Yemen'deki Husiler Açiklamasi Tüm Esirler Için Takas Yapmaya Haziriz

Yemen'deki Iran destekli Husiler, Uluslararasi Kizilhaç Komitesi'ne (ICRC) tüm esirlerin takas edilmesi konusunda hükümetle anlasmaya hazir olduklarini duyurdu.

Husiler'e ait El-Mesire televizyonunun haberine göre, Esir Isleri Ulusal Komitesi Baskani Abdulkadir el-Murteza ile ICRC Baskani Peter Maurer, baskent Sana'da bir araya geldi.

Murteza, görüsmede, ICRC Baskanina tüm esirler için takas yapmaya hazir olduklarini ilettiklerini belirtti.

Maurer'e Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçlerinin esirlere yönelik ihlalleriyle ilgili bilgi verdiklerini kaydeden Murteza, ondan, hapishaneleri ziyaret edip esirlerin ve zorla kaybedilenlerin durumlariyla ilgili bilgi almasini istediklerini dile getirdi.

Yemen hükümetinden konuya iliskin açiklama yapilmadi.

ICRC Baskani Peter Maurer, ülkedeki insani durumla ilgili incelemelerde bulunmak için 6 günlük bir ziyaret kapsaminda, 30 Haziran'da Yemen'e gelmisti. Maurer, ayni gün Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, ICRC'nin, taraflar arasinda esir takasini kolaylastirmaya hazir oldugunu ifade etmisti.

Uzun süredir siyasi istikrarsizlik ve çatismalarin sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümet arasinda 2018'de esir degisimi, Hudeyde'de ateskes, limanlar ve Taiz'in durumuyla ilgili Stockholm Anlasmasi imzalanmisti.

Stockholm Anlasmasi'ndan sonra birçok kez esir degisimi için masaya oturan taraflar, Ekim 2020'de savasin baslangicindan beri en büyük esir takasini gerçeklestirmis, bu kapsamda 15'i Suudi Arabistan, 4'ü Sudan vatandasi toplam 1056 mahkum ya da tutsak serbest birakilmisti.

Taraflarin elindeki esir sayisina iliskin ise net bir bilgi bulunmuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile