiyi felç ettiğini kaydetmişti.
Yemen'de 26 Mart 2015'te patlak veren çatışmalardan bu yana ekonominin, döviz karşısında yerel para biriminin değer kaybetmesi ve döviz rezervinin tükenmesi başta olmak üzere şiddetli sarsıntılar yaşadığı belirtiliyor.
Yemen hükümeti ise Sana'daki Merkez Bankası'nı ele geçiren Husileri, döviz rezervini tüketmekle suçluyor. Ülkedeki çatışmalardan önce 4 milyar dolar olan döviz rezervinin, geçen mayıs ayında 1 milyar 100 milyon dolara gerilediği ifade ediliyor.
Hükümet, geçen ağustos ayında başkent Sana'da Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının denetimi altındaki Merkez Bankası ile ilişkilerini askıya aldıklarını açıklamıştı.
Yemen'deki Ekonomik Kriz
İki aydır maaş alamayan memurlara eski ve yıpranmış banknotlarla ödeme yapılması, derinleşen ekonomik krizin yeni bir göstergesi olarak değerlendirildi.