Yemeniden Dünya Ihracatina Büyük Katki

Geçmis yillarda sadece yerel halkin tercih ettigi yemeni, günümüzde getirilen yeniliklerle gündelik giyilen ayakkabilar haline geldi.

Üretimin artmasi ve film sektörlerinde taninmasiyla birlikte dünyaya açilan yemenicilik sektörü, Orhan Çakiroglu ile yeni bir inovasyon kazanarak unutulmaya yüz tutmus meslekler arasindan çikti. Dünya pazarinda sergilenen yemeniler, yabanci ülkeler tarafindan yogun ilgi görüyor.

“Ben babamdan meslegi aldiktan sonra yenilik getirdim”

Geçmisten günümüze gelen yemeninin insanlar tarafindan talep edilmesinin nedenini is üzerinde yaptiklari inovasyon oldugunu söyleyen Orhan Çakiroglu, “Yemeni, Gaziantep’te öncelikle geleneksel olarak halk oyunlarinda giyilen veya bundan 70-80 yil önce Gaziantep’te yerel halkin giydigi bir ayakkabiydi. 90’li yillarda yeni ayakkabilarin, kunduralarin çiktigi dönemde yemeni unutulmaya yüz tutmus bir meslekler arasinda gösterilmeye baslanmisti. Ben babamdan bu meslegi aldiktan sonra bu ise bir yenilik getirdik, bir düzenleme yaptik inovasyon dedigimiz farkli ürünler ürettik. Daha çok bizim hedefimiz gençlerin, çocuklarin ve kadinlarin günlük hayatta giyecegi türden ayakkabilar üretmekti ve evde terlik gibi giyilebilen ürünler üretmekti” dedi.

Meslegi yasanir hale getirdigi için Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in elinden ödül aldigini aktaran Çakiroglu, “Biz ilk meslege basladigimizda 90’li yillarda Kültür ve Turizm Bakanligi bizim tekrar bu meslegi dirilttigimizden tekrar yasanir hale getirdigimizden dolayi bize ustalik belgesi verdi. Biz o belgeyle beraber yurt içi ve yurt disi festivallere katildik. Bize UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras tasiyicisi olarak yasayan insan hazinesi ödülü verildi ve bu ödülü Külliye’de Cumhurbaskanimizin elinden almak bize onur verdi” ifadelerini kullandi.

“Dünya çapinda bir sektör haline geldi”

Dünyaca ünlü filmlerde kullanilan yemeni dünya pazarina açildi. 8 metrekarelik dükkanda manda ve sigir derisinden üretilen yemenilerin yüzde 60’i dünyanin dört bir yanindaki ülkelere gönderiliyor. Elde edilen gelirlerle yemenicilik sektörünün yasatilmasi için ugrasiliyor. Kalitesine göre fiyatinda degisiklik olan yemeninin çifti 500 TL olmasina ragmen talep yükselerek devam ediyor. Ustalar ayda 4 bin 500 çift yemeni üretiyor ve olusan yogunluktan dolayi talep edilen siparislere yetismekte zorlaniyor.

Birçok ülkeden firmalarin ürün talep ettigini ve su anda üretilen ve gönderilen yemenilerin daha çok gündelik hayatta kullanmak için alindigini belirten Çakiroglu, “Birçok ülkelere ihracatimiz var. Biz arz talep gözüyle bakiyoruz. Talep edilen birçok ülkelere üretimimiz var. Bunlarin içerisinde ABD, Ingiltere, Almanya, Hollanda var hatta Japonya’ya kadar talep eden tüm ülkelere gönderiyoruz. Su anda Ispanya ile görüsmemiz olacak anlasabilirsek onlara da ürün yapacagiz. Bizden talep eden ülkelerin rakamsal olarak talep ettikleri sayi belli olmuyor. Gelen siparise göre degisiyor. Artik film için istenmiyor ve orada bu bir sektör haline geldi. Magazalarda satiliyor. Magazalar kendi talebine göre ürün istiyor ona göre ürün yapip gönderiyoruz. Adet olarak göndermedigimiz için bu böyle devam etti. Üretimimizin yüzde 60’ini ihracata yapiyoruz. Asagi yukari bizim günlük üretimimiz 150 ila 200 çift arasinda degisiyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile